Dywagacje o zakupie A7
- wpk
- wpkx
- Kontakt:
Re: Dywagacje o zakupie A7
But:
The Looper Isn't a Hooker.
The Looper Isn't a Hooker.
Co to? Ten biały?tomfoot pisze:DO70-300
Nie. EF 70-300 DO IS. Z zielonym paskiem (takim zielonym jak Nick moderatora na fajansiarzach).Ligo pisze:Co to? Ten biały?tomfoot pisze:DO70-300
O ktorym wszyscy piszą, ze chuj...wy (o obiektywie znaczy, a nie broń Boże o moderatorze), ale to gowno prawda. Maly fajny tele od Canona, idealny w podróży (choc kilogramowy), z super af i obrazkiem. Kiedys kosztował nawet 2kUSD i chyba dlatego głównie był z błotem mieszany. Był moment jakiejś promocji w kraju nazistów i kupiłem nowy za 2.800 pln. Naprawdę chwalę. Ma go tez właśnie Max13, który z nim kawal świata objechał i piękne zdjęcia zrobił.
Paramerty takie same, jak 70-300L. Kusi ten obiektyw, bo nie jest bardzo wielki, a ostrość na 300mm podobno porównywalna z 300/2.8. Ten DO, to chyba poprzednik L-ki, czy jakaś inna linia?
Inna linia. Diffractive Optics. Koncepcja autorska canona na zmniejszenie rozmiarów szkieł. Chyba tylko dwa takie obiektywy do tej pory wyszły (ten i 400mm). Mówi się o premierze trzeciego.
Przy czym tak jak pisałem, albo się to szklo kocha albo nienawidzi. Większość nienawidzi, ale najprawdopodobniej nie mieli go w rekach (bo po co im to na ślubie?
)
Ja jestem bardzo zadowolony, bo to brzytwa.
Przy czym tak jak pisałem, albo się to szklo kocha albo nienawidzi. Większość nienawidzi, ale najprawdopodobniej nie mieli go w rekach (bo po co im to na ślubie?

Ja jestem bardzo zadowolony, bo to brzytwa.
Tomfoot,
45, to ty młody jesteś.
Ja nie neguję zalet 50-tki. Może się od niej odzwyczaiłem, bo w Zorkim miałem Industara 50, 3,5/50, który nie był jasny, nie pozwalał ładnie wyrwać z tła, itd. Potem doszedł Jupiter 9, 2/85, który właśnie bardzo ładnie "wybierał" obiekty z otoczenia, i może stąd wziął się mój szczególny stosunek do tej ogniskowej. Dlatego potem do Zenita i Praktiki miałem tego Pancolara 1,8/80. Na aps-c będzie to oczywiście 56-60 mm. Nieprzypadkowo Fuji zrobiło ten obiektyw 1,2/56...
a do Nikona mam Tampona makro 2/60 (takie 2-in-1). Najchętniej uzupełniłbym go jakimś niedrogim 1,8/24. Gdyby był. Tzn. jest, ale nie jest niedrogi. 
Dodano po 3 minutach 10 sekundach:
Gdy kupiłem pierwszego Nikona, stać mnie było tylko na AF 1,8/50, i długo tylko nim fotografowałem, ale zawsze był ani dość szeroki, ani dość wąski.
45, to ty młody jesteś.
Ja nie neguję zalet 50-tki. Może się od niej odzwyczaiłem, bo w Zorkim miałem Industara 50, 3,5/50, który nie był jasny, nie pozwalał ładnie wyrwać z tła, itd. Potem doszedł Jupiter 9, 2/85, który właśnie bardzo ładnie "wybierał" obiekty z otoczenia, i może stąd wziął się mój szczególny stosunek do tej ogniskowej. Dlatego potem do Zenita i Praktiki miałem tego Pancolara 1,8/80. Na aps-c będzie to oczywiście 56-60 mm. Nieprzypadkowo Fuji zrobiło ten obiektyw 1,2/56...

Dodano po 3 minutach 10 sekundach:
Gdy kupiłem pierwszego Nikona, stać mnie było tylko na AF 1,8/50, i długo tylko nim fotografowałem, ale zawsze był ani dość szeroki, ani dość wąski.
Jaka diecezja?wpk pisze:Skoro Loxię zwracam, to co kupić z AF - Sonnara 1.8/55 czy Planara 1.4/50?
Podobno bierze SsangYonga 50/1.4 af
- wpk
- wpkx
- Kontakt:
Bierze? Bierze to ryba.
smażona i wędzona już nie bierze