Samki różne, kwadratowe i podłużne.

zdjęcia i o zdjęciach - bez dogmatu
ODPOWIEDZ
Ligo
Posty: 3030
Rejestracja: 11.2016

Samki różne, kwadratowe i podłużne.

#1

Post autor: Ligo » 21 cze 2017, 02:50

Trafiłem na litewskie śledzie w puszce. Takie dobre, że ja pierdolę...

Podzielcie się więc innymi smacznymi rzeczami, które można upolować w sklepie, albo małym wysiłkiem zrobić samemu.

Obrazek

Obrazek
___

Awatar użytkownika
trumil9
Posty: 104
Rejestracja: 12.2016

Re: Smaki różne, kwadratowe i podłużne.

#2

Post autor: trumil9 » 21 cze 2017, 06:34

sledzie jak sledzie, zrob zdjecie opakowania, zeby czlowiek wiedzial jak szukac do sprobowaniaa
___________________________________
pozdrowienia, Wojtek
https://www.instagram.com/trumil9

Chory
Posty: 781
Rejestracja: 11.2016

Re: Smaki różne, kwadratowe i podłużne.

#3

Post autor: Chory » 21 cze 2017, 07:20

5 baksów za pudełko śledzi?! A w życiu do stanów nie pojdę...
Ja, tu u siebie w jukeju, do litewskiego sklepu chodzę, bo taniocha.

Awatar użytkownika
trumil9
Posty: 104
Rejestracja: 12.2016

Re: Smaki różne, kwadratowe i podłużne.

#4

Post autor: trumil9 » 21 cze 2017, 07:24

jezeli przepis to na ziemniaki czerwone
Ziemniaki wyoczkowac, wyczyscic pod strumieniem wody szczotka, nie obierac ze skorki, pociac na gruba kostke, zostawic na jakies 2 godziny w zimnej wodzie, w lodowce jezeli przywiedle
Gotowac i odcedzic jak normalnie zmiekna, ostudzic
Przygotowac sos, proporcje jak kto chce: oliwa, olej z pestek winogron, inny tloczony na zimno, moze byc maslo jezeli ktos lubi, sol i swiezo zmielony pieprz do smaku, swiezy lub suszony koperek, zgniecione lub drobno posiekane zabki czosnku. Piekarnik nastawic na high, na blache wyscielana folia aluminiowa wysypac ziemniaki wymieszane z sosikiem, wyjac z piekarnika jak ziemniaki na krawedziach zrobia sie lekko brazowe. Studzic powoli przykryte folia. Ja to robie w komplecie z bitkami wieprzowymi z dodatkiem brazowego cukru lub miodu, smazone na wysokim ogniu na patelni lub na grillu, najlepiej na weglu drzewnym
Sosikiem mozna potraktowac kazdy rodzaj bialego pieczywa (iestem chory na cukrzyce typ 2 i spozywanie bialego pieczywa daje mniejszy kik cukru we krwi niz pieczywo razowe, na miodze, wielozarniste) najlepiej bagietki, zapiekamy jak te ziemniaki i mamy pieczywo czosnkowe, mozna jeszcze przed wsadzeniem do piekarnika posypac wiorkami z ostrego sera. Deser, to jest jeden z najlepszych deserow jakie w zyciu jadlem. Dojrzaly banan ale nie poobijany/zbrazowaly zawijamy ciasno folia aluminiowa i wsadzam na grilla, czy do piekarnika. Jest dobry jezeli po odchyleniu folii skorka jest brazowa a po nacisnieciu latwo sie otwiera a banan paruje. Wtedy wykonujemy czynnosc, ktora uszlachetnia nasz deser i robi go gotowym do natychmiastowego spozycia. Wyciagamy mianowicie z cooler'a pol litra bialej wodki, ktora ostatnie 24 godziny spedzila w zamrazarce. Otwieramy banana od konca do konca ale zostawiamy w skorce, lyzeczka do herbaty polewamy goracego bananalodowata wodka aby go schlodzic. Dla bardziej cierpliwych smakoszy polecam oddanie goracego banana naszej partnerce aby na niego dmuchala sami pijemy szybko wodke, zeby nie zrobila sie ciepla.
___________________________________
pozdrowienia, Wojtek
https://www.instagram.com/trumil9

Awatar użytkownika
wpk
Zołzanon 1.0/50 vel wpkx
Posty: 20791
Rejestracja: 10.2016
Lokalizacja: Nad Wigołąbką
Kontakt:

Re: Smaki różne, kwadratowe i podłużne.

#5

Post autor: wpk » 21 cze 2017, 07:27

Chory pisze:5 baksów za pudełko śledzi?! A w życiu do stanów nie pojdę...
Ja, tu u siebie w jukeju, do litewskiego sklepu chodzę, bo taniocha.
Chodzisz, Bogdanu? A może jeździsz? Masz już to prawko?
A jak z rowerem? Bo jest taka marka w GB, Pashley się nazywa, i mam na nią tytułowego smaka właśnie.

Chory
Posty: 781
Rejestracja: 11.2016

Re: Smaki różne, kwadratowe i podłużne.

#6

Post autor: Chory » 21 cze 2017, 07:49

Dwa razy po dwie godziny jazdy tygodniowo. Bardziej śledzę upływ czasu w samochodzie, niż to co na drodze. Teraz już kieruję po całym Cambridge. Bez ofiar, ale to się może dzisiaj zmienić. Instruktor (Julian, jest z Rumunii) ma ze mną krzyż pański, bo, jak mówi mam "analityczny umysł, jak jakiś inżynier" i "dzielę włos na czworo" zadając mu dziesiątki pytań. A ja chcę najzwyczajniej zrozumieć reguły jakie kierują tym CHAOSEM.
Kiedyś Mario jakieś zdjęcia Pashleya wrzucał, fajny rower.

Awatar użytkownika
wpk
Zołzanon 1.0/50 vel wpkx
Posty: 20791
Rejestracja: 10.2016
Lokalizacja: Nad Wigołąbką
Kontakt:

Re: Smaki różne, kwadratowe i podłużne.

#7

Post autor: wpk » 21 cze 2017, 08:12

To właśnie przez niego...

PS Daj znać wieczorem, jakie straty. No chyba, że w wiadomościach podadzą...

Awatar użytkownika
puch24
Smętakon 3,5/28
Posty: 11563
Rejestracja: 11.2016

Re: Smaki różne, kwadratowe i podłużne.

#8

Post autor: puch24 » 21 cze 2017, 10:37

Rumun uczy Polaka jeździć w Anglii japońskim (?) samochodem. Koniec świata. :-D

Awatar użytkownika
rbit9n
Po wielokroć zrezygnowany
Posty: 6537
Rejestracja: 11.2016

Re: Smaki różne, kwadratowe i podłużne.

#9

Post autor: rbit9n » 21 cze 2017, 13:05

Chory pisze:Dwa razy po dwie godziny jazdy tygodniowo. Bardziej śledzę upływ czasu w samochodzie, niż to co na drodze. Teraz już kieruję po całym Cambridge. Bez ofiar, ale to się może dzisiaj zmienić. Instruktor (Julian, jest z Rumunii) ma ze mną krzyż pański, bo, jak mówi mam "analityczny umysł, jak jakiś inżynier" i "dzielę włos na czworo" zadając mu dziesiątki pytań. A ja chcę najzwyczajniej zrozumieć reguły jakie kierują tym CHAOSEM.
o! to z "cywilizowanych" krajów, polecam podróże samochodowe po Panonii. jak już te lejce zrobisz.

Dodano po 5 minutach 52 sekundach:
Ligo pisze:Trafiłem na litewskie śledzie w puszce. Takie dobre, że ja pierdolę...

Podzielcie się więc innymi smacznymi rzeczami, które można upolować w sklepie, albo małym wysiłkiem zrobić samemu.

Obrazek

Obrazek
to coś jak surströmming?

jak będę w leklerku, klepnę na kasie tę kapustę dla Nubijana. i zdjęcie też zrobię. a co!
we came here to wreck everything and ruin your life. God sent us.

Chory
Posty: 781
Rejestracja: 11.2016

Re: Smaki różne, kwadratowe i podłużne.

#10

Post autor: Chory » 21 cze 2017, 13:49

puch24 pisze:Rumun uczy Polaka jeździć w Anglii japońskim (?) samochodem. Koniec świata. :-D
Ford, tak jest napisane na kierownicy.
Odkryłem, że Julian jest fanem tenisa, więc 10-15 minut udaje mi się go nakręcać na wymianę sportowych poglądów.
Tylko muszę udawać zatroskanie porażkami Murraya...

Awatar użytkownika
wpk
Zołzanon 1.0/50 vel wpkx
Posty: 20791
Rejestracja: 10.2016
Lokalizacja: Nad Wigołąbką
Kontakt:

Re: Smaki różne, kwadratowe i podłużne.

#11

Post autor: wpk » 21 cze 2017, 14:11

Ford? Nie Airbag?

Awatar użytkownika
namoamo
Posty: 1133
Rejestracja: 02.2017
Lokalizacja: Wawa

Re: Smaki różne, kwadratowe i podłużne.

#12

Post autor: namoamo » 21 cze 2017, 14:17

Airbag produkuje modele SRS.

Awatar użytkownika
puch24
Smętakon 3,5/28
Posty: 11563
Rejestracja: 11.2016

Re: Smaki różne, kwadratowe i podłużne.

#13

Post autor: puch24 » 21 cze 2017, 14:17

:-D :-D

Ligo
Posty: 3030
Rejestracja: 11.2016

Re: Smaki różne, kwadratowe i podłużne.

#14

Post autor: Ligo » 21 cze 2017, 21:26

rbit9n pisze:to coś jak surströmming?
Nie, te nie capią, sekret chyba w zalewie, taki różowy olej, a sam śledź też chyba jakiś inny, bo mięso również różowe. W każdym razie, normalnie śledź w gębie...
trumil9 pisze:sledzie jak sledzie, zrob zdjecie opakowania, zeby czlowiek wiedzial jak szukac do sprobowaniaa
Na pierwszej fotce jest etykieta, na boku pudełka nic więcej nie ma.
___

Awatar użytkownika
wpk
Zołzanon 1.0/50 vel wpkx
Posty: 20791
Rejestracja: 10.2016
Lokalizacja: Nad Wigołąbką
Kontakt:

Re: Smaki różne, kwadratowe i podłużne.

#15

Post autor: wpk » 21 cze 2017, 22:30

A ja, jeśly Pan pozwoly, nażarłem się właśnie chleba z ziemniakami.
Chleb był prawie wiejski, z lokalnej piekarni.
Masło duńskie.
Ziemniaki wczorajsze, z koperkiem, na plasterki pokrojone.
Soli i pieprzu dosypałem.
Na zimno oczywiście.
A zagryzałem schabowym, też wczorajszym, panierowanym, i też na zimno.

No? I który z Was jest większym pijakiem niż ja?

Ligo
Posty: 3030
Rejestracja: 11.2016

Re: Smaki różne, kwadratowe i podłużne.

#16

Post autor: Ligo » 21 cze 2017, 22:33

wpk pisze:Masło duńskie.
Ziemniaki wczorajsze
Normalnie szlachcic. :shock:
___

Awatar użytkownika
Owain
Prank
Posty: 9517
Rejestracja: 11.2016

Re: Smaki różne, kwadratowe i podłużne.

#17

Post autor: Owain » 21 cze 2017, 22:33

Nie śmiałbym z Waścią konkurować, ale nie wiem kiedy, do foruma, właśnie wpierdoliłem cały brie. Dopijając pozostawione przez Ulę wino. Shame :(

Dodano po 1 minucie 13 sekundach:
Ligo pisze:
wpk pisze:Masło duńskie.
Ziemniaki wczorajsze
Normalnie szlachcic. :shock:

Maślić, czy Nie Maślić. Oto jest pytanie.
Masło duńskie zostawię na śniadanie.


:P
Sowy nie są tym, czym się wydają...

Ligo
Posty: 3030
Rejestracja: 11.2016

Re: Smaki różne, kwadratowe i podłużne.

#18

Post autor: Ligo » 21 cze 2017, 22:35

Do sera piwo lepiej smakuje. W ostateczności Heineken.
___

Awatar użytkownika
Owain
Prank
Posty: 9517
Rejestracja: 11.2016

Re: Smaki różne, kwadratowe i podłużne.

#19

Post autor: Owain » 21 cze 2017, 22:37

A jak nazywa się omlet z szynką? :D
Sowy nie są tym, czym się wydają...

Awatar użytkownika
wpk
Zołzanon 1.0/50 vel wpkx
Posty: 20791
Rejestracja: 10.2016
Lokalizacja: Nad Wigołąbką
Kontakt:

Re: Smaki różne, kwadratowe i podłużne.

#20

Post autor: wpk » 21 cze 2017, 22:38

Mistrzu Owainie! Z czym do parweniusza?! :mrgreen:

Awatar użytkownika
Owain
Prank
Posty: 9517
Rejestracja: 11.2016

Re: Smaki różne, kwadratowe i podłużne.

#21

Post autor: Owain » 21 cze 2017, 22:39

Z Hamletem. :D
Sowy nie są tym, czym się wydają...

Ligo
Posty: 3030
Rejestracja: 11.2016

Re: Smaki różne, kwadratowe i podłużne.

#22

Post autor: Ligo » 21 cze 2017, 22:41

Wychodzą ukryte talenta Owaina. Czyli wątek kulinarny się jednak przyda.
Przypomnij Mistrzu, czym doprawiałeś ostatnio te udka z węgorza?
___

Awatar użytkownika
Owain
Prank
Posty: 9517
Rejestracja: 11.2016

Re: Smaki różne, kwadratowe i podłużne.

#23

Post autor: Owain » 21 cze 2017, 22:43

Wkoło kotła, wrzućmy doń
Zbójczych jadów pełną dłoń.
Ropuszysko, siostro płazu,
Coś pod zimną bryłą głazu
Przez trzydzieści dni i nocy
W odrętwiałej śpiąc niemocy,
Skisło, zgniło w własnej ropie,
Ciebie naprzód w kotle topię.


;)
Sowy nie są tym, czym się wydają...

nordenvind

Re: Smaki różne, kwadratowe i podłużne.

#24

Post autor: nordenvind » 21 cze 2017, 22:57

wpk pisze:A ja, jeśly Pan pozwoly, nażarłem się właśnie chleba z ziemniakami.
Chleb był prawie wiejski, z lokalnej piekarni.
Masło duńskie.
Ziemniaki wczorajsze, z koperkiem, na plasterki pokrojone.
Soli i pieprzu dosypałem.
Na zimno oczywiście.
A zagryzałem schabowym, też wczorajszym, panierowanym, i też na zimno.

No? I który z Was jest większym pijakiem niż ja?
chleb (ciemny) + masło "duńskie" + ziemniaki w plasterkach + cebulka, wszystko na talerzyku i koniecznie skonsumować należy za pomocą noża i widelca - toż to przepis na duńskie kanapki :)

Ligo
Posty: 3030
Rejestracja: 11.2016

Re: Smaki różne, kwadratowe i podłużne.

#25

Post autor: Ligo » 22 cze 2017, 00:44

A jakieś inne duńskie smakołyki, oprócz chleba z kartoflami?
___

nordenvind

Re: Smaki różne, kwadratowe i podłużne.

#26

Post autor: nordenvind » 22 cze 2017, 00:52

To jest kwestia, czy to co my uważamy za smakołyki, czy oni ? :)

Ligo
Posty: 3030
Rejestracja: 11.2016

Re: Smaki różne, kwadratowe i podłużne.

#27

Post autor: Ligo » 22 cze 2017, 00:54

No dobra, powiedzmy, że pod bardziej słowiańskie podniebienia.

Dodano po 1 minucie 41 sekundach:
Bo Duńczyk to wiadomo, złapie śledzia, wpieprzy na surowo i dobrze mu z tym.
___

nordenvind

Re: Smaki różne, kwadratowe i podłużne.

#28

Post autor: nordenvind » 22 cze 2017, 01:37

Ogólnie bidna ta kuchnia. Właściwie nie używają żadnych przypraw oprócz ukochanej soli.
Mało tego, Dania to jedyny kraj na świecie w którym w ogólnym przekonaniu nadmiar soli nawet poprawia zdrowie :)
Stąd takie nawet dziwactwa, jak słone cukierki, ogórki w słonej zalewie, gotowane ziemniaki w słoikach w tejże zalewie.
Kartofle w różnych postaciach są tak popularne, jak w Polsce. Jest zakaz wwożenia tego warzywa z zagranicy.
Boją się, że ich "szlachetne żółte gatunki" zostaną zagrożone.
Wieprzowina jest na pierwszym miejscu, ponieważ są jednym z większych producentów tego mięsa w Europie.
Cała Jutlandia to właściwie wielka świńska ferma :) Oczywiście żadne szlachetne gatunki wędlin oprócz marnej
szynki lub polędwicy z metra tam nie występują. Za to mają 20 rodzajów parówek, które są również jako opcja również opcja w słoikach w zalewie. Poza tym gumowata polędwica wołowa bez przypraw. Dobre i popularne są pasztety.
Narodowa potrawa to pieczona szynka z tłuszczykiem i skórą. Całkiem smaczna, ale skóra po wypieczeniu jest twarda
cholera, trudno ją nawet pogryźć :) Są również wielbicielami boczku wysmażonego na chrupko jako dodatku do wszystkiego.
Wszechobecne są frykadelki, czyli małe kotleciki mielone. Wołowiny w sklepach ogólnie jest sporo i dobrej jakości.
Zawsze można też wpaść do araba po halal :)
Pieczywo to głównie ciężki ciemny chleb z grubym ziarnem.
Dumni są ze swoich kanapek, te są całkiem niezłe i w olbrzymiej różnorodności i niespotykanymi w Polsce dodatkami.
Z ryb głównie śledź i makrela wędzona i "wątróbki rybne", których nie lubię.
Bardzo dobre maja własne sery pleśniowe i inne wytrawne.
Nigdy nie lubiłem ich smakołyku w postaci babeczek z szarą mazią, na które Duńczycy zawsze reagowali z przesadnym entuzjazmem.
W firmie codziennie był "frokost" w postaci szwedzkiego stołu, dlatego większość ich potraw miałem na co dzień.
Generalnie bardzo mały wybór w sklepach i większość to produkty rodzime. W hipermarketach jest tylko jedna marka wspomnianego masła Lurpak ! Chronią swój rynek totalnie przed wszystkimi.
Podobno 70% całej sieć spożywczej jest w rękach Mærska (logistyka, transport morski, gaz, ropa...) na którego przypada 20% PKB Danii.

Awatar użytkownika
rbit9n
Po wielokroć zrezygnowany
Posty: 6537
Rejestracja: 11.2016

Re: Smaki różne, kwadratowe i podłużne.

#29

Post autor: rbit9n » 22 cze 2017, 10:14

nordenvind pisze:Generalnie bardzo mały wybór w sklepach i większość to produkty rodzime. W hipermarketach jest tylko jedna marka wspomnianego masła Lurpak ! Chronią swój rynek totalnie przed wszystkimi.
Podobno 70% całej sieć spożywczej jest w rękach Mærska (logistyka, transport morski, gaz, ropa...) na którego przypada 20% PKB Danii.
jakto! a gdzie europejska solidarność? przecież to gospodarczy nazizm w najczystszej postaci. a do naszej Poli się przypierdalają.
we came here to wreck everything and ruin your life. God sent us.

Awatar użytkownika
namoamo
Posty: 1133
Rejestracja: 02.2017
Lokalizacja: Wawa

Re: Smaki różne, kwadratowe i podłużne.

#30

Post autor: namoamo » 22 cze 2017, 10:36

O tym samym pomyślałem.

nordenvind

Re: Smaki różne, kwadratowe i podłużne.

#31

Post autor: nordenvind » 22 cze 2017, 11:52

Przecież to nie jest wymysł ostatnich burzliwych lat, tak było zawsze.
Tam wszędzie z dumą podkreśla się "Dansk bedste", nawet jeśli tak naprawdę jest gorsze i droższe.
Kupujcie tylko nasze, ochronimy nasze miejsca pracy, wysokie standardy płacowe i socjalne, pieniądze
zostaną w kraju i pomogą naszym firmom w rozwoju i ekspansji na inne rynki.
Jeśli czegoś nie produkujemy, kupmy u innych braci Skandynawów.
Aby to działało w Polsce trzeba uczciwych relacji pomiędzy konsumentem i producentem oraz pracownikiem i pracodawcą... :)

https://finanse.wp.pl/dunska-afera-z-po ... caid=1ff3a

Awatar użytkownika
jo44
Posty: 282
Rejestracja: 11.2016
Lokalizacja: Giżycko

Re: Smaki różne, kwadratowe i podłużne.

#32

Post autor: jo44 » 22 cze 2017, 12:29

rbit9n pisze:jakto! a gdzie europejska solidarność? przecież to gospodarczy nazizm w najczystszej postaci. a do naszej Poli się przypierdalają.
No bo ważniejszą od europejskiej solidarności jest zasada "co wolno wojewodzie, to nie tobie...."
Vide Nordstream II. :P

Awatar użytkownika
rbit9n
Po wielokroć zrezygnowany
Posty: 6537
Rejestracja: 11.2016

Re: Smaki różne, kwadratowe i podłużne.

#33

Post autor: rbit9n » 22 cze 2017, 12:53

przeca wiem i lider UE jest tego najlepszym przykładem.
we came here to wreck everything and ruin your life. God sent us.

Awatar użytkownika
puch24
Smętakon 3,5/28
Posty: 11563
Rejestracja: 11.2016

Re: Smaki różne, kwadratowe i podłużne.

#34

Post autor: puch24 » 22 cze 2017, 13:33

nordenvind pisze: Tam wszędzie z dumą podkreśla się "Dansk bedste", nawet jeśli tak naprawdę jest gorsze i droższe.
Przed II WŚ polskie przedstawicielstwo GM sprowadzało Ople z montowni w Danii a nie z fabryki w Niemczech ze względu na żydowskich klientów, którzy bojkotowali wyroby niemieckie. Co prawda logika tego była wątpliwa, bo części i tak były niemieckie, tylko montaż duński, ale to już jak widać nie przeszkadzało.
Te duńskie Ople podobno były o wiele gorzej wykonane od niemieckich. ;-)

Tom4sz
Posty: 552
Rejestracja: 11.2016
Lokalizacja: Kraków

Re: Smaki różne, kwadratowe i podłużne.

#35

Post autor: Tom4sz » 22 cze 2017, 21:49

Jak kto lubi sery co śmierdzą, to polecam to:
Obrazek
W akompaniamencie czerwonego Bourgogne 8-) Obydwa specyfiki spożywać w temperaturze pokojowej.

Jeśli ktoś woli na ciepło, to taki z kolei serek:
Obrazek
wstawiamy do piekarnika i następnie pałaszujemy z ziemniaczkami(lub frytkami, jak kto woli) oraz fantastyczną saucisse de Morteau. Tego zielonego nie trzeba jeść.

Fotki nie moje, ja nie umiem.
Ale ja się nie znam.

Awatar użytkownika
wpk
Zołzanon 1.0/50 vel wpkx
Posty: 20791
Rejestracja: 10.2016
Lokalizacja: Nad Wigołąbką
Kontakt:

Re: Smaki różne, kwadratowe i podłużne.

#36

Post autor: wpk » 22 cze 2017, 21:52

Fotek nie umiesz? Bogać tam... Jeść umiesz. ;)

Ligo
Posty: 3030
Rejestracja: 11.2016

Re: Smaki różne, kwadratowe i podłużne.

#37

Post autor: Ligo » 22 cze 2017, 22:13

Tom4sz pisze:Tego zielonego nie trzeba jeść.
Uff...
___

Awatar użytkownika
_13_jacek
Solona Alicja
Posty: 682
Rejestracja: 11.2016

Re: Smaki różne, kwadratowe i podłużne.

#38

Post autor: _13_jacek » 23 cze 2017, 12:36

Małym wysiłkiem. Owoce które, akurat pod ręką, jakiś jogurt naturalny.

Obrazek

Awatar użytkownika
puch24
Smętakon 3,5/28
Posty: 11563
Rejestracja: 11.2016

Re: Smaki różne, kwadratowe i podłużne.

#39

Post autor: puch24 » 23 cze 2017, 12:40

Po tym się nie wybucha?

Awatar użytkownika
Gdama
Posty: 1073
Rejestracja: 11.2016
Lokalizacja: Gdańsk/Jantar

Re: Smaki różne, kwadratowe i podłużne.

#40

Post autor: Gdama » 23 cze 2017, 13:10

O! Trzynasty Jacek pokazał moje ulubione :)
A z duńskich specjałów pamiętam jeszcze wigilijny ryż na mleku z sosem wiśniowym i ukrytym migdałem. Ja lubię ich wszelkie ryby i nabiał.

ODPOWIEDZ