Dywagacje o zakupie A7

wszystko, co chcielibyście wiedzieć o technice, ale boicie się zapytać
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
wpk
wpkx
Kontakt:

Re: Dywagacje o zakupie A7

Post autor: wpk »

No właśnie.
cz4rnuch

Post autor: cz4rnuch »

Podzielcie się bracia i siostry wiedzą na temat Olępusów, bo strasznie mnie się podobają te szkiełka, ale nie wiem czy da się z tego systemu wyszperać jakieś budżetowe cudo w okolicach 75-135 mm. Albo 24-28 mm. Bardzo mnie się spodobał 100/2, ale ta cena :(
puch24

Post autor: puch24 »

No właśnie...
Pieprzysz jak potłuczona...

Robisz ładne zdjęcia, które nie są pstrykami.

A to forum powstało m.in. po to, by można tu sobie było wrzucać foty i gnioty i pieprzyć do woli nie narażając się na krytykę ortodoxów, byle to robić kulturnie, tzn. nie obrażając jedno drugiego.

Dodano po 6 minutach 46 sekundach:
Kunta Kinte, myślisz o starych OM czy nowych mikro 4/3?

O OM Pietrka pytaj, bo on to zna z macania, a ja głównie z opisów.
Do 1987 r system OM był bardzo fajny i miał ciekawe aparaty i obiektywy, i ogromny system akcesoriów, głównie do fotografii naukowej (makro, mikro, astro - w końcu Olympus był (jest?) jednym z wiodących producentów mikroskopów, i opracował akcesoria niezbędne w fotografii w nauce i technice.
Ale potem była kompletnie nieudana próba dostosowania systemu OM do AF, i Olympus wyleciał z siodła.
W starym systemie OM jest trochę fajnych jasnych obiektywów.
cz4rnuch

O starsze mnie się rozchodzi. Pomacałem dziś sobie portretówkę 100/2 i jestem pod wrażeniem jak pięknie jest to zbudowane. Cena mnie zabiła, ale się zastanawiam czy Oly ma jakieś bardziej przystępne cenowo perełki.
Ligo

Post autor: Ligo »

Pamiętaj, że te perełki są pod film zbudowane i niekoniecznie będą wyrabiać na 24 Mpix.
cz4rnuch

Dlatego pytam tylko o takie, które wyrobią :) A tak na serio to jestem w stanie się pogodzić z tym, że trzeba coś przymknąć by mieć uśmiech po ósemki itd, byleby cena była odpowiednio niska. Bo jak mam płacić jakąś kosmiczną kaskę tylko za aksamitnie płynący pierścień ostrzenia to wolę dołożyć do Sosnówki i prostować, odwinetowywać, odaberrowywać i ostrzyć bajłajer byleby tylko mieć coś z AFem.

PS Przy okazji zauważyłem jeden plus A7 w porównaniu z Najkonem. Odsetek ostrych zdjęć ze mną w roli głównej wykonywanych przez miłość mojego życia wzrósł z 0,01% do około 2,5% a obok takiego progresu nie da się przejść obojętnie.
Ligo

Ile sobie życzą za tę OM 100/2?
cz4rnuch

2200 PLNów z tego co pamiętam. Nie targowałem się, bo nawet gdybym zszedł kilka stówek to i tak bym tego nie kupił.
Ligo

To więcej, jak nowiutki EF 100/2. Ale jaja! :-)
cz4rnuch

Tak się rozglądam od kilku dni i to chyba wina Sony do spółki z Olympusem, że tak te starocia podrożały. Z tego co zauważyłem to stary jak świat Canon 85/1.2 jest jeszcze droższy, i to dużo droższy. Poszaleli. Na szczęście są wydmuszki nFD w dobrych cenach.
ODPOWIEDZ