Szmelcwageny i inne

off-duty
ODPOWIEDZ
gavin

Re: Szmelcwageny i inne

Post autor: gavin »

jaki dopytywalski! !
Awatar użytkownika
wpk
wpkx
Kontakt:

Post autor: wpk »

O, cześć Sebastian i tu.
puch24

Post autor: puch24 »

No przecież pisałem. Kamień strzelił i stłukł. Podobno spod kosiarki czy czegoś wyleciał. Mimo wielokrotnych sprzątań i odkurzań jeszcze niedawno znalazłem drobne kawałeczki szkła zaplątane w wykładzinę.

Tak czy tak, coś od początku ją źle wymienili, bo coś tam trzaska przy opuszczaniu. Ale zostało machnięte ręką. Okazuje się jednak, że coś spieprzyli przy tej wymianie. No i szyba jest "niefirmowa", bo Pilkingtona zamiast oryginalnej fiatowskiej.
Awatar użytkownika
wpk
wpkx
Kontakt:

No fakt. Znaczy, zjebali Ci wymianę.
puch24

Wymieniali to jeszcze jak samochód był kolegi. Ale ja to "robiłem", bo on pognał do roboty, a ja miałem casz.

Dodano po 1 minucie 59 strzałach znikąd:
Co gorsza, po pierwsze primo, było to chyba ponad rok temu, a po drugie primo, nie zachował się żaden rachunek, więc nie mogę dochodzić praw gwarancyjnych.
Kiedyś w tym samym zakładzie wymieniali mi przednią szybę w Uno (zaczęła pękać i bałem się, że się MO przypieprzy), i zrobili to dobrze wtedy.

Dodano po 1 minucie 2 strzałach znikąd:
Tak czy tak, teraz szyba podjechała i zjeżdża i podjeżdża, i dopóki znów nie wyskoczy, mam to w dupie.

Dodano po 8 minutach 57 strzałach znikąd:
A tak przy okazji, jakoś też w zeszłym roku kolega złamał osadę grotu kluczyka typu "scyzoryk", z wbudowanym pilotem do alarmu i centralnego zamka.
Okazało się, że ten głupi Fiat stosował chyba ze sześć albo i więcej różnych, ale z zewnątrz prawie identycznych obudów do tych piloto-kluczyków - które są niezamienne ze sobą! Akurat ten konkretny kluczyk to wersja najrzadziej spotykana, i za żadne skarby nie można kupić zamiennika-obudowy dokładnie tego właśnie typu. Dostępne są wszystkie inne, tylko nie ten. Zarówno na Allegro, jak i u wyspecjalizowanych dorabiaczy kluczy samochodowych. Płytka elektroniki z tego pilota nie pasuje do zamienników, a zamienniki mają odrobinę inaczej zrobiony ten scyzoryk, a pękł właśnie ten obrotowy element na sprężynie, wykonany z lekkiego stopu, w którym mocowany jest na bolcu wymienny grot. Próbowałem z dwóch zrobić jeden - nie idzie ni cholery. Kolega skleił to jakimś klejem epoksydowym i na razie się trzyma, ale...
Oczywiście można zamówić nowy kluczyk z pilotem u Fiata, ale to kosztuje paręset złotych. Pewnie 1/5 wartości samochodu...
Awatar użytkownika
sorevell

Post autor: sorevell »

Owain pisze:Moje Dełu Tiko piszczało przy ruszaniu. Więc ten teges. No ale bez wątpienia Wojtek ma dłuższego :D
Poparte twardymi danymi.
puch24

Ja za to mam krótkiego: 3538.
Awatar użytkownika
sorevell

Post autor: sorevell »

Ale przynajmniej piszczy przy ruszaniu.
Awatar użytkownika
wpk
wpkx
Kontakt:

sorevell pisze: 18 sie 2020, 13:13 Ale przynajmniej piszczy przy ruszaniu.
Znaczy, że nie naoliwiony.
puch24

Dobra, Woytku, śmiej się, że mi "wymieniali" szybę zbitą na drobne kawałki... Wymieniali drobne kawałki na jednolitą całość.

Pandą 1,1, 54 KM, trochę trudno piszczeć przy ruszaniu... ;-)
ODPOWIEDZ