Właśnie obejrzał-żem/polecam

o kulturze i sztuce innej niż fotograficzna
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
wpk
wpkx
Kontakt:

Re: Właśnie obejrzał-żem/polecam

Post autor: wpk »

Bo lepszy jest dźwięk 3.0.
Awatar użytkownika
Owain
Nasz Czelnik

Post autor: Owain »

wpk pisze: 17 lut 2021, 17:58 Bo lepszy jest dźwięk 3.0.
Jak zwykle masz rację.
Sowy nie są tym, czym się wydają...
Awatar użytkownika
wpk
wpkx
Kontakt:

A na czym Ty to chcesz oglądać?
cz4rnuch

Post autor: cz4rnuch »

Akurat BR2049 jest dostępny w jakość UHD, ale to też zależy od tego jaki masz plan wykupiony. UHD jest w planie premium.
zdyboo

Post autor: zdyboo »

Owain pisze: 17 lut 2021, 17:54Nota bene, w jakieś rozdzielczości nadaje Netflix?
Ja na pilocie odtwarzacza bluray mam taki przycisk, że wyświetla mi info techniczne o filmie. Rodziałkę i prędkość transferu, plus info o dźwięku i chyba napisach. BR 2049 na pewno jest w FHD.
Bardzo rzadko zdarza mi się, że dostęp do serwera kuleje i film na przykład startuje w 384 czy jakoś tak, wygląda jak z czasu VHSa łupanego, ale szybko odzyskuje FHD. Ze dwa razy mi się zdarzyło, że rozdzielczość została obniżona w trakcie trwania filmu i automatycznie wróciła do FHD, po jakiejś chwili.
cz4rnuch

Post autor: cz4rnuch »

Przeglądarka też robi różnicę jeśli się nie ma apki. W Edge domyślnie jest maksymalna rozdzielczość a np w chrome niższa. Ponoć lepszą można wymusić jakimś rozszerzeniem do chroma czy tam jakiejś innej. Rozdzielczość na kompie można sobie sprawdzić kombinacją shift+ctrl+alt+D. Jakiś czas temu rozpisywano się o tym, że netflis w czasie pandemii obniżył jakość i zwiększył kompresję, ale ostatnio chyba już jest ok.
zdyboo

Post autor: zdyboo »

Netflix sam podał na początku pandemii, że w związku z dużym zainteresowaniem może zdarzyć się, że rozdzielczość obrazu zostanie obniżona. Niemniej jednak nie zdarzyło się, żebym miał coś w gorszej niż FHD, chyba, że mieli na myśli, że nie będzie UHD lub 4K, a FHD to minimum, poniżej którego nie zejdą.
Awatar użytkownika
Owain
Nasz Czelnik

Oglądam z lapka, na chromie, pakiet jest niby najwyższy, lapek podłączony przez HDMI do ampli yamahy, stamtąd na projektor i głośniki 5.1. Ale np. ostatnio w czasie filmów na netfliksie raz albo dwa razy na film następuje zatrzymanie na kilka sekund i buczenie jak jakieś sprzężenie w głośniku.
Awatar użytkownika
wpk
wpkx
Kontakt:

Wiem, że dla antytelewizyjnych purystów zabrzmi to jak bluźnierstwo, ale do oglądania Netflixa i innych strumieni najlepszy jest smartowy telewizor z wbudowaną lub zainstalowaną aplikacją.
Bo pierdolenie się z komputerem to po prostu pierdolenie się.
Awatar użytkownika
Owain
Nasz Czelnik

wpk pisze: 17 lut 2021, 19:15 Wiem, że dla antytelewizyjnych purystów zabrzmi to jak bluźnierstwo, ale do oglądania Netflixa i innych strumieni najlepszy jest smartowy telewizor z wbudowaną lub zainstalowaną aplikacją.
Bo pierdolenie się z komputerem to po prostu pierdolenie się.
No ale projektor gdzie mam 90'' ekran to jednak warte tego pierdolenia. Chyba.
ODPOWIEDZ