Właśnie obejrzał-żem/polecam
- Owain
- Nasz Czelnik
- Owain
- Nasz Czelnik
Re: Właśnie oglądałem/polecam
Oglądalim "Tylko nie mów nikomu". No cóż... Chyba musiałbym napisać elborat, ale w sumie po co?
Sowy nie są tym, czym się wydają...
- wpk
- wpkx
- Kontakt:
Dla mnie. Pisz tedy.
- vid3
- Kontakt:
- wpk
- wpkx
- Kontakt:
Owszem. A przede wszystkim wypada.
- Owain
- Nasz Czelnik
No to krótko i obiektywnie. Na początku film wydawał mi się efekciarski, ujęcia z drona, ociekające (czyjeś) usta mlekiem... Później już był bardziej dziennikarski. Co do opisanych (pokazanych) przypadków, to chyba szoku nie ma, każdy kto czyta, słyszy, rozumuje - wie jak to wygląda/wyglądało. Co do samych czynów, cóż, to tylko ludzie. Odsetek populacji księży pedofilów wśród księży jest mi nieznany, podobnie jak pedofilów ogółem w społeczeństwie ogółem, ale mniemam, że jest większy, a to dlatego że większość społeczeństwa ma sobie gdzie zdrowo ulżyć, że tak chamsko napiszę.
Tylko, aby jeden pacan z drugi nie pomyślał odwrotnie, że większość księży to pedofile. Podobnie jak jakaś część muzułmanów nas nie znosi, wśród nich jedynie jakaś część jest terrorystami, ale mniemam, że większość znakomita muzułmanów jest wporzo. Sporo księży znałem w latach 80tych z racji tego, że dziadek zaprojektował ze 30 kościołów w południowej Polsce. Takoż uczestniczyłem/byłem świadkiem wielu rozmów, sytuacji pozaliturgicznych. A to kurtkę lotniczą z darów dostałem, a to ksiądz z dziadkiem wódkę łoili w garażu, a to jakieś sprawy solidarności, ulotek itp. Jakoś się nie spotkałem, aby który mnie chciał molestować, choć byłem różowiutkim grubaskiem
Cóż, wszystko co pokazano w filmie jest po prostu ludzkie (nie piszę, że normalne czy nie godne potępienia). Bo istnieje na świecie i homoseksualizm i pedofilia i zamiłowanie do aparatów Canona. Zwróćcie uwagę, że homoseksualizm i pedofilia jest po dwóch stronach mocy ze względu na nieakceptowalne (słusznie) w społeczeństwie wykorzystywanie dzieci. Ale jedno i drugie to pewne odstępstwo od normy, inne potrzeby w zakresie zaspokajania popędu seksualnego. Więc abstrahując od sfery moralno-karnej, w kwestii psychologicznej mamy podobnie. Ciekawe jest to, co powiedziała pani psycholog, że de facto księża ci nie są pedofilami, homoseksualistami, a jedynie znajdują substytut realizacji popędu wśród osób łatwo dostępnych czy bezbronnych. No nie wiem, nie łatwiej byłoby redtuba odpalić, zjechać na ręcznym a potem siadać w maybacha?
Chyba smutniejsza myśl z tego filmu nie dotyczy samych przestępców-dewiantów, ale buty samego KK, czy raczej ludzi, którzy go tworzą. Dla mnie to taka sama organizacja jak każda inna, ale oni obracają się od lat wśród rzeszy wiernych, którzy im czapkują, wynoszą na piedestał, popierdoliło ich zatem w zadufaniu w sobie, bo mało mają kontakt z rzeczywistością. Jeszcze za komuny jak ich cisnęli, byli ostoją pomocy, wsparcia, dobroci. Takich księży pamiętam z lat 80tych, a jak wyżej wspomniałem, znałem ich bardzo wielu. Natomiast od 30 lat, gdy czapkuje im i wójt i komendant, poseł, senator i prezes spółki - odjebało im jeszcze bardziej. I to również jest naturalne. Pamiętam jakie poddańczo-czołobitne stosunki panowały w mojej firmie za poprzedniego szefa. Dary, komplementy, "jak szef słusznie zauważył" itp. Gość w pewnym momencie odjechał i wydawało mu się, że jest królem, pół-bogiem, że może wszystko, każdemu. Ale się odwróciło i zderzył się z glebą boleśnie, gdy pozbawionego władzy wszyscy z dnia na dzień olali, najmocniej ci czapkujący najniżej. Podobnie z panami z Lasów Państwowych. Ci kolesie na serio uważają, że las, drzewostan to ich własność, że jak sadzą, mogą ścinać na co chcą, gdzie chcą i chałupy budować w srocz. Wiecie ile zarabia nadleśniczy? Chyba z 8 tys brutto a może i 10. Do łba im nie przyjdzie, że las to własność publiczna obywateli.
No i z ksiundzmi jest tak samo, im niżej im czapkuje moja matka, twój wujek czy stryjenka, babcia i sąsiadka - tym mocniej osadzają się w swoim świecie, a wręcz wierzą, że te nieliczne przecież przypadki ojców-macantów to zabawy takie, igraszki, tego tam... No ale to, jak owe przypadki wykorzystują Siły Zła (liberałowie, lgbt, postkomuna, UE), to dopiero kurestwo! No i to się długo jeszcze nie zmieni w tym kraju.
Kurwa, miało być krótko!!
Tylko, aby jeden pacan z drugi nie pomyślał odwrotnie, że większość księży to pedofile. Podobnie jak jakaś część muzułmanów nas nie znosi, wśród nich jedynie jakaś część jest terrorystami, ale mniemam, że większość znakomita muzułmanów jest wporzo. Sporo księży znałem w latach 80tych z racji tego, że dziadek zaprojektował ze 30 kościołów w południowej Polsce. Takoż uczestniczyłem/byłem świadkiem wielu rozmów, sytuacji pozaliturgicznych. A to kurtkę lotniczą z darów dostałem, a to ksiądz z dziadkiem wódkę łoili w garażu, a to jakieś sprawy solidarności, ulotek itp. Jakoś się nie spotkałem, aby który mnie chciał molestować, choć byłem różowiutkim grubaskiem

Chyba smutniejsza myśl z tego filmu nie dotyczy samych przestępców-dewiantów, ale buty samego KK, czy raczej ludzi, którzy go tworzą. Dla mnie to taka sama organizacja jak każda inna, ale oni obracają się od lat wśród rzeszy wiernych, którzy im czapkują, wynoszą na piedestał, popierdoliło ich zatem w zadufaniu w sobie, bo mało mają kontakt z rzeczywistością. Jeszcze za komuny jak ich cisnęli, byli ostoją pomocy, wsparcia, dobroci. Takich księży pamiętam z lat 80tych, a jak wyżej wspomniałem, znałem ich bardzo wielu. Natomiast od 30 lat, gdy czapkuje im i wójt i komendant, poseł, senator i prezes spółki - odjebało im jeszcze bardziej. I to również jest naturalne. Pamiętam jakie poddańczo-czołobitne stosunki panowały w mojej firmie za poprzedniego szefa. Dary, komplementy, "jak szef słusznie zauważył" itp. Gość w pewnym momencie odjechał i wydawało mu się, że jest królem, pół-bogiem, że może wszystko, każdemu. Ale się odwróciło i zderzył się z glebą boleśnie, gdy pozbawionego władzy wszyscy z dnia na dzień olali, najmocniej ci czapkujący najniżej. Podobnie z panami z Lasów Państwowych. Ci kolesie na serio uważają, że las, drzewostan to ich własność, że jak sadzą, mogą ścinać na co chcą, gdzie chcą i chałupy budować w srocz. Wiecie ile zarabia nadleśniczy? Chyba z 8 tys brutto a może i 10. Do łba im nie przyjdzie, że las to własność publiczna obywateli.
No i z ksiundzmi jest tak samo, im niżej im czapkuje moja matka, twój wujek czy stryjenka, babcia i sąsiadka - tym mocniej osadzają się w swoim świecie, a wręcz wierzą, że te nieliczne przecież przypadki ojców-macantów to zabawy takie, igraszki, tego tam... No ale to, jak owe przypadki wykorzystują Siły Zła (liberałowie, lgbt, postkomuna, UE), to dopiero kurestwo! No i to się długo jeszcze nie zmieni w tym kraju.
Kurwa, miało być krótko!!

- vid3
- Kontakt:
Ciekawe, przeczytałem wszystko, a rzadko mi się to udaje.
Liczyłem na jakiś spojler.
A jeżeli to był to mi chęć na oglądanie przeszła.
Właściwie to nie miałem wcale, ale ...
Dodano po 1 minucie 32 strzałach znikąd:
Ale zgadzam się w całej rozciągłości co do natury (człowieka).
Dlatego potwierdzanie tego w filmach/sensacjach/plotkach jakoś mnie nie bawi.
Liczyłem na jakiś spojler.
A jeżeli to był to mi chęć na oglądanie przeszła.
Właściwie to nie miałem wcale, ale ...
Dodano po 1 minucie 32 strzałach znikąd:
Ale zgadzam się w całej rozciągłości co do natury (człowieka).
Dlatego potwierdzanie tego w filmach/sensacjach/plotkach jakoś mnie nie bawi.
- Owain
- Nasz Czelnik
No w sumie najfajniejsze jest te ostatnie pięć minut co Sekielski wstawił dla rozluźnienia nastroju, czyli Scarlett Johansson w samej bieliźnie.
Dzięki, Owianin.
Zgadzam się w 100%.
Obejrzę. Na razie nie miałem nastroju.
Zgadzam się w 100%.
Obejrzę. Na razie nie miałem nastroju.
- wpk
- wpkx
- Kontakt:
W bieliźnie, ale przecież szybko ją zdejmuje... Nie oglądałeś do napisów końcowych?