W poszukiwaniu Św. Grilla

wszystko, co chcielibyście wiedzieć o technice, ale boicie się zapytać
ODPOWIEDZ
puch24

Re: W poszukiwaniu Św. Grilla

Post autor: puch24 »

Dekielki to też fakt.

Nie wiedziałem nawet o takiej edycji FM2n. Dobór obiektywów bardzo fajny.

O obiektywie 2,8/28 AI-S czytałem ciekawą historię. Otóż był to jedyny obiektyw Nikkor, którego optykę zaprojektowano całkowicie od nowa, gdy Nikon przerabiał serię AI na AI-S na początku lat 80. Tak dla pamięci, przejście z AI na AI-S nie oznaczało tylko zmiany w mechanizmach przysłony (precyzyjnie kalibrowany ruch dźwigni sterującej, a w niektórych obiektywach zwiększenie liczby listków, np. w 1,2/50 z 7 do 9), ale także zmiany w ślimaku ostrości - skala ostrości w obiektywach AI-S jest krótsza i ostrzy się szybciej, co jedni lubią, a inni wolą stare AI.
Pierwszymi obiektywami AI-S była seria pięciu sztuk tanich i prostych obiektywów Series E do najtańszego i najprostszego Nikona EM - przy czym Nikon nową specyfikację AI-S wprowadzał zupełnie po cichu, nie chwaląc się tym nigdzie, w żadnych materiałach reklamowch. Nie wspominano o tym ani słowem w żadnych prospektach obiektywów, a jedynie aparatów, dla których miało to znaczenie. Tak jakby Nikon trochę się wstydził tego, że porzuca mocowanie AI po zaledwie trzech-czterach latach jego istnienia (1977-81), bo dowodziło to krótkowzroczności projektu. ;-)
U schyłku linii AI Nikon miał więc w ofercie aż cztery obiektywy 28 mm (a nawet pięć, bo był jeszcze PC - Perspective Correction), w tym trzy bardzo podobne do siebie: ciemny 3,5/28, średni 2,8/28 i jasny 2/28, a do tego jeszcze taniego Series E 2,8/28, który okazał się podobny cenowo do 3,5, a jakością optyczną był za bardzo zbliżony do znacznie solidniejszego i droższego 2,8.
Dlatego też Nikon zdecydował, że stary 2,8/28 AI odejdzie do lamusa, by nie miał konkurencji w postaci Series E 2,8/28, i na jego miejsce w serii AI-S zostanie stworzony o wiele lepszy i bardziej zaawansowany obiektyw, znacznie bardziej zdystansowany od Series E. Nowy AI-S 2,8/28 miał zupełnie inną, bardziej złożoną konstrukcję optyczną i mechaniczną, wyposażono go w system CRC (Close Range Correction), czyli pływających soczewek do korekcji przy zdjęciach z bliska, i skrócono mu najbliższą odległość fotografowania z 0,3 m do 0,2 m.
Awatar użytkownika
wpk
wpkx
Kontakt:

Post autor: wpk »

Co z tego? I tak był ciemniakiem.
puch24

Oj, tam, oj tam. Może był trochę ciemniakiem nawet jak na tamte czasy (ale, o dziwo, Nikon przerobił na AI-S jeszcze ciemniejsze 3,5/28 i 3,5/135, które, wydawałoby się, nie powinny mieć już wtedy racji bytu), ale ten nowy AI-S 2,8/28 był znakomity optycznie, i to także przy zdjęciach z bliska, i to z bardziej bliska niż inne obiektywy szerokokątne, co pozwalało robić fajne zdjęcia z bardzo bliska z szerokokątną perspektywą - i znakomitą jakością.
Niezależna konkurencja (typu Cosina, Tokina, Vivitar et al.) robiła obiektywy 2,8/28 z wydłużonym ślimakiem do 0,25 albo nawet 0,2 m, ale bez żadnej korekcji jakości optycznej.
zdyboo

Post autor: zdyboo »

Z Nikkorów 28 mm, miałem f/2.8 Ai, f/2 Ai-S oraz f/3.5 PC. Wszystkie na swój sposób miło wspominam, ale żaden mnie nie przekonał do tej ogniskowej. Dopiero E20 na NEXie dający ekwiwalent 30 mm to uczynił.
puch24

Hmmm.
Ja kiedyś bardzo chciałem kupić 2/35 i 2/85, AI albo AI-S (choć jak znam siebie, to bym nie wytrzymał i kupił wszystkie 4, żeby mieć komplet, bo muszę mieć komplety), jako uzupełnienie do FE/FE2/FM2N/FA. Akurat cztery... ;-)
Awatar użytkownika
Owain
Nasz Czelnik

Post autor: Owain »

No dobra. Co kupić następnego? FE 55/1.8, Sigmę 85/1.4 czy 135/1.8?

Oto jest pytanie :D
Sowy nie są tym, czym się wydają...
puch24

A co już masz, bo nie pomnę?
Wyszczególnisz?
1,4/85 i 1,8/135 oba brzmią interesująco. 1,8/55 dla mnie mniej.
Awatar użytkownika
sorevell

Post autor: sorevell »

Woytku, dobrze pamiętam, że polaroidów (a konkretnie FP100) nie da się przewołać?
Jutro chcę wyprowadzić wielkiego na spacer i się zastanawiam co robić z naświetlonymi zdjęciami zanim wrócę do domu.
Awatar użytkownika
wpk
wpkx
Kontakt:

Post autor: wpk »

Tak. One są self-terminated.

Dodano po 38 strzałach znikąd:
PS Wow tak w ogóle! :)

Dodano po 6 minutach 11 strzałach znikąd:
PS2 Z tym, że jeśli po wywołaniu przetrzymasz za długo, to możesz mieć problemy z rozdzieleniem bo będą coraz bardziej sklejone.
Proponuję rozdzielić jeszcze w plenerze - po stosownym czasie oczywiście - i powiesić negatywy w miarę bezpiecznie np. spinaczami do bielizny w bagażniku.
Awatar użytkownika
sorevell

Post autor: sorevell »

No właśnie chcę komunikacją pojechać - stąd całe zamieszanie. Na razie pomysł jest taki, żeby naświetlone polaroidy wrzucać do pudełka po błonach 4x5 i rozdzielić odbitki od negatywów dopiero w domu.
ODPOWIEDZ