Voigtländer Nokton 40mm f/1.4
- wpk
- wpkx
- Kontakt:
Re: Voigtländer Nokton 40mm f/1.4
Pamiętam tylko, że taka była... 

- rbit9n
- Ribitibi
sam ją chyba linkowałem na któreś forum. na szczęście nie pamiętam skąd.
nie, nie tobie ja służę, ja służę bzdurze!
Ten kto negował możliwośc istnienia takowego obiektywu nigdy chyba nie spoglądał na słońce przez lornetkę... 

- wpk
- wpkx
- Kontakt:
I nie rozpalał ognia lupą. 

To się wszystko bierze z niewykształcenia. Ludzie do szkoły nie chodzili, lekcje fizyki i matematyki olewali i z trudem na tróję (teraz na dwóję) zaliczali, to potem nie są w stanie pojąć najprostszych nawet wyjaśnień, w których trzeba odwołać się do podstawowych pojęć z zakresu matmy czy fizy.
Z jakiegoś powodu pokutuje przekonanie, że jasność obiektywu to stosunek światła wchodzącego do wychodzącego. Innymi słowy, obiektyw o otworze 1:2 przepuszcza połowę padającego na niego światła. Więc maksymalny możliwy otwór może wynieść 1:1, bo cokolwiek więcej oznaczałoby, że obiektyw wzmacnia światło jak noktowizor... Ergo, obiektywu o jasności 0,95 czy 0,9 nie można zbudować i jest to tylko wielka ściema producentów.
Eh....
Z jakiegoś powodu pokutuje przekonanie, że jasność obiektywu to stosunek światła wchodzącego do wychodzącego. Innymi słowy, obiektyw o otworze 1:2 przepuszcza połowę padającego na niego światła. Więc maksymalny możliwy otwór może wynieść 1:1, bo cokolwiek więcej oznaczałoby, że obiektyw wzmacnia światło jak noktowizor... Ergo, obiektywu o jasności 0,95 czy 0,9 nie można zbudować i jest to tylko wielka ściema producentów.
Eh....

- rbit9n
- Ribitibi
albo na przykład, że znak ":" zawsze oznacza dzielenie, czyli, że tzw. stock może być zapisany jako 1+0, ale już jako 1:0 nie.
aż chciałoby się powiedzieć "znaj proporcję".
aż chciałoby się powiedzieć "znaj proporcję".
Sorry, nie jestem żabą, nie kumam?
- rbit9n
- Ribitibi
och, to proste. na przykład taki wywoływacz jak D-76 można używać jako stock, albo w rozcieńczeniach.
roztwór zapasowy, czyli stock można zapisać albo jako 1+0, albo 1:0, czyli jedna część r-ru zap. plus zero części wody, albo jedna część r-ru zap. do zero cz. wody.
a potem rozcieńczenia, np. 1+1 lub 1:1, czyli jedna cz. r-ru zap. plus 1 cz. wody, tudzież jedna cz. r-ru zap. do jednej cz. wody. and so on.
ale są nieuki, którzy myślą, że to jest dzielenie, a po dwukropku podaje się całkowitą liczbę części. czyli że 1+1 to jest to samo co 1:2. ale nie jest. bo jak rozumieć skład wody królewskiej, to jest kwasu solnego i azotowego, zmieszanych w stosunku 3:1.
roztwór zapasowy, czyli stock można zapisać albo jako 1+0, albo 1:0, czyli jedna część r-ru zap. plus zero części wody, albo jedna część r-ru zap. do zero cz. wody.
a potem rozcieńczenia, np. 1+1 lub 1:1, czyli jedna cz. r-ru zap. plus 1 cz. wody, tudzież jedna cz. r-ru zap. do jednej cz. wody. and so on.
ale są nieuki, którzy myślą, że to jest dzielenie, a po dwukropku podaje się całkowitą liczbę części. czyli że 1+1 to jest to samo co 1:2. ale nie jest. bo jak rozumieć skład wody królewskiej, to jest kwasu solnego i azotowego, zmieszanych w stosunku 3:1.
No to teraz już jestem żaba.
Dzięki.
Nie wiedziałem, co rozumiesz przez stock i nie załapałem, że mówisz o roztworach i stężeniach.

Nie wiedziałem, co rozumiesz przez stock i nie załapałem, że mówisz o roztworach i stężeniach.
- rbit9n
- Ribitibi
stock, czyli magazyn sklepowy, albo zapas, po naszemu roztwór zapasowy, najczęściej o zwiększonym stężeniu, albowiem doświadczenie wykazało, że w roztworach stężonych wolniej przebiegają reakcje redoks, przez co można dłużej przechowywać taki roztwór. roztwory zapasowe najczęściej sprzedawane są w postaci sypkiej, do samodzielnego rozpuszczenia. niektóre (a może większość?) roztwory zapasowe można używać jako roztwory robocze, np.: Kodak D-76, Kodak X-tol, Ilford ID-11, Ilford Microphen, Foton N-10 ( Foma W-17) Hydrofen... w przypadku używania nierozcieńczonego roztworu zapasowego używa się zapisu 1:0 (dla ogarniających chemię) lub 1+0 (dla laików). w obu zapisach woda jest zerem.
jest jeszcze jeden stock, który się używa bez rozcieńczania. oto on:

wygląda jak rodinal, ale nie radziłbym się mylić. chyba, że się popije utrwalaczem.
jest jeszcze jeden stock, który się używa bez rozcieńczania. oto on:

wygląda jak rodinal, ale nie radziłbym się mylić. chyba, że się popije utrwalaczem.