Dywagacje o zakupie A7

wszystko, co chcielibyście wiedzieć o technice, ale boicie się zapytać
ODPOWIEDZ
puch24

Re: Dywagacje o zakupie A7

Post autor: puch24 »

Aha, czyli jeśli nie przełączy się na High, to ładowanie dwóch baterii spowalnia proces. Bo rozumiem, że te 1500 (L) czy 1800 (H) wtedy dzieli się na dwa akumulatory, czyli faktycznie będzie to 750 i 900 na sztukę?
Trochę nie lubię takich ładowarek, które mają takie ograniczenia, bo to oznacza, że jednak poszli na jakieś skróty przy konstruowaniu. Sporo jest takich ładowarek na 4 akumulatory AA, które jednak maksymalnym prądem mogą ładować tylko jeden albo dwa akumulatory jednocześnie, a włożenie 3 lub 4 ogranicza prąd ładowania do przeciętnego. :-(
puch24

Zasadniczo uznaje się obecnie, że optymalne ładowanie akumulatora następuje prądem 0,3-0,5x jego pojemności. Czyli np. dla akumulatora 2100 mAh powinien być to prąd rzędu 700-1050 mA. Zarówno przy niższym, jak i wyższym prądzie ładowanie może odłączyć się przed osiągnięciem maksymalnej pojemności, a z kolei szybkie ładowanie, choć możliwe, niszczy akumulator. Z kolei zalecane kiedyś ładowanie prądem 0,1x pojemność we współczesnych akumulatorach spowoduje, że nigdy się on nie naładuje do pełna.
Meliszipak

Post autor: Meliszipak »

W powyższym opisie jest błąd, skopiowałem z netu.
Z tyłu ładowarki:
L 1000mA x1 500mA x 2
H 1500mA x 1 800mAx2
USB 2100mA
puch24

A, czyli przy 2 aku prąd ładowania spada o połowę. Hm...
To w sumie wychodzi na jedno, czy ładujemy dwa aku jednocześnie, czy jeden po drugim. Łączny czas ładowania będzie zbliżony.
Te prądy dla pojedynczego aku są trochę wysokie. Przeciętny aku ma obecnie ok. 1100-1300-1500-1800-2000 mAh, a optymalny prąd ładowania to 0,3-0,5 pojemności, czyli najlepiej byłoby mieć regulację od ok. 300-400 mA do 1000, i ew. 1500 do szybkiego ładowania w nagłych przypadkach.
cz4rnuch

Re: RE: Re: Dywagacje o zakupie A7

Post autor: cz4rnuch »

puch24 pisze:A, czyli przy 2 aku prąd ładowania spada o połowę. Hm...
To w sumie wychodzi na jedno, czy ładujemy dwa aku jednocześnie, czy jeden po drugim...
Jest różnica jeśli możesz podładować tylko wieczorem i nie uśmiecha Ci się ustawiać budzik na 3 rano ;)
puch24

Hmmmm. Chyba bym na to nie wpadł. :-(
Meliszipak

Post autor: Meliszipak »

Panowie nie wiem o co chodzi i dlaczego, ale baterie naładowane tą ładowarką nie rozładowują się w aparacie.
Sprawdziłem oryginał i zamiennik. Trzymają 100%.
Wcześniej, o czym wspominałem ubywało mi prądu, więc wyjmowałem baterię z aparatu.
Wydaje mi się, że też są bardziej wydajne.
Dokładnie się będę przyglądał i nie chcę siać popeliny, że jest różnica, ale raczej jest lepiej!
puch24

Meliszipak pisze:Panowie nie wiem o co chodzi i dlaczego, ale baterie naładowane tą ładowarką nie rozładowują się w aparacie.
Też chciałbym mieć takie baterie, które się nie rozładowują. Niezależnie od ilości zrobionych zdjęć. ;-)
Ligo

Post autor: Ligo »

Potrzebujesz mały stos atomowy. Albo energię z Eteru, jak w Pierce-Arrow Tesli.
Awatar użytkownika
wpk
wpkx
Kontakt:

Post autor: wpk »

Te baterie teraz mają 100%, ale do połowy pojemności, za to od połowy 0%. :mrgreen:
ODPOWIEDZ