Dywagacje o zakupie A7
- 
				cz4rnuch

Re: Dywagacje o zakupie A7
Test Tampona 20/2.8 https://www.ephotozine.com/article/tamr ... erformance I pytanie o to jak żyć? Co zabrać?

- 
				cybulski

Szerokie stałki mnie nie przekonują. To nie jest szkło z którym się biega cały dzień więc mały size nie jest aż tak ważny. W szerokim zakresie zdecydowanie wolę zumować, daje to większą swobodę. Dopiero pierwsza stałka jaka dla mnie ma sens to 28. Nawet 24 (mimo że w apsc fuji mają swietną 16/1,4) jest dla mnie za szeroko. Dlatego z tego zakresu wolę coś na kształt 17-35, 17-40,16-35 (10-24/4 w apsc ) w zumie.
Dodano po 3 minutach 6 strzałach znikąd:
Odpuszczam kloce typu 12-24 (8-16/2,8 w fuji), 14-24 jako nieprzydatne w szeroko pojętej łatwości noszenia na wyjeździe w plecaku tudzież torbie.

Dodano po 3 minutach 6 strzałach znikąd:
Odpuszczam kloce typu 12-24 (8-16/2,8 w fuji), 14-24 jako nieprzydatne w szeroko pojętej łatwości noszenia na wyjeździe w plecaku tudzież torbie.
- 
				cz4rnuch

Ok, ale to wtedy pytam tych, których te stałki trochę bardziej przekonują 
 Dla mnie mały rozmiar jest ważny, bo ostatnio jeżdże tylko z bagażem podręcznym i nie mam za dużo miejsca na klamoty. Odnośnie Tampona to chyba bym przebolał ten niby słaby AF (choć to w sumie chyba było o 24 czy 35). Optycznie chyba lepszy od Samyanga, który na tej samej stronie dostał dobre noty odnośnie ostrości, ale poza tą stroną chyba nikt się nad nim aż tak nie rozpływa.

- 
				cybulski

Ja po zredukowaniu wszystkich szkieł z fuji i pozostawieniu tylko jednej stałki i starego XT1, kupiłem sobie z keszbeku X100F na okoliczność małego rozmiaru. Co prawda zaraz będzie X100V ale do końca jeszcze nie wiadomo co tam wykombinowali. Bo niektóre ich ulepszenia są dla mnie krokiem w tył - ekran w xpro-3, wprowadzenie dotykowego ekranu i zabranie kółka wybieraka z tyłu. A aparat mały potrzebuję już na wyjazdy a jak będzie nowy dobry to sie obaczy. A i tu jest maleńska stałka 23/2 i nie taka wcale licha jak piszą malkontenci.

- 
				cz4rnuch

No, ale to mi w niczym nie pomaga. Ja jednak piszę o tanim i lekkim UWA i to rozważam a nie o 35mm z ekranikiem. Dobra, nieważne.

- 
				cybulski

Wspominam o tym bo po samyangu 24/2.8 odechciało mi sie kombinować z małymi szkłami do Sony. Nie ma to żadnego uzasadnienia, lepsze lub takie same efekty uzyskuje się z mniejszej matrycy przy o wiele mniejszych rozmiarach szkieł.

- 
				cz4rnuch

Też miałem 24/2.8 Ogólnie mi nie przypasował, ale optycznie nie był zły. Wątpię by czymś jeszcze mniejszym i równie tanim dało się osiągnąć lepsze efekty. Z resztą kiedyś do wątku o A7 na n. wrzucałem sample w pełnej rozdzielczości z tego Ciamcianga i poza winietą nie przypominam sobie by ktoś zjechał ostrość jaką wyprodukował. Nawet na pełnej dziurze. A Tamron 20 to inna ogniskowa i inny producent i wcale nie jest aż taki mały jak samy więc bez sensu jest wyrokowanie na podstawie zupełnie innego szkła o przydatności tego o którym wspomniałem. Miałem kilka crappy lensów na apsc, ale to nie znaczy, że wszystkie szkła apsc są do dupy.

- Owain
 - Nasz Czelnik

Biere. Masz cz4rnuszku jakieś namiary na promocyjkę na amazon.es?

Sowy nie są tym, czym się wydają...
						- 
				cz4rnuch

- Owain
 - Nasz Czelnik

W sumie cena jak w Polsce, ale mając na uwadze dobre wspomnienia z zakupów w amazon.es, kupię u nich.
Sowy nie są tym, czym się wydają...