Dupa

off-duty
ODPOWIEDZ
Ligo

Re: Dupa

Post autor: Ligo »

Owain pisze:Nie zgadzam się Ligo, z Twoją optymistyczną diagnozą.
Ja tam się zgadzam z moją optymistyczną diagnozą. :-)
Polak potrafi, kiedy ma wolne ręce, chociaż widać to dopiero na emigracji.

Zobacz na rok 1918 - zlepek trzech różnych już mentalnościowo terytoriów. I w takich warunkach nowe w zasadzie państwo potrafiło odrodzić się w nieprawdopodobnym tempie, przy okazji jeszcze prowadząc wyniszczające wojny z Sowietami i Ukrainą.
Jeszcze kilka lat rozwoju i produkcji, a dalibyśmy sobie radę i z Niemcami, o ile Sowieci nie wbiliby zwyczajowo noża w plecy. Tyle, że wtedy nie było w kraju wszechobecnej agentury, a na zdrajców czekał mur. Teraz mamy znacznie poważniejszy problem: 123 lata pod władaniem kajzera i białego cara nie dokonało jednak takiego spustoszenia w umysłach, jak te 50 lat sowietyzacji w naszym kraju. Wyleczenie tego wymaga czasu. Młode pokolenie nie jest już na szczęście skażone wszechobecną propagandą.
Lawina ruszyła, kamień po kamyczku, na razie powoli, ale już nie do zatrzymania.

I żeby nie było, że polityka - to trochę historii widziane przez szybę ciężarówki. :-)
Awatar użytkownika
Owain
Nasz Czelnik

Post autor: Owain »

No i ok, życzę, by Twoje się spełniło :) Idę oglądać Taboo, bo żona kocha bardziej Tomego Hardyego niż mnie ;P :D
Sowy nie są tym, czym się wydają...
Awatar użytkownika
wpk
wpkx
Kontakt:

Post autor: wpk »

Hardy'ego? Powiedzmy... ;P
Meliszipak

Post autor: Meliszipak »

Ligo pisze:
Owain pisze:Nie zgadzam się Ligo, z Twoją optymistyczną diagnozą.
Ja tam się zgadzam z moją optymistyczną diagnozą. :-)
Polak potrafi, kiedy ma wolne ręce, chociaż widać to dopiero na emigracji.

Zobacz na rok 1918 - zlepek trzech różnych już mentalnościowo terytoriów. I w takich warunkach nowe w zasadzie państwo potrafiło odrodzić się w nieprawdopodobnym tempie, przy okazji jeszcze prowadząc wyniszczające wojny z Sowietami i Ukrainą.
Jeszcze kilka lat rozwoju i produkcji, a dalibyśmy sobie radę i z Niemcami, o ile Sowieci nie wbiliby zwyczajowo noża w plecy. Tyle, że wtedy nie było w kraju wszechobecnej agentury, a na zdrajców czekał mur. Teraz mamy znacznie poważniejszy problem: 123 lata pod władaniem kajzera i białego cara nie dokonało jednak takiego spustoszenia w umysłach, jak te 50 lat sowietyzacji w naszym kraju. Wyleczenie tego wymaga czasu. Młode pokolenie nie jest już na szczęście skażone wszechobecną propagandą.
Lawina ruszyła, kamień po kamyczku, na razie powoli, ale już nie do zatrzymania.

I żeby nie było, że polityka - to trochę historii widziane przez szybę ciężarówki. :-)
Nie mam natchnienia do pisania, ale pozwolę sobie się zgodzić z Ligo.
Ligo

wpk pisze:A ja od dawna powtarzam jak mantrę, że Polak to warchoł.
To cecha narodowa.
Plus umiejscowienie między Niemcami a Rosjanami.
I stąd rozbiory, itd...
Ale warchoł, gdy rządzi.
Tak, zgadza się. Naszymi cechami narodowymi są właśnie warcholstwo i prywata.
Myślę, że wynika to z położenia geograficznego - wiecznie na styku kultury Zachodu i Wschodu.
Potrafimy sami wiele (Zachód), ale musimy być trzymani przez Pana za mordę. (Wschód).

Kraj stanie się potęgą dopiero wówczas, gdy znajdzie się ktoś, kto będzie umiał wykorzystać obie wady/cechy naszego narodu, dyktator trzymający wszystkich za usta, a jednocześnie pozwalający rozwijać się gospodarczo.
Taki, jakim był w miedzywojniu Marszałek Piłsudski.

Dzisiaj sytuacja na świecie trochę się zmieniła, powiedziałbym nawet - diametralnie. Cały czas jesteśmy w kleszczach między Niemcami i Rosją, tyle że one straciły już na znaczeniu na rzecz nowych mocarstw.
Dla nas z racji położenia to świetna wiadomość, tylko czy będziemy umieli ją wykorzystać?
jo44

Post autor: jo44 »

wpk pisze:Ale warchoł, gdy rządzi.
Powiedziałbym, że ostatnio, zwłaszcza gdy nie rządzi....
Ligo

Nikt nic nie pisze, to może jeszcze słowo.
Owain pisze:ja raczej piszę w duchu socjologicznym, bo nie jestem za żadną opcją polityczną, każdą widziałem jak się kurwiła.
To prawda, prawie wszystkie opcje zdążyły się skurwić, może z wyjątkiem świeżej - pana śpiewaka. Jako społeczeństwo daliśmy się podzielić. No i o to właśnie chodziło tym, którzy pociągają za sznurki.
Ale teraz idą nowe czasy, całkiem nieciekawe. Teraz nie będzie ja, ty, on, tylko będziemy MY. Wszystkim nam będzie zależało, by zachować to, co mamy i nie dać się pozabijać.
Jeśli nie będziemy MY, to obudzimy się z ręką w nocniku i moje wnuczki będą gadać po niemiecku, a Twoje po rosyjsku.
I co? Dupa.
Metanoia

Post autor: Metanoia »

Ligo pisze: Tak, zgadza się. Naszymi cechami narodowymi są właśnie warcholstwo i prywata.
Myślę, że wynika to z położenia geograficznego - wiecznie na styku kultury Zachodu i Wschodu.

Kraj stanie się potęgą dopiero wówczas, gdy znajdzie się ktoś, kto będzie umiał wykorzystać obie wady/cechy naszego narodu, dyktator trzymający wszystkich za usta, a jednocześnie pozwalający rozwijać się gospodarczo.
Obecna sytuacja polityczna PL jest spowodowana m.in rządami "szlachty gołoty", którą obce mocarstwa przekupywały jako swoich agentów aby zrywała sejmiki lub realizowała obce zadania na terenie PL. W obecnych czasach nic się nie zmieniło. Na naszym terenie obce mocarstwa rozgrywają pomiędzy sobą walkę o wpływy wysługując się agenturami poprzebieranymi dla niepoznaki za polityków.

Piekłoszczyk Józef Piłsudski był bandytą, mordercą i zdrajcą. Obcym agentem realizującym interesy Niemiec na terenie PL.
Zwykły rzezimieszek i tępak przebrany za żołnierza.
Jako socjalista jest czczony nabożnym kultem na terenie naszego wesołego kraju.
Obecne pomysły polityczno-gospodarcze obecnej władzy to przecież sanacja-bis.
Awatar użytkownika
Owain
Nasz Czelnik

Post autor: Owain »

Methanoia pisze: Obecna sytuacja polityczna PL jest spowodowana m.in rządami "szlachty gołoty", którą obce mocarstwa przekupywały jako swoich agentów aby zrywała sejmiki lub realizowała obce zadania na terenie PL. W obecnych czasach nic się nie zmieniło. Na naszym terenie obce mocarstwa rozgrywają pomiędzy sobą walkę o wpływy wysługując się agenturami poprzebieranymi dla niepoznaki za polityków.

Piekłoszczyk Józef Piłsudski był bandytą, mordercą i zdrajcą. Obcym agentem realizującym interesy Niemiec na terenie PL.
Teza, podobnie jak te ontologiczno-eschatologiczne, totalnie absurdalna :D
Sowy nie są tym, czym się wydają...
tomfoot

Post autor: tomfoot »

Methanoia pisze:
Ligo pisze: Tak, zgadza się. Naszymi cechami narodowymi są właśnie warcholstwo i prywata.

Obecna sytuacja polityczna PL jest spowodowana m.in rządami "szlachty gołoty", którą obce mocarstwa przekupywały jako swoich agentów aby zrywała sejmiki lub realizowała obce zadania na terenie PL. W obecnych czasach nic się nie zmieniło. Na naszym terenie obce mocarstwa rozgrywają pomiędzy sobą walkę o wpływy wysługując się agenturami poprzebieranymi dla niepoznaki za polityków.

Dużo kasy miesięcznie wpłacasz na KOD? :-)
ODPOWIEDZ