puch24 pisze: ↑28 sie 2018, 19:53
Kiedyś czytałem trochę o żółtych tablicach i wiem, że niektórzy celowo tak nie rejestrują, bo są z tym problemy, np. z wyjazdem za granicę.
Raczej nieaktualne. A na pewno w czasach i terenach EU. Raczej nie ma problemów.
Natomiast zaczyna się powoli dyskusja o zmianach. Granica 25 lat by rejestrować zabytek wydaje się ciut mała.
Np. już jestem namawiany aby za 3 lata zarejestrować autko jako zabytek gdyż są korzyści.
Przede wszystkim niższe OC i możliwość czasowego opłacania oraz brak badań technicznych. Zaiste brzmi dobrze.
Natomiast szczerze przyznam, że zabytek z mojego auta żaden wg mnie.
Należy więc powoli spodziewać się pewnych modyfikacji w zabytkach samochodowych.
Chyba jest warunek nie tylko wieku, ale i unikalności, dobrego stanu pierwotnego, itd.
Wiem, że ludzie skarżyli się na problemy przy wyjeździe, np. na zloty czy rajdy zagraniczne. Zresztą co trochę coś tam przy tym manipulowano, i zmieniały się te przepisy. Co trochę robiło się to mniej, albo bardziej korzystne. Problemem jest też sprzedaż zabytku, o ile wiem, jest obowiązek dbania, itd. Czytałem kiedyś artykuł o tym, że posiadacz takiego pojazdu, jeśli np. popadnie w tarapaty w finansowe, ma problemy, bo ma obowiązek troszczyć się o zabytek, a są problemy ze sprzedażą np. za granicę. Raz zarejestrowanego jako zabytek samochodu nie można, zdaje się, zarejestrować normalnie.
Ale faktycznie, nie śledziłem tego dokładnie, bo nie mam takiego pojazdu, a od paru lat nie śledzę tego już w ogóle, więc może to wyglądać zupełnie inaczej.
Kilka lat temu jednak posiadacze starszych samochodów bardzo narzekali na związane z tym aspekty prawne, bo żółte tablice nie zawsze były korzystne, a w czasopismach poświęconych starym autom ciągle coś na ten temat publikowano.
Kilka lat temu Pagoda wcale nie była tak poszukiwana ale z braku 190sl na rynku i jej błyskawicznie rosnącej ceny zaczęto kupować model W113, który kosztował średnio 90tys.
Popyt napędził cenę.
Osobiście nie widzę nic interesującego w tym modelu.
Dużo bardziej podoba mi się model R107 lub R129, który z silnikiem V12 chodzi tak, że łometko.