Dywagacje o zakupie A7
Re: Dywagacje o zakupie A7
Ku chwale psionicznym 

Zaczynam kompletować swoje A7. Kawałek już mam.
Zapłaciłem za całość, tymczasem niby to porządna fima wysyła w ratach, psiakrew...

Zapłaciłem za całość, tymczasem niby to porządna fima wysyła w ratach, psiakrew...

Do samodzielnego montażu... 

No... składałem, jak wpk Loksję. Najpierw osłona, potem przednia soczewka... Sony DIY LTD.
Więc ja już czekam na recenzję tej 50tki Canona z przelotką.... 

- Owain
- Nasz Czelnik
Tak się głupio może zastanawiam... Po co jest w aparatach, w tym w A7, pokrętełko korekcji ekspozycji? Znaczy oczywiście wiem jak działa, ale zastanawia mnie, czy ma to jakieś użytkowe istotne zastosowanie (ahabskie). Przecież zmyślny Ahab użyje kombinacji przysłony i czasu, raz dwa, jak doświadczony. W końcu to pokrętełko wpływa na zmianę jednego z tych parametrów właśnie. Użyłem kilka razy ale... Czy nie lepiej, by było takie pokrętełko do trzeciego istotnego czynnika jak ISO?
Sowy nie są tym, czym się wydają...
- rbit9n
- Ribitibi
kup se aparat na film, to będziesz miał takie pokrętła, że Ci oczy wylezo.Owain pisze:Tak się głupio może zastanawiam... Po co jest w aparatach, w tym w A7, pokrętełko korekcji ekspozycji? Znaczy oczywiście wiem jak działa, ale zastanawia mnie, czy ma to jakieś użytkowe istotne zastosowanie (ahabskie). Przecież zmyślny Ahab użyje kombinacji przysłony i czasu, raz dwa, jak doświadczony. W końcu to pokrętełko wpływa na zmianę jednego z tych parametrów właśnie. Użyłem kilka razy ale... Czy nie lepiej, by było takie pokrętełko do trzeciego istotnego czynnika jak ISO?
nie, nie tobie ja służę, ja służę bzdurze!
- Owain
- Nasz Czelnik
Mam dwa. A kiedyś miałem jeszcze dwa innerbit9n pisze: kup se aparat na film, to będziesz miał takie pokrętła, że Ci oczy wylezo.

- rbit9n
- Ribitibi
ten słoń nazywa się Bombi,
ma trąbę, lecz na niej nie trąbi.
dlaczego? nie bądź ciekawy,
to jego prywatne sprawy.
Dodano po 2 minutach 32 sekundach:
ma trąbę, lecz na niej nie trąbi.
dlaczego? nie bądź ciekawy,
to jego prywatne sprawy.
Dodano po 2 minutach 32 sekundach:
a po co jest korekta EV? bo chyba łatwiej jest dodać 1 2/3EV, niż kręcić ze 100/21° na 320/26°. a jeszcze prościej jest wcisnąć SPOT, a potem H.LIGHTS.Owain pisze:Tak się głupio może zastanawiam... Po co jest w aparatach, w tym w A7, pokrętełko korekcji ekspozycji? Znaczy oczywiście wiem jak działa, ale zastanawia mnie, czy ma to jakieś użytkowe istotne zastosowanie (ahabskie). Przecież zmyślny Ahab użyje kombinacji przysłony i czasu, raz dwa, jak doświadczony. W końcu to pokrętełko wpływa na zmianę jednego z tych parametrów właśnie. Użyłem kilka razy ale... Czy nie lepiej, by było takie pokrętełko do trzeciego istotnego czynnika jak ISO?
nie, nie tobie ja służę, ja służę bzdurze!
- Owain
- Nasz Czelnik
A czemu ten pan w kuckach?
A w ręku krzesiwo i hubka?
Jak grilla mogę szybko,
Odpalić zapalniczką?

Pewnie wszystko zależy od algorytmu oprogramowania, bo mnie chyba pokryntelko czasem zmniejsza iso a czasem czas, ale pewnie zależy w jakim trybie, muszem obczaić
A w ręku krzesiwo i hubka?
Jak grilla mogę szybko,
Odpalić zapalniczką?

Pewnie wszystko zależy od algorytmu oprogramowania, bo mnie chyba pokryntelko czasem zmniejsza iso a czasem czas, ale pewnie zależy w jakim trybie, muszem obczaić