Komputrowe dylematy ;)

wszystko, co chcielibyście wiedzieć o technice, ale boicie się zapytać
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Owain
Nasz Czelnik

Re: Komputrowe dylematy ;)

Post autor: Owain »

namoamo pisze: 28 lut 2018, 09:07 Mam dwa Cruciale i kolejnym razem też po Cruciala sięgnę. Lubię niebieski kolor. Ale Ty wybierz szajsunga, koniecznie przez internet! :-D
Czy szanowny Pan doradza mx300 czy nowszy mx500 w pojemności 1TB, bo Święte Internety piszom, że jednak mx300 starszy jest lepsiejszy.
Sowy nie są tym, czym się wydają...
namoamo

Post autor: namoamo »

Na takie pojemności to mnie nie stać, nawet nie patrzyłem.
Ja w zeszłym roku wybrałem 275GB czyli mx300, w lapku miałem mx100 albop m500 120gb chyba. Wiem że w między czasie zmieniła się technologia i te dyski są coraz szybsze, dla mnie to akurat nie jest istotne. Jest coś takiego jak wskaźnik wytrzymałości TBW, to chyba sprawdzałem. Największe znaczenie ma kompatybilność, na stronie Cruciala mogłem sprawdzić czy pasuje do mojego sprzętu. Ale dlaczego? Pisze z pamieci, jest zdaje się dwóch producentów kontrolerów siedzących w dyskach i jeden z nich bywał konfliktowy, bios nie widzi dysku itp
Awatar użytkownika
wpk
wpkx
Kontakt:

Post autor: wpk »

Brand is crucial? :D
puch24

Post autor: puch24 »

Handel internetowy wykończył sklepy stacjonarne na całym świecie. Podobno nawet Nueva York z jego wielkimi a słynnymi sklepami zaczyna się chylić, np. B+H i Adorama. Oczywiście nadal radzą sobie nieporównanie do jakiegokolwiek sklepu w Polsce, ale też od wieków prowadzą tradycyjny w USA handel wysyłkowy (robiły to na wiele lat przed Internetem), i oczywiście robią to teraz przez Internet.

W Łodzi jest kilka dość dużych sklepów, głównie internetowych (ale prowadzących sprzedaż stacjonarną również), handlujących głównie osprzętem i dodatkami produkcji głównie chińskiej: statywami, akumulatorami, ładowarkami, soczewkami nasadkowymi, filtrami, sprzętem studyjnym: lampami, tłami, torbami i futerałami, itp., itd. Mają też chińskie lampy błyskowe, obiektywy Yongnuo i Samyang, itp. Jak się je obleci, to można sobie wybrać np. statyw itp.
Natomiast brak dużych sklepów z większym wyborem sprzętu dużych japońskich firm fotograficznych: Nikona, Canona, Fuji, Sony, Panasa, Olka czy Pentaxa. Są dwa sklepiki FJ, a w nich w tej chwili głównie Fuji Instaxy... :-( W MM czy w Saturnie, a także w Euro RTV AGD są tylko podstawowe modele i niemal zupełny brak osprzętu (obiektywów, lamp, itd.). W zasadzie jedynym "poważnym" sklepem foto, jaki pozostał, jest "Fotograficzny Sklep Bez Nazwy" (jest też w Internecie, oczywiście), znajdujący się w zasadzie w centrum miasta, gdzie trochę trudno jest podjechać samochodem (bo Łódź teraz robi tak, żeby nigdzie w centrum nie dało się dojechać samochodem), i dość dawno w nim nie byłem. Kupiłem tam kiedyś obiektyw, nie bez sęków, bo miał być, specjalnie przyjeżdżałem chyba dwa razy, a opóźniał się. Podobno bardzo poszerzyli ofertę.

A o dysku SSD też myślę, ale musi być co najmniej 480-512 MB. A na to mnie nie bardzo stać teraz.
Awatar użytkownika
rbit9n
Ribitibi

Post autor: rbit9n »

w Łodzi jest bardzo przyjemny sklep, w którym nawet dziś zrobiłem zakupy. dokładnie jeden zakup. rzecz jasna przez internety.

https://fotodinoza.blogspot.com/2016/03 ... a.html?m=1
nie, nie tobie ja służę, ja służę bzdurze!
JacekB

Post autor: JacekB »

Owain pisze: 28 lut 2018, 08:17 Co wiecie o dyskach 2,5'' SSD? Naszło mnie na zakup, bo nie dość że szybsze to ponoć prundu mniej żrą jak lapek na baterii, ale ponoć mniej trwałe niż HDD i padają po kilku latach. Prawda to? No i co brać, Crucial, Szajsung? :D
O SSD nie powiem nic, albowiem nie posiadam nic powyżej 32 GB, o ile nie liczymy dysku w nowym laptoku.
HDD miałem, względnie mam do celów kopii zapasowych dwa mniejsze, tzn. raz 250 i raz 500 GB. Pierwszy był WD, a drugi nie pamiętam jaki, a nie mam go pod ręką, żeby sobie przypomnieć, chyba Seagate. Ten drugi padł całkowicie mniej więcej po roku użytkowania, a ten pierwszy niby nadal działa, ale działa jak mu się podoba. Kabelek mianowicie raz łączy, a kiedy indziej nie łączy i paluchami trzeba dopychać. Za to jak za trzecim podejściem się zawziąłem i kupiłem jednoterową Toshibę, to do dzisiaj (będzie już co najmniej ze cztery lata) śmiga jak rakieta. Niestety rozmnożyły mi się zeskanowane zdjęcia i zostało na nim już tylko ok. 80 GB wolnego miejsca, więc sytuacja dojrzewa do kolejnego zakupu. Chyba se kupie kolejną Toshibę HDD jedno- albo dwuterową za 200 albo 400 peelenów i przez kolejnych kilka lat będę mieć problem z głowy. Nie ma co się przejmować tym prądem; przy zwykłym domowym użytkowaniu jest on bez znaczenia.
Ostatnio zmieniony 28 lut 2018, 17:03 przez JacekB, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
wpk
wpkx
Kontakt:

Ale HDD produkuje też prądy wirowe, a znaczenia tychże nie można nie docenić.
Awatar użytkownika
vid3
Kontakt:

Post autor: vid3 »

Też mam dwa cruciale, na zmianę.
JacekB

Post autor: JacekB »

wpk pisze: 28 lut 2018, 16:58Ale HDD produkuje też prądy wirowe, a znaczenia tychże nie można nie docenić.
Pan wiesz, co one, te prądy wirowe, mogom mnie zrobić? Jasiu, powiedz panu, co oni mnie mogom zrobić. :P
Awatar użytkownika
wpk
wpkx
Kontakt:

Jacek-Placek!
ODPOWIEDZ