Kolejny, cholerny/psioniczny dzień...
- wpk
- wpkx
- Kontakt:
Re: Kolejny, cholerny/psioniczny dzień...
No i zajebiście.
Z drugiej strony jest paranoja z RODO. Np. w klerykowskim DEKu przy zakupie wersalki każą podpisywać klauzulę...
Myślę, że Orwell w swoim grobie ma smutną satysfakcję.
Z drugiej strony jest paranoja z RODO. Np. w klerykowskim DEKu przy zakupie wersalki każą podpisywać klauzulę...
Myślę, że Orwell w swoim grobie ma smutną satysfakcję.
Ostatnio czytałem cos na ten temat tzw "kopiowania" . Jest pewna różnica między kopią/plagiatem a inspiracją. Ja się bardzo cieszę, że młodzi idą swoją drogą i korzystają z dobrodziejstw tego co powstało. Moje zdanie jest takie że dla starszego pokolenia to jest szok że można korzystać z tzw inspiracji. Generalnie oglądam coś, zapisuje w telefonie i często na tej podstawie tym się inspiruję. Jest trochę na ten nawet książeczja "twórcza kradzież", moim zdaniem warto to poznać. Jak zwykle w takich przypadkach będzie tyle samo zwolenników co przeciwników.nordenvind pisze: ↑01 lis 2019, 15:59
Taka ciekawostka o pewnym zjawisku w środowisku młodych polskich malarzy...![]()
https://gwiazdy.wp.pl/mlodzi-polscy-art ... 677684353a
- wpk
- wpkx
- Kontakt:
Ma-sa-kra...

A czymże jest np. kupowanie albumów, one są zapisywane poniekąd w głowie. Na tej podstawie powstają pomysły, inne obrazy, to napędza, rozwija, inspiruje. To nie jest tak że nie wolno nam korzystać z całej spuścizny która jest wokół. Właśnie odwrotnie

Ja się nie cieszę i być może jestem już stary, ale dla mnie najważniejsza jest własna koncepcja, potem warsztat.
Ludzie bez własnej koncepcji jedynie z warsztatem powinni zająć się wysoko kwalifikowanym rzemiosłem.
Przecież kopiści obrazów są od początku powstania malarstwa, ale jakoś nie widziałem ich dzieł w galeriach.
No z wyjątkiem sytuacji kiedy z pewnych powodów eksponuje się kopię, niemniej jednak bez podpisu kopisty
Jeśli ktoś zrzyna w 80% obraz lub fotografię innego autora, to nie jest inspiracja, tylko ordynarna kradzież.
Ludzie bez własnej koncepcji jedynie z warsztatem powinni zająć się wysoko kwalifikowanym rzemiosłem.
Przecież kopiści obrazów są od początku powstania malarstwa, ale jakoś nie widziałem ich dzieł w galeriach.
No z wyjątkiem sytuacji kiedy z pewnych powodów eksponuje się kopię, niemniej jednak bez podpisu kopisty

Jeśli ktoś zrzyna w 80% obraz lub fotografię innego autora, to nie jest inspiracja, tylko ordynarna kradzież.
Tutaj zdanie kogoś kto widzi to tak http://marcinwuu.blogspot.com/2017/01/c ... y.html?m=1
Nie chce mi się nawet tego doczytywać. Jak ktoś śpiewa cover, to podaje również oryginalny tytuł i autora, chyba widzisz tą różnicę.
Sprzedaż kopii czyjejś fotografii z własnym podpisem nieświadomemu odbiorcy jest zwykłym oszustwem.
W wykonaniu/odtworzeniu muzyki klasycznej jest nieco inna sytuacja niż z coverem. Nikt nie wie jak powinno się odtworzyć średniowieczną fugę, bo nie było wtedy patefonów i autor dzieła zabrał z sobą tą tajemnicę do grobu. W nutach nigdy nie dało się opisać tego w 100%. Właśnie w tym wypadku interpretacja jest własnym wkładem solisty, zespołu, dyrygenta... a kompozytor z drugiej strony pozostawiając swoja partyturę potomnym zgadza się na to.
Czytałem ostatnio wywiad jakąś naszą fotograferką zamieszkałą w Francji. Ona chce pójść śladami Bressona i odtworzyć
jego zdjęcia w tych samych miejscach i za pomocą swoich modeli. Ineteresuje ją kontekst tych wszystkich zmian oryginalnego
otoczenia w którym Bresson wykonywał swoje najbardziej znane fotografie. Mamy więc jakąś idee i nikt jej nie zarzuca próby plagiatu, bo to jest inspiracja.
Sprzedaż kopii czyjejś fotografii z własnym podpisem nieświadomemu odbiorcy jest zwykłym oszustwem.
W wykonaniu/odtworzeniu muzyki klasycznej jest nieco inna sytuacja niż z coverem. Nikt nie wie jak powinno się odtworzyć średniowieczną fugę, bo nie było wtedy patefonów i autor dzieła zabrał z sobą tą tajemnicę do grobu. W nutach nigdy nie dało się opisać tego w 100%. Właśnie w tym wypadku interpretacja jest własnym wkładem solisty, zespołu, dyrygenta... a kompozytor z drugiej strony pozostawiając swoja partyturę potomnym zgadza się na to.
Czytałem ostatnio wywiad jakąś naszą fotograferką zamieszkałą w Francji. Ona chce pójść śladami Bressona i odtworzyć
jego zdjęcia w tych samych miejscach i za pomocą swoich modeli. Ineteresuje ją kontekst tych wszystkich zmian oryginalnego
otoczenia w którym Bresson wykonywał swoje najbardziej znane fotografie. Mamy więc jakąś idee i nikt jej nie zarzuca próby plagiatu, bo to jest inspiracja.
Gość to dobrze opisał, więc warto poświęcić chwilę bo odniósł się do fotografii na przykładzie coverów, to oczywiste jak to należy robić aby nie kraść cudzego a inspirować się wcześniejszymi pracami.cybulski pisze: ↑01 lis 2019, 17:07 Tutaj zdanie kogoś kto widzi to tak http://marcinwuu.blogspot.com/2017/01/c ... y.html?m=1
- Owain
- Nasz Czelnik
I dlatego nie oglądam albumów, nie znam się na znanych fotografach ani nie czytam książek o złotym podziale. Takoż jestem la carte blanche. 
a nie...
się tych zdjęć wupsika naoglądałem...

a nie...
się tych zdjęć wupsika naoglądałem...
Sowy nie są tym, czym się wydają...
Odnośnie złotego podziału i zasad to fajnie to opisał też inny nasz kolega http://polandtravel.info/jurewicz/kompo ... a-carlosa/