Voigtländer Nokton 40mm f/1.4
Re: Voigtländer Nokton 40mm f/1.4
Ach, ten żargon...
Znajomość żargonu jest wyróżnikiem, czy jesteś "in", czy jesteś "out"... Czy jesteś "swój", czy jesteś "parvenu"...
Ale, ale, czy jeśli zrobię sobie roztwór wg przepisu na pudełku, tzn. rozpuszczę we wskazanej ilości wody i dopełnię do wskazanej objętości, to uzyskuję roztwór "nadmiernie stężony", czy użytkowy? Bo z tego, co napisałeś wyżej, wynikałoby, że uzyskam nadmiernie stężony "stock", albo czegoś nie zrozumiałem, albo użyłeś zbyt dużego skrótu myślowego.
Znajomość żargonu jest wyróżnikiem, czy jesteś "in", czy jesteś "out"... Czy jesteś "swój", czy jesteś "parvenu"...
Ale, ale, czy jeśli zrobię sobie roztwór wg przepisu na pudełku, tzn. rozpuszczę we wskazanej ilości wody i dopełnię do wskazanej objętości, to uzyskuję roztwór "nadmiernie stężony", czy użytkowy? Bo z tego, co napisałeś wyżej, wynikałoby, że uzyskam nadmiernie stężony "stock", albo czegoś nie zrozumiałem, albo użyłeś zbyt dużego skrótu myślowego.
- rbit9n
- Ribitibi
nope. masz paczkę ID-11 na litr. rozpuszczasz w litrze, uzyskujesz litrę roztworu, który jest jednocześnie jest zapasowy i roboczy. jest na tyle stężony, żeby stać rok na półce, ale jest na tyle rozcieńczony, żeby go sensownie użyć do wywołania. ale gdybyś do rozpuścił w pół litry wody, o ho, ho, ho, tedy otrzymasz r-r który może być tylko r-rem zapasowym, dopiero po rozcieńczeniu 1:1 (to jest dwukrotnym) otrzymasz to co na pudełku jest nazwane stockiem. w każdym razie wywojka w pół litry uczyniona jest bezpieczniejsza. znaczy i tak się ją gazuje protectanem, ale lepiej na zimne dmuchać i tlen we wodzie rozpuszczony eliminować.
osobiście zawsze ID-68 i Mytol rozpuszczam w pół litry. i tak wołam w jednostrzałowych rozcieńczeniach (1:1 i 1:3), to mnie po prostu tak wygodniej. tyle tylko że z 1:1 robi się 1:3, a z 1:3 - 1:7.
osobiście zawsze ID-68 i Mytol rozpuszczam w pół litry. i tak wołam w jednostrzałowych rozcieńczeniach (1:1 i 1:3), to mnie po prostu tak wygodniej. tyle tylko że z 1:1 robi się 1:3, a z 1:3 - 1:7.
nie, nie tobie ja służę, ja służę bzdurze!
Kurde sprytne. Tegom nie wiedział gdy żem wołał i coś tam tracił bo za dużo zrobił.rbit9n pisze:nope. masz paczkę ID-11 na litr. rozpuszczasz w litrze, uzyskujesz litrę roztworu, który jest jednocześnie jest zapasowy i roboczy. jest na tyle stężony, żeby stać rok na półce, ale jest na tyle rozcieńczony, żeby go sensownie użyć do wywołania. ale gdybyś do rozpuścił w pół litry wody, o ho, ho, ho, tedy otrzymasz r-r który może być tylko r-rem zapasowym, dopiero po rozcieńczeniu 1:1 (to jest dwukrotnym) otrzymasz to co na pudełku jest nazwane stockiem. w każdym razie wywojka w pół litry uczyniona jest bezpieczniejsza. znaczy i tak się ją gazuje protectanem, ale lepiej na zimne dmuchać i tlen we wodzie rozpuszczony eliminować.
- rbit9n
- Ribitibi
nie mów Janie, że nie gotowałeś syropów.
Tylko smażyłem. Powidła. Kiedyś cholewki. A może smaliłem?rbit9n pisze:nie mów Janie, że nie gotowałeś syropów.
- rbit9n
- Ribitibi
to chyba lepiej, bo podczas gotowania syropów zbierają się szumowiny (ang. scum).
- Owain
- Nasz Czelnik
Ej, ludzie, ale ja zadowolony jestem z tego CV 40 1.4. Wczoraj nawet jako dodatek wrzuciłem do plecaka jak zabierałem A7 z 28/2 na imprezę i w sumie foty robiłem tylko CV 40. Nawet żonę, która o 1 w nocy obnażała się w windzie ufociłem 

Sowy nie są tym, czym się wydają...
- wpk
- wpkx
- Kontakt:
Za sennikiem ze "Szpilek":
Windą jechać - stosunek seksualny mieć będziesz.
Windą jechać - stosunek seksualny mieć będziesz.
- Owain
- Nasz Czelnik
- wpk
- wpkx
- Kontakt:
A, znaczy, że dla nas się obnażała. Dawaj zatem z podniesionym czołem - postaramy się być pobłażliwi dla błędów kadrowania i obróbki.