Kolejny, cholerny/psioniczny dzień...

off-duty
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
wpk
wpkx
Kontakt:

Re: Kolejny, cholerny/psioniczny dzień...

Post autor: wpk »

Proletarier aller Länder, vereinigt euch!
Awatar użytkownika
Owain
Nasz Czelnik

Post autor: Owain »

Na pierwowo maia - ciekawy artykuł o Wielkiej C. https://nowiny24.pl/zrzutka-na-pomnik-w ... 1-14092411
Sowy nie są tym, czym się wydają...
gavin

Post autor: gavin »

a ty co dzisiaj wywiesiłeś? gacie na sznurku?
Obrazek
Awatar użytkownika
Owain
Nasz Czelnik

Hy, Hy. Pietrek wywiesza co roku, ale obowiązkowo po 1szym ;p
Awatar użytkownika
rbit9n
Ribitibi

Post autor: rbit9n »

pierwszego maja bolszewia wiesza czerwony sztandar. także tego.
nie, nie tobie ja służę, ja służę bzdurze!
Awatar użytkownika
Owain
Nasz Czelnik

rbit9n pisze: 01 maja 2019, 21:55 pierwszego maja bolszewia wiesza czerwony sztandar. także tego.
Święto wprowadziła w 1889 II Międzynarodówka dla upamiętnienia wydarzeń z pierwszych dni maja 1886 w Chicago, w Stanach Zjednoczonych podczas strajku będącego częścią ogólnokrajowej kampanii na rzecz wprowadzenia 8-godzinnego dnia pracy. Sytuacja w Chicago była napięta już kilka lat przed wydarzeniami z 1886. Fatalne warunki pracy, niskie płace i praca do dwunastu godzin na dobę były standardem. (...) W wyniku tych zajść doszło do ostrych represji skierowanych przeciwko działaczom związkowym. Wszystkie te działania były podsycane przez prawicowe i bliskie establishmentowi chicagowskie gazety. Ostatecznie przed sądem stanęło osiem osób. W tym trzej główni organizatorzy majowego wiecu i pięciu związkowców, którzy w wiecu nawet nie uczestniczyli.
Proces rozpoczął się 21 czerwca 1886. Wszystkich oskarżono o zabicie policjanta, który zginął na miejscu w wyniku wybuchu. Nie podejrzewano, że w obliczu braku dowodów, oskarżeni mogą zostać skazani na surowe kary. Mimo to, siedem osób zostało skazanych na śmierć. 11 listopada 1887 zostali powieszeni: Parsons, Engel, Spies i Fischer. Dzień wcześniej w celi odebrał sobie życie Louis Lingg. Pozostali skorzystali z prawa łaski i po 7 latach opuścili więzienie. Przyczyniła się do tego kampania prowadzona przez ruch robotniczy, w wyniku której wyroki zostały anulowane. Obecnie historycy podejrzewają, iż bomba została rzucona przez policyjnego agenta współpracującego z kapitanem Johnem Bienfieldem. Trzy lata po tragicznych wydarzeniach, czyli w 1889 II Międzynarodówka uznała dzień 1 maja Świętem Pracy. Chciano w ten sposób docenić oddanie dla sprawy licznych ofiar, jakie w wyniku tych zajść poniósł ruch robotniczy.

Tak światły i wykształcony człowiek jak Ty, w szczególności znający takie niuanse historyczne jak hinduskie pochodzenie symbolu swastyki, winien chyba odróżniać wypaczenie sprawiedliwości społecznej spowodowane przez komunizm od kurewskiego wykorzystania robotników za czasów kapitalizmu pozbawionego praw pracowniczych.
Awatar użytkownika
rbit9n
Ribitibi

ale co to ma wspólnego z wieszaniem biało czerwonej.
puch24

Post autor: puch24 »

Weź spróbuj teraz powiesić czerwoną, to Ciebie powieszą... ;-)
Awatar użytkownika
Owain
Nasz Czelnik

To, że napisałeś, iż pierwszego maja flagi wywiesza bolszewia. Nie do końca wiem, co kryje się w Twoim terminie "bolszewia", ale nie równałbym wszystkich świętujących 1 maja wywieszeniem flagi ze Stalinem, Dzierżyńskim, Bierutem etc.

Ja, pochodząc z rodziny o korzeniach katolicko-prawicowych wychowany byłem w kulcie nienawiści do ZSRR i komuchów, jednak wykształciwszy z wiekiem własny rozum staram się widzieć rzeczy obiektywnie i bez uproszczeń. Jasne, pewnie większość obecnie świętujących 1 maja też nie pamięta z jakiej okazji święto ustanowiono, a czci je przez sentyment do komuny, ale warto nie upraszczać. A co do flagi, no jednak jest to święto państwowe, i jak pamiętam, konsensus świąt 1 i 3 maja nie zapadł tylko dlatego, że 3 maja Prawdziwym Polakom a 1 maja komuchom, ale właśnie dlatego, że geneza 1 maja jest wcześniejsza niż wypaczenia komunizmu.
Awatar użytkownika
rbit9n
Ribitibi

aha, i co to ma wspólnego z promocją patriotyzmu?
ODPOWIEDZ