Les choses de la vie

zdjęcia i o zdjęciach - bez dogmatu
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
rbit9n
Ribitibi

Re: Les choses de la vie

Post autor: rbit9n »

puch24 pisze: 19 wrz 2018, 00:34 dość drogi (kilkaset juros)
cena raczej normalna. obczaj se ceny proxu, którego używają studenci do drukowania ściągawków.
https://webstore.acdlabs.com/software-s ... hemsketch/

albo do analizy spektrogramów.
https://webstore.acdlabs.com/software-s ... processor/

Dodano po 13 minutach 57 strzałach znikąd:
zaś ceny programów do projektowania cząsteczek to koszt wolno-stojącego domu jednorodzinnego, także tego. w każdym razie Ministerstwo Nauki uważa, że metody obliczeniowe są obarczone zbyt dużym błędem i nie mają przyszłości, dlatego w PL nie ma szans na nowe leki, bo uwalają większość grantów.

a co do kompa, to pamiętam jak robiłem HPLC do pracy magazynierskiej i nie szło zrobić jednej analizy, bo się kompiutr ciągle wieszał. wtedy moja promotor opowiedziała mi taką anegdotę. poszły wszystkie doktorki do kierownika katedry i mówią, że się kompiutr na HPLC wiesza i trzeba napisać do prorektora, żeby dał piniędzy na nowy, na co Krzako pyta się: - ile lat ma ten kompiutr? one, że: - cztery, a Krzak tedy tak: - niech patrzą (zawsze się zwracał w trzeciej osobie), tu jest młynek do zielska, zakupiony do zakładu w 1963 r. i działa, a wam komputer czteroletni nie dział? nic nie będę pisał. no i tak to rzeźbiliśmy chromatogramy na cztery, pięć razy zanim kompiutr łyknął.
nie, nie tobie ja służę, ja służę bzdurze!
puch24

Post autor: puch24 »

Tak, wiem.
Chodzi o to, że jest to wąziutko specjalizowany program, napisany przez jednego człowieka, dla bardzo wąskiego grona odbiorców - może kilkuset w najlepszym razie. W każdym razie był droższy od typowego oprogramowania komercyjnego o szerokim zastosowaniu. Ponieważ był kupowany z grantu, gdzie o wydatkach decyduje kierownik, czyli mój kolega, to nie było z tym kłopotu. Nie musiał nikogo błagać na kolanach. Ponieważ program jest pozbawiony konkurencji czy alternatyw, nie było nawet potrzeby rozpisywania żadnego przetargu (co było wymagana w przypadku zakupu komputerów czy aparatu fotograficznego).
Natomiast zabawnym aspektem tego zakupu jest konieczność wciągnięcia tego programu na listę zakupów i odpowiedniego oznaczenia go jako własności UŁ. ;-)
Kilkanaście lat temu podobna pani (nie wiem, czy nie ta sama) chciała w taki sposób oznaczać kupione dyskietki komputerowe, nanosząc na każdą z nich numer inwentarzowy. ;-)
Niestety przepisy (lub ich interpretacje) nie nadążają za życiem i zmieniającym się światem.
Awatar użytkownika
rbit9n
Ribitibi

Post autor: rbit9n »

takie nienadążanie za światem musi skutkować świądem pewnych części ciała.
nie, nie tobie ja służę, ja służę bzdurze!
Awatar użytkownika
wuzet
Kontakt:

Post autor: wuzet »

Obrazek
puch24

Post autor: puch24 »

Czy to są te palmy, co podobno w Kornwalii rosną?
Awatar użytkownika
wuzet
Kontakt:

Post autor: wuzet »

Palmy owszem ale hiszpańskie.
Awatar użytkownika
Gdama
Gdriada

Post autor: Gdama »

Z Kornwalii to ta ostatnia, biała ;)