Komputrowe dylematy ;)

wszystko, co chcielibyście wiedzieć o technice, ale boicie się zapytać
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
rbit9n
Ribitibi

Re: Komputrowe dylematy ;)

Post autor: rbit9n »

vid3 pisze:Rozmawialiście już z chatGPT?
nie,ale dwadzieścia lat temu czytałem eseje Johna R. Searle
nie, nie tobie ja służę, ja służę bzdurze!
Awatar użytkownika
von Boroszlo

Post autor: von Boroszlo »

Jaki dysk kupić albo dwa?
Zepsuły mi się w odstępie kilku miesięcy dwa dyski segate ironwolf 8gb, jeden w PC a drugi w NAS. Lenistwo spowodowało, że kompa nie miałem przez pół roku. Przed świętami jednak odzyskałem dane i doprowadziłem maszynę do działania. Zdjęcia trzymam aktualnie na ostatnim ironwolfie i nie mam backupu.
Jakie duże dyski polecacie do NASa, żeby wytrzymały z 10 lat bez skandalu?
Gundrum von Grynberg
Awatar użytkownika
no_gravity_Carlos

Re: Komputrowe dylematy [emoji6]

Post autor: no_gravity_Carlos »

ja mam 2 lata juz wd red
Awatar użytkownika
Owain
Nasz Czelnik

Post autor: Owain »

To ja przedstawię problemmo ;p

Zalałem sobie lapka winem (czerwonym, wytrawnym, bo może to być ważne, w każdym razie wpkx pytał). No i jakoś tak wszystko działało, tylko port HDMI przestał. Ale po kilku dniach zaczął działać. Tylko, głupi ja, chciałem zmienić dobre na lepsze i zacząłem pryskać w ów port i klawiaturę alkoholem izopropylowym w sprayu. Aby sie ładnie wszystko wyczyściło. Owszem, wyczyściło się, ale mam zniszczoną matrycę, bo wygląda jakby w jej połowę kto mleka nalał. Hm. Cóż, lapek i tak już powoli miał być wymieniany, ale teraz nagle zrobiło się szybciej.

i teraz dylemacik. Następca miał być Huawei Matebook D 16, ale jego jakąś tam dla mnie wadą jest brak czytnika kart SD. Oczywiście można sobie czytnik dokupić albo kabelkiem z aparatki zrzucać, no ale idzie o wygodę. Na dodatek, do modelu z 2022 r. nie można już włożyć dodatkowego drugiego dysku, a także wykastrowano go w stosunku do modelu z roku 2021 o jeden wiatrak. Robiłem risercze i jakąś drugą propozycją jest Lenovo IdeaPad 5 Pro 16. Ten ma już czytnik SD, podobnie do Hujwjeja - przyzwoity ekran 16 cali z pokryciem 100% sRGB. Tyż nie można dołozyć dysku, ale ma dwa wiatraki i dość pojemną baterię. Natomiast jest ciut cięższy od Hujwieja (1.9 kg vs 1.7 kg) no i chyba gorszą klawiaturkę.

A tak w ogóle, to po wuja mi 16'', ale szukałem wśród 15.6'' czegoś z parametrami: ok. 100% pokrycia sRGB, waga poniżej 2 kg, porty po lewej stronie (HDMI i zasilanie), podświetlana klawiatura - i nie znalazłem. Oczywiście piszę tu trochę dla jaj, bo przecież nikt nie pomoże, no ale, ale ;p

A tu porównanko tych obu ww. szesnastek:

https://www.x-kom.pl/porownanie/1046479,717560
Sowy nie są tym, czym się wydają...
Awatar użytkownika
rbit9n
Ribitibi

Post autor: rbit9n »

to które komputerki dać?
te lżejsze, panie Niuton.
nie, nie tobie ja służę, ja służę bzdurze!
Awatar użytkownika
Owain
Nasz Czelnik

Coraz bardziej dojrzewam do tego lenovo, tylko nie wiem jeszcze czy klawikord mnie nie odstręczy, ale w Rzeszy jest jeden w stacjonarnym więc po nowym roku pojadę sprawdzić. Ściemy trochę są z różnymi konfiguracjami, bo nie wszyscy sprzedawcy piszą z jaką częstotliwością odświeżania jest dany egzemplarz - lapek jest reklamowany jako 120 Hz, ale niektóre konfiguracje różniące się niewiele mają 60Hz. No i nie wiem czy nie dopłacić 700 zł do 2TB dysku. To ponoć jakiś szajsung - jak jest teraz z trwałością SSD na M.2?
Awatar użytkownika
wpk
wpkx
Kontakt:

Post autor: wpk »

Tak.
Awatar użytkownika
vid3
Kontakt:

Post autor: vid3 »

Mam traumę związaną z lenovo która zostanie ze mną na całe życie.
Ilość (zbędnego) oprogramowania która w firmowych laptokach jest dodatkowo ładowana do windowsa poraża.
Nie wiem jak jest teraz. Wolę nie sprawdzać.

Dodano po 4 minutach 48 strzałach znikąd:
Pamiętam jak w którejś firmie odinstalowywałem te śmieci.
Kilkanaście programów jeden zależny od drugiego. Trzeba było robić to w określonej kolejności.
I oczywiście co trzy - restart i czekanie ... na godota.
Awatar użytkownika
wpk
wpkx
Kontakt:

Post autor: wpk »

I nie należy mylić Ideapada z Thinkpadem.
Awatar użytkownika
Owain
Nasz Czelnik

Mój thinkpad T15 służbowy obecny, wcale nie jakoś strasznie poraża ekranem. Ani trzymaniem baterii. Ani wagą, ani kilkoma innymi rzeczami, choć fakt, jakoś wykonania jest w pytę. Cóż, zasad nie ma, jak to z samochodami. Jak sobie czytam ostatnio z nudów, ba, jak paczam na kokpity BMW i Mercedesów, a kokpity innych marek... coś się kończy, coś się zaczyna, KIA i Hyundai dorównują a czasem i przeskakują w niektórych aspektach marki premium. Oczywiście trzeba czytać, patrzeć. jakieś zwyklaki lenovo to faktycznie padaka, ale te konkretnie modele oznaczone "pro" i kosztujące już pod 5 tysi... nie są chyba złe, miałem w ręku 14tkę lenovo yoga slim pro i robi całkiem ekstra wrażenie. W każdym razie wolę kupić coś, co i tak pewnie zaleję za parę lat albo wymienię z innych powodów, ale wydam 5 tys a nie 12 tys jak za precisiona, który, jak pamiętacie, zamawiałem w kółko w x-komie a każdy miał zielone i różowe zafarby na matrycy i na zwykłym startowym góglu miałem kolorowo. To nie jest tak, że mnie nie stać, ale teraz nieraz marki premium to pułapka, a marki budżetowe się starają i wydają różne linie typu pro, że wcale nie są takie złe.
ODPOWIEDZ