De Nikonis clara superioritate respectu Canone
Re: Warte wzmianki obiektywy Nikona
Czy ktoś na ziemi zmienia WB lub raw/jpg nie odrywając oka od wizjera? Serio
- wpk
- wpkx
- Kontakt:
Pewnie są tacy pasjonaci. Tylko po co?
Nikony w obsludze to koszmar.
- wpk
- wpkx
- Kontakt:
I pedofilia.
Nikon konsekwentnie od lat - od wprowadzenia pierwszego modelu z ekranem LCD, przyciskami i pokrętłem do zmiany parametrów, czyli F-801/N8008, w 1988 roku, stale trzyma się tej samej zasady obsługi:
Naciśnięcie przycisku powoduje wejście w tryb zmiany danego parametru, a samej zmiany wartości parametru dokonuje się trzymając wciśnięty ten przycisk i obracając pokrętłem. Tak jest w niemal każdym Nikonie od 30 lat. Jedyne modele, które się wyłamały z tej zasady, to F-401s i F-401x - ale to były modyfikacje starszego modelu F-401, starszego od F-801, który wprowadził tę uniwersalną zasadę obsługi. Pozostałe wyjątki to profesjonalny F-4, odrobinkę nowszy od F-801, w którym przez ukłon do zawodowców pozostawiono tradycyjne gałki nastawcze jak w F-3 itp, oraz dwa nowsze modele, F-70 i F-50, w których zaeksperymentowano z zupełnie innymi sposobami obsługi, które, choć wcale niezłe, nie przyjęły się i zostały zarzucone. Od połowy lat 90-tych wszystkie Nikony obsługuje się na tej samej zasadzie. Co więcej, Nikon stara się w różnych modelach zachować zbliżony układ przycisków (choć oczywiście zdarzają się zmiany), więc przy odrobinie praktyki można różne modele obsługiwać bez szczególnego patrzenia na guziki.
Tymczasem w Canonach bywa różnie, jedne funkcje zmienia się samymi kolejnymi naciśnięciami guzików, inne guzikiem i pokrętłem, a każdy kolejny model ma inaczej ułożone te guziki. Tak jakby firma nie mogła się zdecydować. Sam wielokrotnie czytałem przeklinania użytkowników Canona na zmiany sposobu obsługi nowych modeli.
- wpk
- wpkx
- Kontakt:
Miałem nadzieję, że się w tej sprawie odezwiesz i powiesz tym Kwanoniarzom do słuchu.
No nie wiem co Wy do mnie piszecie:
d600 vs d500
pierwszy z brzegu guzik iso, tego akurat używam...
Dodano po 5 minutach 37 sekundach:
a tu 7d2 vs 5d3 top
d600 vs d500
pierwszy z brzegu guzik iso, tego akurat używam...
Dodano po 5 minutach 37 sekundach:
a tu 7d2 vs 5d3 top
No i dowiedzieliśmy się, że Optyczne to portal...
Dzięki, nie wiedziałem.
Dzięki, nie wiedziałem.
Dodano po 2 minutach 11 sekundach:
no to tu masz adekwatniejszemadebyzosiek pisze: ↑02 gru 2017, 15:02Ale to nie jest porównanie adekwatne do D600 /D500gavin pisze: a tu 7d2 vs 5d3 top
przypomnę tylko, że mówimy o nikonie, że ma sterowanie zawsze podobne niezależnie od wszystkiego
Dodano po 1 minucie 44 sekundach:
Różnica jest że w 6D wybierak się zintegrował z kólkiem, i guziki na gorze mają pojedyncze funkcje (co mi akurat bardzo odpowiada).
Dodano po 1 minucie 23 sekundach:
no i niebieskie guziki zmieniły miejsce obok ekranu, ale to wuj istotne
Dodano po 1 minucie 44 sekundach:
Różnica jest że w 6D wybierak się zintegrował z kólkiem, i guziki na gorze mają pojedyncze funkcje (co mi akurat bardzo odpowiada).
Dodano po 1 minucie 23 sekundach:
no i niebieskie guziki zmieniły miejsce obok ekranu, ale to wuj istotne