Rowerowe dyr-dymały
Re: Rowerowe dyr-dymały
Tomku, odwrotnie - w moim Flamingu i Wagancie widelec był na dole lekko wygięty w przód, i pozioma oś koła nie przecinała się z pionową (no, pochyloną do tyłu) osią obrotu kierownicy. A ten biały rower wygląda, jakby nie było tego "wyprzedzenia" osi.
pergolisz pan

- wpk
- wpkx
- Kontakt:
Ale elegancko zaparkowany/dopasowany - jak Panda. 

to u Zdybcia :sweet:
- wpk
- wpkx
- Kontakt:
Sweet, sweet Zdybikan,
Ja wzdycham grudzień, czy maj.
Sweet, sweet Zdybikan,
Bez pytań wróć - adres znasz!
Obecnie widelce są raczej proste, ale jest taki parametr jak właśnie wyprzedzenie widelca, które może być realizowane dwojako. Oś koła znajduje się przed widelcem, tak mam w MTB w amortyzatorze lub oś koła znajduje się w linii widelca, tak mam w widelcach sztywnych, ale cały widelec jest pod kątem względem osi główki ramy. Co ciekawe wyprzedzenie widelca to zwykle 4-5 cm, niezależnie od typu roweru.
Najbardziej stromy kąt nachylenia główki ramy mają obecnie rowery szosowe i wynosi on 72-74 st. Dla porównania współczesne MTB o progresywnej (płaskiej) geometrii mają główkę nachyloną pod kątem ok. 66 st. Do tego dochodzi długość główki ramy i długość widelca w szosie główka jest wysoka, kilkanaście cm do ponad dwudziestu, a widelec krótki (ok. 41 cm) w MTB główka ma poniżej 10 cm, do 12 w naprawdę dużych ramach, ale wideł ze względu na skok rzędu kilkunastu cm i oponę o wysokości ponad 6 cm mają długość ponad pół metra.
Nie wiem jak trzeba by było długi mostek zamocować, żeby oś kierownicy wyprzedziła oś widelca.
- wpk
- wpkx
- Kontakt:
Gavin da radę.
zawsze
- wpk
- wpkx
- Kontakt:
Dawanie dobrych rad nic nie kosztuje, i te rady najczęściej warte są swej ceny.