Szmelcwageny i inne

off-duty
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
wpk
wpkx
Kontakt:

Re: Szmelcwageny i inne

Post autor: wpk »

Aha.
I brzmi jak zwykle fachowo. :)
Słyszałem, że w Samochodach dla Ludu, jako bardzo popularnych, równie bardzo jest popularna sieczka w głowicy po zerwaniu passska.
puch24

Post autor: puch24 »

Tak, bo mają nierzont kolizyjny. Zawory, otwierając się, wchodzą w przestrzeń, w której porusza się tłok. Normalnie zawory otwierają się, gdy tłok jest u dołu, ale gdy to się zdesynchronizuje po zerwaniu albo przeskoczeniu paska, tłoki uderzają w zawory i robi się sieczka.

Staromodny silnik Fiat FIRE ma rozrząd bezkolizyjny, tłoki nie wchodzą w przestrzeń, w której mogą znaleźć się otwarte zawory. W najgorszym razie silnik gaśnie.

Pytałem mechanika; z tego, co mówił, wynikało, że koło pasowe do napędu alternatora stanowi jedność z kołem napędu rozrządu; koło pasowe, zahamowane przez zablokowany alternator, obróciło się na wale korbowym!

Ale nic to, ważne, że działa.
zdyboo

Post autor: zdyboo »

puch24 pisze: 13 lis 2020, 17:34 Pytałem mechanika; z tego, co mówił, wynikało, że koło pasowe do napędu alternatora stanowi jedność z kołem napędu rozrządu; koło pasowe, zahamowane przez zablokowany alternator, obróciło się na wale korbowym!
Jak to obróciło? Jak to koło jest zamocowane do wału korbowego, że się na nim może obrócić?
puch24

Nie wiem.
zdyboo

Post autor: zdyboo »

Coś mi się tu nie klei. Jeżeli to jest połączone za pomocą klina/klinów czy wielowypustu, to taki obrót powinien spowodować znaczne uszkodzenia wału i koła. Jeżeli to jest jakieś połączenie pasowane to może uszkodzeń nie być, ale wątpię, żeby w takim miejscu zastosowano połączenie tego typu.
puch24

Zajrzałem do książki. Rysunki są bardzo schematyczne, ale wydaje się, że koło zębate napędzające pasek rozrządu nie jest sztywno spasowane z wałem rozrządu za pomocą klina czy wypustów, a po prostu zaciśnięte śrubą. Do tego koła z kolei następnymi śrubami mocowane jest koło pasowe napędu alternatora. W ten sposób, przy oddziaływaniu ekstremalnych sił, te dwa koła razem mogą obrócić się względem wału korbowa. Chyba.
Awatar użytkownika
vid3
Kontakt:

Post autor: vid3 »

https://www.money.pl/gospodarka/nowe-au ... 6016a.html

A co myślicie o tym.
Piszą, że nie będą mogli sprzedać nowych samochodów po nowym roku ze względu na przepisy wchodzące od stycznia. Artykułów o tym pojawia się ostatnio sporo. Co to będzie. Co to będzie.
Ale nigdzie nie widzę konkretnych ofert sprzedaży mówiących: kup teraz taniej to konkretne auto tej marki a uratujesz nam dupę.
Awatar użytkownika
no_gravity_Carlos

Post autor: no_gravity_Carlos »

ja tym moim zlomem nie wjade do londka na mniejsza obwodnice za rok, upierdliwe, chyba zostane na karaibach
Awatar użytkownika
sorevell

Post autor: sorevell »

vid3 pisze: 13 lis 2020, 19:01 https://www.money.pl/gospodarka/nowe-au ... 6016a.html

A co myślicie o tym.
Piszą, że nie będą mogli sprzedać nowych samochodów po nowym roku ze względu na przepisy wchodzące od stycznia. Artykułów o tym pojawia się ostatnio sporo. Co to będzie. Co to będzie.
Ale nigdzie nie widzę konkretnych ofert sprzedaży mówiących: kup teraz taniej to konkretne auto tej marki a uratujesz nam dupę.
To nie do końca tak. Nie będzie można zarejestrować nowych samochodów nie spełniających normy EURO 6c. Dealerzy mogą je oczywiście zarejestrować przed końcem roku na siebie, ale to koszty - ubezpieczenie trzeba będzie wykupić no i samochód jakby używany...
Awatar użytkownika
wpk
wpkx
Kontakt:

Post autor: wpk »

Gdy będę duży, też sobie kupię samochód. No!
ODPOWIEDZ