Dywagacje o zakupie A7

wszystko, co chcielibyście wiedzieć o technice, ale boicie się zapytać
ODPOWIEDZ
puch24

Re: Dywagacje o zakupie A7

Post autor: puch24 »

W tym wątku na Sonyalphaforum, gdzie opisywano problem z ostrzeniem przy domkniętej przysłonie, znalazłem bardzo dobre moim zdaniem podsumowanie działania firmy Sony:

"As a Sony user I am not surprised. They have an engineering and bean-counting perpective on their cameras. They are not really used to taking a user's view. Especially not professional users. To me, it's obvious that they need to involve a reference group of advanced photographers early in their product development.

At the moment they are alienating enthusiasts with their pricing and professionals with their senseless bugs."

I to właśnie różni firmę od telewizorów od firm fotograficznych.

I żeby nie było, myślę, że mój "ukochany" Samsung pod wieloma względami wcale nie był lepszy od Sony, tzn. przez dłuższy czas postępował podobnie, a w projektowanie i produkcję aparatów zaangażowani byli wszyscy, tylko nie ludzie, którzy ich faktycznie używali i wiedzieli, czego chcą. Samsung odrobił lekcję w tym temacie i wyprodukował dwa naprawdę świetne aparaty tuż przez zwinięciem całego działu foto. A one właśnie świadczyły o tym, że Samsung w końcu posłuchał ludzi, którzy naprawdę fotografują. Szkoda wielka.
Awatar użytkownika
Owain
Nasz Czelnik

Post autor: Owain »

Samek, a Ty serio z tymi 28mm? Myślałem, że to taka ogniskowa "z dupy" i do niczego... ;) :D
Sowy nie są tym, czym się wydają...
puch24

Post autor: puch24 »

Wpadł mi w ręce prospekt Sony A7ii i kolejny raz rozczuliłem się, patrząc na to, jak firma Sony próbowała (dość rozpaczliwie) przekonać potencjalnego klienta, że do tego aparatu są wymienne obiektywy.
Wszystkie 7. :-(
Ale żeby nie wyglądało to tak żałośnie, i żeby zrobić lepsze wrażenie, doliczyli do tego wszystkie obiektywy E (do APS-C), no i oczywiście także obiektywy z mocowaniem Minolta A (których jest więcej, niż systemowych!).

Co przypomniało mi trochę podobną sytuację z Nikonem w połowie roku 1992.
Nikon wypuścił wtedy nową półprofesjonalną lustrzankę F90 (N90 w USA), jako pierwszy model Nikona wyposażoną w układ pomiaru światła uwzględniający także odległość od obiektu (przede wszystkim przy zdjęciach z błyskiem, ale nie tylko).
Wszystko bardzo fajnie, ale wymagało to przekazywania informacji o odległości z obiektywu do aparatu, a wraz z aparatem Nikon wypuścił tylko dwa takie obiektywy z nowej serii AF-D (D for Distance): 2,8/35-70 D i 2,8/80-200 D. Po paru miesiącach dołączyły jeszcze dwa trochę mniejszego kalibru, 3,5-4,5/28-70 D i 4-5,6/70-210 D (wszystko to były przeróbki istniejących już modeli, którym po prostu dodano funkcję D). Jednak w chwili premiery aparatu sytuacja była dość żenująca dla Nikona, bo miał tylko DWA (!) obiektywy pozwalające wykorzystać tę nową funkcję.
W związku z tym, Nikon zrobił coś, czego chyba nie zrobił nigdy ani wcześniej, ani później: w prospekcie nowego F90 NIE umieścił tabelki z dostępnymi obiektywami! W każdym znanym mi wcześniejszym i późniejszym prospekcie aparatów Nikona zawsze umieszczano tabelkę z wszystkimi dostępnymi aktualnie obiektywami i, najczęściej, ich parametrami, a czasem nawet i słowne opisy wybranych modeli. Tymczasem w prospekcie F90 wspomniano tylko o obiektywach D, na zdjęciach pokazano aparat z tymi dwoma istniejącymi obiektywami, ale nic ponadto. No bo Nikon musiałby się publicznie przyznać, że ma raptem DWA w pełni kompatybilne obiektywy... :-D
Ligo

Post autor: Ligo »

Ale się znęcasz nad biedną /niebiedną/ firmą... ;-)

Dostałem właśnie reklamę z B&H z Sony FE 70-200/2.8 za jedyne $2600. Bez wątpienia, obiektyw tej klasy jest optymalny do focenia sportu. Ale tak sobie myślę - kto to kupi, jeśli porównywalnej klasy szkło do Canona można kupić nowe za tysiąc dolarów mniej, przy czym jest ono sprawdzone z canonowymi puszkami i u wielu zarabia na siebie pieniądze. Już pomijając koszty, nie odważyłbym się pójść na ligowy mecz z tym szkłem zapiętym do jakiejkolwiek puszki Sony.
Meliszipak

Post autor: Meliszipak »

puch24 pisze:Na żółtym forum pojawił się link do innego forum, na którym dyskutowany jest problem tego, dlaczego z niektórymi obiektywami bezlusterkowce SONY otwierają przysłonę przy ostrzeniu, a z niektórymi ostrzą przy nastawionej przysłonie, przymkniętej, co często (w słabym oświetleniu i przy mocnym przymknięciu) powoduje, że ostrzenie jest ślamazarne, niecelne, i nie zawsze skuteczne:

"Zależy od obiektywu. GM nie otwierają. Ponoć Batis też nie.
Sprawdziłem dwa razy. Batisy 25 i 85 ostrzą na otwartej paszczy, a potem jom zamykają i takom dziureczkę tylko widać.
Dodano po 1 minucie 29 sekundach:
Ej, to ja nie wiedziałem, że Wpx ma A7 II?

Dodano po 8 minutach 59 sekundach:
Nowa leica fajna, ciekawe mnie Canon 6D II i A7III.
Myślę, że sony będzie miała dwie karty i migawę elektroniczną dodadzą.
Ciekawe co z baterią największą bolączką bezluster, zwłaszcza FF.
Coś, gdzieś, że najnowsiejszy oli robi tysiąc i lepiej zdjęć na baterii.
tomfoot

Post autor: tomfoot »

Meliszipak pisze: Ej, to ja nie wiedziałem, że Wpx ma A7 II?
Wszystkim może zdarzyć się błąd, nie tylko dyletantom. Nie gań Go za to!
Poza tym można się pierdalnąć w wyborze żony, to i aparat można pomylić. :roll:
Meliszipak

He, he.
Nie wypada mi bo sam mam.
tomfoot

Post autor: tomfoot »

Meliszipak pisze:He, he.
Nie wypada mi bo sam mam.
Ale że trefną żonę czy aparat? :roll:

Btw. i jedno i drugie można puścić na allegro. Za aparat chyba będzie większa prowizja. :mrgreen:
Ligo

Post autor: Ligo »

Meliszipak pisze:Nowa leica fajna, ciekawe mnie Canon 6D II i A7III.
Nie wiem co dodadzą, ale do Canona na pewno nie dodadzą tego, czego mu brakuje - migawki.
Meliszipak

Migawki?
ODPOWIEDZ