Dywagacje o zakupie A7
Re: Dywagacje o zakupie A7
Terapia pisaniem. Wg szkoły czechosłowackiej najlepsza metoda na wyjście ze schizofrenii 

- wpk
- wpkx
- Kontakt:
E, tam. Kij - najlepszy lekarz. Szkoła polska.
Tak, to prawda. Wg szkoły polskiej kij jest najlepszym lekarstwem na wszystko.
- Gdama
- Gdriada
To już wiem, czemu wolę czeską 

- Owain
- Nasz Czelnik
No cóż... napiszę wszystkim tym, co tak gromko wyśmiewają mój 'sprzętowy onanizm', porównywanie tabelek czy raczej obrazka. Wy to jesteście Cne Ahaby, z latami doświadczeń, popatrzycie tylko na aparat, już wiecie jakie zdjęcia robi, wiecie jakich szkieł Wam trzeba i czego można oczekiwać po danym systemie. A ja gówno wiem. Gdybym wiedział to, co dziś - dwa lata temu, dokonałbym innych wyborów. Tedy szydźcie dalej, jeśli wola, a ja sobie będę dalej porównywał.
Np. który obrazek z pełnej klatki, a który z apsc?

Dodano po 12 minutach 14 sekundach:
No to napiszę, że poczytałem sobie dziś i wczoraj o firmie sony, głównie w kontekście obciętych rawów i histerycznej kompresji. Pooglądałem sobie sample i... No cóż. Straszna dupa z tego sony. Wydaje się, że przyzwoite matryce ograniczają durnym oprogramowaniem. Poczytałem o tych duszkach i artefaktach. A na dodatek porównałem sobie obrazek z apsc fuji X-T1 oraz z sony A7II na 6400 ISO. No i fuji wypada lepiej:) Fuji też ma chyba bardziej dla mnie dopasowaną szklarnię i choć niby drogą, to dobre obiektywy można kupić za 3,5 tysiaka a nie za pięć czy sześć:> No ale w fuji słabiutko ze stabilizacją, same puszki zdają mi się być ohydne, zresztą co za interes do apsc sony dokupić apsc fuji. Ale ewidentnie chyba nie będę w gorącej wodzie kąpany, poczekam, po wiosennym nurkowaniu może sprzedam a6000 z całym rynsztunkiem i dozbieram do Leiki?:) Może coś wyjdzie nowego? Póki co te wszystkie testy mnie nie męczą a sprawiają przyjemność, bo cały czas się uczę. Powiecie, pierdolenie, trzeba robić zdjęcia! Ale Wy macie po dwa, trzy aparaty i świadomość co i po co. A ja gówno wiem, męczę się z kitem pezetem 16-50 bo cholerne sony olało szerokie stałki itp.
Zdjęcie można oczywiście nim robić, bo na f5.6 jest nawet spoko. Tylko w dobrym świetle, dobrych warunkach to i głaskafonem można, a tu chodzi o to, by móc też robić w trochę gorszych.
Np. który obrazek z pełnej klatki, a który z apsc?

Dodano po 12 minutach 14 sekundach:
No to napiszę, że poczytałem sobie dziś i wczoraj o firmie sony, głównie w kontekście obciętych rawów i histerycznej kompresji. Pooglądałem sobie sample i... No cóż. Straszna dupa z tego sony. Wydaje się, że przyzwoite matryce ograniczają durnym oprogramowaniem. Poczytałem o tych duszkach i artefaktach. A na dodatek porównałem sobie obrazek z apsc fuji X-T1 oraz z sony A7II na 6400 ISO. No i fuji wypada lepiej:) Fuji też ma chyba bardziej dla mnie dopasowaną szklarnię i choć niby drogą, to dobre obiektywy można kupić za 3,5 tysiaka a nie za pięć czy sześć:> No ale w fuji słabiutko ze stabilizacją, same puszki zdają mi się być ohydne, zresztą co za interes do apsc sony dokupić apsc fuji. Ale ewidentnie chyba nie będę w gorącej wodzie kąpany, poczekam, po wiosennym nurkowaniu może sprzedam a6000 z całym rynsztunkiem i dozbieram do Leiki?:) Może coś wyjdzie nowego? Póki co te wszystkie testy mnie nie męczą a sprawiają przyjemność, bo cały czas się uczę. Powiecie, pierdolenie, trzeba robić zdjęcia! Ale Wy macie po dwa, trzy aparaty i świadomość co i po co. A ja gówno wiem, męczę się z kitem pezetem 16-50 bo cholerne sony olało szerokie stałki itp.
Zdjęcie można oczywiście nim robić, bo na f5.6 jest nawet spoko. Tylko w dobrym świetle, dobrych warunkach to i głaskafonem można, a tu chodzi o to, by móc też robić w trochę gorszych.
Sowy nie są tym, czym się wydają...
Owainu, zanim coś kupisz, to ze dwie prace doktorskie i habilitacje z fotografii napiszesz.
- wpk
- wpkx
- Kontakt:
Hot Water Company?Owain pisze:gorącej wodzie kompany
Chyba rehabilitację.Meliszipak pisze:Owainu, zanim coś kupisz, to ze dwie prace doktorskie i habilitacje z fotografii napiszesz.
1-apsc 2-ff.
Dodano po 2 minutach 46 sekundach:
Co Cię to iso pierdylion sześćset interesuje.
Patrz na kolory, plastykę, naturalność obrazu, mikrokontrast, wytrzymałość, szklarnię, szybkość, wygodę, serwis, akcesoria, łatwość odsprzedaży, rynek używek.
Dodano po 2 minutach 46 sekundach:
Co Cię to iso pierdylion sześćset interesuje.
Patrz na kolory, plastykę, naturalność obrazu, mikrokontrast, wytrzymałość, szklarnię, szybkość, wygodę, serwis, akcesoria, łatwość odsprzedaży, rynek używek.
Owainu - Ty tak poważnie? To ja już się nic nie odzywam.
A obrazki oba do dupy.

A obrazki oba do dupy.

Fuji, chyba jak żadna inna firma, wali w chuja z ISO. Ich 3200 to w rzeczywistości 1600 albo w najlepszym razie 2 tysiaki. Oczywiście jak o to spytałem w wątku rycerzy zakonu Fuji to mało mnie nie zlinczowaliOwain pisze:... A na dodatek porównałem sobie obrazek z apsc fuji X-T1 oraz z sony A7II na 6400 ISO. No i fuji wypada lepiej:)...

To akurat prawda, optykę mają git. Może jedynie trochę drogawą jak na apsc. No ale w tym samym wątku mnie uświadomili, że tylko głupek kupuje bez cashbackaOwain pisze:...Fuji też ma chyba bardziej dla mnie dopasowaną szklarnię i choć niby drogą, to dobre obiektywy można kupić za 3,5 tysiaka a nie za pięć czy sześć...

Też słyszałem, że Leica ma najlepszą stabilizacjęOwain pisze:...No ale w fuji słabiutko ze stabilizacją...sprzedam a6000 z całym rynsztunkiem i dozbieram do Leiki?:)...

PS Pewnie myślisz kochanieńki, że się z Ciebie nabijam, ale mądrzejszy od Ciebie nie jestem i sam mam podobne dylematy. W skrócie: w każdym systemie mi coś nie odpowiada i cały czas czekam na tego Graala, który prawdopodobnie pojawi się w 2017. Na wiosnę. No chyba, że premierę przesuną na 2018.