Kolejny, cholerny/psioniczny dzień...
Re: Kolejny, cholerny/psioniczny dzień...
Sukces ma wielu ojców, tylko klęska jest sierotą.
Byłem na wycieczce w sztokholmskim ratuszu gdzie odbywa się bal laureatów nagrody nobla, byłem też pod filharmonią gdzie wręczają same nagrody. Zasadniczo identyfikuję się jako noblista.
- Owain
- Nasz Czelnik
Niemcy mnie biją!!!zdyboo pisze: ↑30 paź 2019, 21:02 Wiki podaje, że na koniec 2018 w Getyndze mieszkało raptem 116 tys. ludków, a z kolei Uniwersytet w Getyndze podaje, że w roku akademickim 2017-2018 miał ponad 31 tys. studentów, a tam są jeszcze inne uczelnie, na których studiuje jakieś drobne kilka tysięcy ludzi.
Według:
https://www.study-in-germany.de/en/disc ... _26971.php
Wychodzi, że 39/116 czyli 336 studentów na 1000 ludzi ogółem. Byłem w Getyngdze, jakoś w lipcu 2010, może 2011 i serio było widać, że to miasto należy do młodych.
Sowy nie są tym, czym się wydają...
Szwedzi to lubieją polską literaturę, taka ciekawostka przy okazji....

"Biblioteka Uniwersytecka w Uppsali posiada wiele polskich księgozbiorów zagrabionych na terenie Polski w czasach najazdów szwedzkich m.in. biblioteki z Braniewa, Fromborka, oraz dwie z Poznania (jezuitów i bernardynów). Z Fromborka do Uppsali Szwedzi w 1626 zagrabili m.in. bogaty księgozbiór Mikołaja Kopernika, wraz z archiwum biskupów warmińskich i księgozbiorem kapituły warmińskiej. Biblioteka w Uppsali obecnie posiada najsłynniejsze na świecie kopernikana. Ze szwedzkiego raportu Bibliotheca Copernicana z 1914 roku wynika, że z 46 tomów kopernikańskich z notatkami astronoma aż 39 znajduje się w bibliotece uniwersyteckiej w Uppsali, dwa w uppsalskiej bibliotece Obserwatorium Astronomicznego i jeden w Bibliotece Królewskiej w Sztokholmie. W Uppsali znajduje się m.in. pierwsze norymberskie wydanie dzieła Mikołaja Kopernika O obrotach ciał niebieskich z 1543 roku. Własnością wielkiego astronoma były też dwa traktaty astronomiczne z 1490 i 1492 roku, inkunabuł treści lekarskiej z 1490 roku i słownik gramatyczny - wszystkie te dzieła są podpisane przez Kopernika oraz zawierają jego odręczne notatki. Wśród zagrabionych poloników w uppsalskiej bibliotece znajduje się także m.in. Chronica Polonorum Macieja Miechowity z 1521 roku, Zielnik Szymona Syreńskiego z 1613 roku i Agenda Hieronima Powodowskiego z 1605 roku - pięknie zachowany egzemplarz jednego z ważniejszych dzieł liturgii katolickiej[14] "
Nic, tylko trzeba im potop zrobić i rewindykować.
- wpk
- wpkx
- Kontakt:
Wręcz przeciwnie - spalić. Jak ponoć bibliotekę aleksandryjską.
Plotki. Byłem w Aleksandrii, biblioteka stoi.
- wpk
- wpkx
- Kontakt:
Nie, wszyscy tylko bioro.