Szmelcwageny i inne

off-duty
ODPOWIEDZ
puch24

Re: Szmelcwageny i inne

Post autor: puch24 »

Obrazek

Kto pamięta?
Awatar użytkownika
Owain
Nasz Czelnik

Post autor: Owain »

Ja, ja! :D Masz jeszcze fotkę z cięgiełkami od rozrusznika i ssania? :)
Sowy nie są tym, czym się wydają...
Awatar użytkownika
wpk
wpkx
Kontakt:

Post autor: wpk »

Eee… Nie automat...
puch24

Skuteczność tego rozwiązania była taka sobie, ale prostota obsługi - ogromna. Można było sobie niezależnie włączyć nadmuch na nogi, na szybę, albo przez te okrągłe nawiewy. "System" nie decydował, że można np. tylko na nogi i na szybę, ale nie na ciało, itp.

Jednym z bardziej idiotycznych systemów nadmuchu miało Uno.
Przez kratki wylotu na desce rozdzielczej zawsze dmuchało tylko chłodne powietrze! Nawet przy ogrzewaniu nastawionym na max. Po prostu tak były zbudowane kanały nawiewu, że te na desce odchodziły PRZED nagrzewnicą, a nie ZA nagrzewnicą.
Więc zimą można sobie było nastawić ukrop na stopy i na szybę, ale szczypiący mróz na ryj. ;-)
Tylko w wersji z klimatyzacją (u nas praktycznie nieistniejącej) z nawiewów na desce też mogło lecieć ciepłe powietrze.

Głupie rozwiązanie z Pandy, na sztywno wiążące ze sobą kierunki nadmuchu:
Obrazek
Niby wygodne, ale nie można np. dmuchać na twarz i szybę jednocześnie, albo na twarz, nogi i szybę jednocześnie. Wolałbym trzy oddzielne wajchy, włączające i wyłączające nadmuch na szybę, na środek i na nogi. Żebym to ja decydował, gdzie mi dmucha.

Dodano po 2 minutach 57 strzałach znikąd:
Fotki z Internetu, podlinkowane...
Obrazek
Awatar użytkownika
wpk
wpkx
Kontakt:

puch24 pisze: 23 cze 2018, 21:12Jednym z bardziej idiotycznych systemów nadmuchu miało Uno.
Przez kratki wylotu na desce rozdzielczej zawsze dmuchało tylko chłodne powietrze! Nawet przy ogrzewaniu nastawionym na max. Po prostu tak były zbudowane kanały nawiewu, że te na desce odchodziły PRZED nagrzewnicą, a nie ZA nagrzewnicą.
A myślisz, że w Mercedesach było inaczej?
puch24

Moim pierwszym własnym pojazdem (dość późno, muszę przyznać) był 126p z 1984 roku. Wersja "plain", czyli bez niczego. Jeszcze w "starym" nadwoziu (przed FL).
Jedyne elementy "nowocześniejsze" to były już nowe hamulce i nowe koła, plastikowe zderzaki typu średniego, i nowego już typu kurewnica i stacyjka z blokadą.
Poza tym, cała reszta była "staromodna" - prądnica prądu stałego 230 W, przez co ciągle brakowało prądu, rozrusznik na linkę, ręczna pompka spryskiwacza, jednobiegowe wycieraczki bez pracy przerywanej, pasy bez zwijarki...
Stopniowo go sobie "uluksusowiałem", wymieniając i dodając różne luksusy... ;-)
Pierwszą wymianą była wymiana generatora DC na alternator. Wtedy jeszcze na światłach jeździło się tylko zimą, od chyba listopada. Pierwsze kilka dni jeżdżenia na światłach spowodowały od razu bieganie z akumulatorem do domu, a zaraz potem - zakup i instalację świateł do jazdy dziennej, co trochę poprawiło sytuację, ale następna wypłata poszła na zakup i wymianę prądnicy DC na alternator.

Dodano po 30 strzałach znikąd:
wpk pisze: 23 cze 2018, 21:15
puch24 pisze: 23 cze 2018, 21:12Jednym z bardziej idiotycznych systemów nadmuchu miało Uno.
A myślisz, że w Mercedesach było inaczej?
Nie wiem, nigdy nie miałem Percedesa.

Dodano po 6 minutach 4 strzałach znikąd:
Ideałem oczywiście byłoby, gdyby można było sobie niezależnie puścić nadmuch w trzy miejsca, i w dodatku jeszcze niezależnie ustawić dla tych trzech kierunków temperaturę, ale pewnie takie rzeczy tylko w Rollsie. ;-)
Awatar użytkownika
wpk
wpkx
Kontakt:

W Rollsie jeździ się w futrze!
Awatar użytkownika
wpk
wpkx
Kontakt: