wpk pisze: ↑27 lut 2021, 13:46
Mam dosyć podobne dylematy co Czelnik, tyle, że puszka nie taka sama, więc nie da się porównać 1:1.
Ale czytam z uwagą, bo może się czegoś dowiem.
Jak i ja.
Ja dokładnie wiem, że nic nie wiem...
Wiem, że nie w pełni korzystam z możliwości sprzętu i folguję starym przyzwyczajeniom. Zazwyczaj po takim zrywie poznawczym wracam ochoczo na utarte szlaki
Owainin bardziej zdeterminowany, i bardzo dobrze. I chwała Cz4rnuchowi za nauki!
Przy okazji też się czegoś nauczyłem. Sam korzystam głównie z lcd, ale zajrzałem sobie w menu i tam można sobie zaprogramować przycisk disp oddzielnie dla wizjera i lcd. Czyli można jednocześnie mieć ascetycznie wyglądający wizjer bez ikonek i obsrany poziomiczkami oraz innymi histogramami lcd. Pewnie dlatego owi nie widzi w swoim wizjerze wszystkich ikonek, bo trzeba w menu sobie wybrać co się chce widzieć.
cz4rnuch pisze: ↑27 lut 2021, 14:01
Przy okazji też się czegoś nauczyłem. Sam korzystam głównie z lcd, ale zajrzałem sobie w menu i tam można sobie zaprogramować przycisk disp oddzielnie dla wizjera i lcd. Czyli można jednocześnie mieć ascetycznie wyglądający wizjer bez ikonek i obsrany poziomiczkami oraz innymi histogramami lcd. Pewnie dlatego owi nie widzi w swoim lcd wszystkich ikonek, bo trzeba w menu sobie wybrać co się chce widzieć.
Tyż na to wpadłem, piękny kawalerze. Szkoda, że nie wybiórczo, tylko poziomica, histogram, wszystkie i/lub podziałkę wartości przysłony i czasu.
Poczytam jeszcze, porozkminiam różne funkcje, będę dawał znać. Fajne też jest programowanie menu pod Fn-em, powywalam pierodły i powstawiam ważniejsze ale nie tak ważne jak pod funkcyjne. No ale wszystko jest kwestią przyzwyczajenia, więc jeden będzie focił na małpę, bez wizjera z peakingiem i w autofocusowych ficzerach a inny wręcz odwrotnie. Ja się nieststy tak przyzwyczaiłem do powiększania pod C2, że tam mi palec i we śnie i po pijaku leci, a teraz czuję, że lepiej byłoby mieć powiększenie pod AEL.
No wszystkiego się nie da no bo jak to mówio A7III to sprzęt amatorski. W mniej amatorskich można sobie chyba jeszcze ustawić początkowe powiększenie (w A7III też, ale już tylko pod przyciskiem i tylko w dwóch krokach, pod pierścieniem jest tylko domyślne powiększenie). W tych nowszych można sobie też kolor ramki wybrać, bo w A7III nie za bardzo i czasami słabo ją widać. W tych nowszych i u konkurencji można sobie też wybierać oko oraz główkę przy eye/face af, a w A7III ni. Pewnie dodadzą w IV, który będzie droższy a przez to i mniej amatorski.
Owain pisze: ↑27 lut 2021, 15:28
Chyba tyle, wszystko przeleciałem. :>
szczęśliwy. a walijskie kozy znasz po imieniu?
ja wydawałoby się, że potrafię mnożyć problemy, ale widzę, że hoho ja nawet w przedszkolu nie jestem troublemejkerów