Danzig, masz przepaść jakościową bo minolta to jeden z najlepszych skanerów a tmax ma na tyle małe ziarno i dużą szczegółowość, że wychodzi przyzwoicie w małym obrazku i do internetu skan jest ok a odbitkę 30x24 też od biedy zrobisz.
Z mamiyi zrobisz 30x40 spokojnie a od biedy większą.
Tmax jest po prostu ostry i drobnoziarnisty (wręcz bezziarnisty), przez co mały obrazek wygląda dobrze.
Załaduj mamiyę fp4 i powalcz o piękną tonalność raczej.
Do średniego i internetu płaszczak jest pewnie ok. Ja mam v500 i jedyne co mi przeszkadza to mała powierzchnia skanowania. Soft za to dużo psuje i dlatego skanuję jako kolorowy pozytyw i odwracam w fotoszopie. Do tego po zrobieniu paru akcji wychodzi szybciej niż suwaczki w sofcie skanera.
von Boroszlo pisze: ↑13 mar 2021, 00:57
Danzig, masz przepaść jakościową bo minolta to jeden z najlepszych skanerów a tmax ma na tyle małe ziarno i dużą szczegółowość, że wychodzi przyzwoicie w małym obrazku i do internetu skan jest ok a odbitkę 30x24 też od biedy zrobisz.
Z mamiyi zrobisz 30x40 spokojnie a od biedy większą.
Tmax jest po prostu ostry i drobnoziarnisty (wręcz bezziarnisty), przez co mały obrazek wygląda dobrze.
Załaduj mamiyę fp4 i powalcz o piękną tonalność raczej.
Do średniego i internetu płaszczak jest pewnie ok. Ja mam v500 i jedyne co mi przeszkadza to mała powierzchnia skanowania. Soft za to dużo psuje i dlatego skanuję jako kolorowy pozytyw i odwracam w fotoszopie. Do tego po zrobieniu paru akcji wychodzi szybciej niż suwaczki w sofcie skanera.
Nie spodziewałem się cudów po płaszczaku ale myślałem, że będzie lepiej. Twoje zdjęcie to jest to co chciałbym z tmaxa wyciągnąć. W zamieszaniu spróbuję Deltę i FP4, zamówiłem parę rolek każdego.
Dodano po 2 minutach 47 strzałach znikąd:
wpk pisze: ↑13 mar 2021, 09:16
A, czyli to szerokie rolki.
Do 135 mam Nikony N80 i F75, czyli wąskie też mam obstawione.
Dodano po 5 minutach 53 strzałach znikąd:
A, i mam jeszcze Yashikę Samurai X3.0 na pół klatki. Tu jest prościej, bo można ustawić serię i wyrembać cały film (72 klatki) naciskając cyngiel migawki raz.
von Boroszlo pisze: ↑13 mar 2021, 09:44
Ee, lepiej zrobić jedno dobre
Co dokładnie chcesz uzyskać, czernie, biele, średnie tony, ziarno, detal...?
Pomożemy.
Używasz filtrów kolorowych?
Żeby były takie jak to Twoje ostatnie, na tyle na ile da się to zrobić z tmaxem. Filtrów raczej nie uźywałem . Mam ND x2, czerwony i żólty i polary.