Kota dawno nie było

zdjęcia i o zdjęciach - bez dogmatu
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Owain
Nasz Czelnik

Re: Kota dawno nie było

Post autor: Owain »

Jednak znaczna część sobie z tego nie zdaje sprawy, nie dopuszcza takiej myśli czy wie, że nie wierzy, ale tradycja, rodzina, sąsiedzi itp. Ja jestem niewierzący, ale nie od zawsze i nie upajam się tym, raczej fakt nieistnienia Boga napełnia mnie smutkiem. Podobnie jak nieistnienie magii i mocy ze star warsów. Nie epatuję też swoim ateizmem jak feministki nienawiścią do samców. Zupełnie nie mam problemu z przeżegnaniem się, gdy zwiedzam kościół zabytkowy. Nie spali mnie, jak nakreślę znak krzyża uznając i szanując tę bajkę, która jednak bajką się zdaje. Tak samo, jak zapaliłbym świecę w świątyni buddyjskiej, czy co tam się robi. I robię to w sposób całkowicie naturalny, wolny i absolutnie wolny od poczucia 'oszukiwania' czegokolwiek i kogokolwiek, w tym siebie samego.

Amen! ;)
Sowy nie są tym, czym się wydają...
otwieracz

Post autor: otwieracz »

Czy tego chcemy czy nie wiara trzyma w ryzach ten świat. Narzuca jakieś zasady współżycia, prawa i budzi w człowieku pokorę. Gdyby zlikwidować religie to mielibyśmy świat rodem z Mad Maxa. Natomiast oczywistym jest że osoby kierujące każdą z religii czerpią z tego korzyści i dążą do zawładnięcia jak największej ilości wiernych po to by mieć nad nimi władzę. Bez wiary nie powstałby Rzym i inne wielkie cywilizacje. Każda z nich byłą oparta na wierze. I każda niszczyła po drodze do swojej wielkości inne o mniejszym zasięgu. Tak jak Chrześcijaństwo naszą - Pogańską. To wiara narzuca swoje prawo dżungli metodami zastraszania wiernych i w pewien sposób trzyma ich w ryzach. Potrafi ich też zmobilizować do tego by tłukli się po mordach z wyznawcami innych religii czego efektem jest np. historia Jerozolimy przechodzącej z rąk do rąk. Tak mnie natknęło na wywody po bronku...

Owain jeśli wierzysz w swoją niewiarę to jesteś wierzący... ;-)
Awatar użytkownika
vid3
Kontakt:

Post autor: vid3 »

O, i to jest właśnie człowieczeństwo.
Awatar użytkownika
wpk
wpkx
Kontakt:

Post autor: wpk »

Obrazek
Awatar użytkownika
Owain
Nasz Czelnik

Hmm. Dalej Cajs 50mm. Mniemam zatem, że ogarnąć ten kadr musiałeś stając na stole swem kuchennym :)

Właśnie, Wojtek. Może masz jakieś szkua na sprzedaż do A7ki? :> FE 55 1.8 już sprzedałeś komu innemu, zamiast swemu Prezesowi, tego Ci wybaczyć nie mogę. No ale nie pomnę, co tam fajnego jeszcze kisisz. Tylko zuomów nie proponuj, bo wziąłbym jeno 100-400 ale mnie na niego nie stać :>
Awatar użytkownika
wpk
wpkx
Kontakt:

Tak, wlazłem na stół. Dla sprawy.
A szkła? Tylko 16-35, którego nie chcesz. Ale 55 też nie chciałeś, a teraz płaczesz.
Awatar użytkownika
Owain
Nasz Czelnik

wpk pisze: 21 kwie 2019, 17:04 Tak, wlazłem na stół. Dla sprawy.
A szkła? Tylko 16-35, którego nie chcesz. Ale 55 też nie chciałeś, a teraz płaczesz.
Z wiekiem człowiekowi wydłuża się ogniskowa. Odwrotnie proporcjonalnie do innych rzeczy. :P
puch24

Post autor: puch24 »

Owain pisze: 21 kwie 2019, 16:58 ...już sprzedałeś komu innemu, zamiast swemu Prezesowi...
Co przypomina mi dowcip o parafiance, spowiadającej się z tego, że poszła z księdzem z sąsiedniej parafii:
- Córko, pamiętaj, tu jest twoja parafia, tu jest twój Prezes!
;-)

Dodano po 1 minucie 36 strzałach znikąd:
Owain pisze: 21 kwie 2019, 17:08 Z wiekiem człowiekowi wydłuża się ogniskowa. Odwrotnie proporcjonalnie do innych rzeczy. :P
Z wiekiem człowiekowi wydłużają się też ręce.
Awatar użytkownika
vid3
Kontakt:

Post autor: vid3 »

Hmm,
a nie jest tak, ze z wiekiem ręce stają się zbyt krótkie?
Awatar użytkownika
wpk
wpkx
Kontakt:

Jedna i druga teza jest prawdziwa: wydłużają się, wydłużają, wydłużają - aż stają się zbyt krótkie...
ODPOWIEDZ