ach ta galicja
Wołacz. O!
- poor
- Rich poor
- wpk
- wpkx
- Kontakt:
- danz1ger
Re: Wołacz. O!
Jaka jest różnica między plikiem .bmp a .jpg tego samego zdjęcia, ew. przewaga jednego nad drugim, szczególnie przy drukowaniu onego?
Dodano po 11 minutach 17 strzałach znikąd:
Pytam, bo przez moje niedopatrzenie soft Minolty zapisał część skanowanych zdjęć jako .bmp. Ze względu na ustawienia skanu wstępnego, ustawienie wyostrzania, jasności, kontrastu i ekspozycji i plus x2 oversampling jedno zdjęcie to spokojnie 15 minut i raczej nie chciałbym powtarzać, bo mnie szlag trafi.
Dodano po 11 minutach 17 strzałach znikąd:
Pytam, bo przez moje niedopatrzenie soft Minolty zapisał część skanowanych zdjęć jako .bmp. Ze względu na ustawienia skanu wstępnego, ustawienie wyostrzania, jasności, kontrastu i ekspozycji i plus x2 oversampling jedno zdjęcie to spokojnie 15 minut i raczej nie chciałbym powtarzać, bo mnie szlag trafi.
Shoot First, Ask Questions Later.
- sorevell
BMP jest, w przeciwieństwie do JPG, formatem bezstratnym (z kompresją bezstratną), więc jakość wydruku powinna być teoretycznie lepsza. Tylko pliki wielkie.
- wpk
- wpkx
- Kontakt:
Właśnie, Bogusław - nie powinno się zapisywać skanów, które mogą choćby teoretycznie podlegać dalszej obróbce, jako JPG.
JPG to jakby produkt finalny do takiej czy innej publikacji, z którym lepiej już nic nie robić.
I moim zdaniem soft skanera nie nadaje się do finalnej obróbki tak dobrze jak Lightroom czy jemu podobne.
Dlatego praktycznie w ogóle nic w nim nie robię, tylko zapisuję pełne klatki jako TIFFy i obrabiam w Lr.
W cyfrakach podobnie - tylko RAWy, a zapis do JPG (i tym samym wszelkie ustawienia obrazka wewnątrz puszki) wyłączone.
PS TIFF czy BMP - to już raczej bez różnicy - oba są formatami bezstratnymi.
JPG to jakby produkt finalny do takiej czy innej publikacji, z którym lepiej już nic nie robić.
I moim zdaniem soft skanera nie nadaje się do finalnej obróbki tak dobrze jak Lightroom czy jemu podobne.
Dlatego praktycznie w ogóle nic w nim nie robię, tylko zapisuję pełne klatki jako TIFFy i obrabiam w Lr.
W cyfrakach podobnie - tylko RAWy, a zapis do JPG (i tym samym wszelkie ustawienia obrazka wewnątrz puszki) wyłączone.
PS TIFF czy BMP - to już raczej bez różnicy - oba są formatami bezstratnymi.
Pierdolita się z tymi szuwaksami. Kupta g7x i rzycie bendzie pienkniejsze!!!
- wpk
- wpkx
- Kontakt:
Sprzedajesz?
Never!
- wpk
- wpkx
- Kontakt:
To w takim razie kup drugi - będzie stereo.
Jestem przesycony sprzętem foto. Za dużo tego leży, męczy mnie to. Przez to, że nie chce mi się tego wyjmować, pakować, ładować robię zdjęcia fonem. Strzał w 10 to był Ricoh GR. Raczej już tylko minimalizuje sprzęt. Już nawet a7 z 35 i 85 powoli, powoli, powoli przybliża się do olx.