Dywagacje o zakupie A7

wszystko, co chcielibyście wiedzieć o technice, ale boicie się zapytać
ODPOWIEDZ
Ligo

Re: Dywagacje o zakupie A7

Post autor: Ligo »

Poszaleli za wszystkimi nowymi. Ale EF 85/1.2 to klasa sama dla siebie, chociaż trzeba lubić. Dwójka to prawie 2 tysi baksów, a jedynki nie kupi się już chyba nowej. Tyle, że ja 85 nie umiem, zresztą podobnie jak 28. Ale co innego setunia.
Mogę nie polecić Kalejnara 100/2.8, bo już nie wyrabia na A7, natomiast FD 100/2.8 od biedy styka. Z około setuniek mam jeszcze Tokinę 100/2.8, no ale to dość ciemnawa makrówka i EF 85/1.8. Niezłe, jednak chyba wezmę się w końcu sprężę i zamienię na EF 100/2, chociaż muszę przyznać, że to do Nikkora 105/1.4 oczka mi się świecą.
puch24

Post autor: puch24 »

Nikkor 2,5/105?
Awatar użytkownika
danz1ger

Post autor: danz1ger »

Ligo pisze:Pamiętaj, że te perełki są pod film zbudowane i niekoniecznie będą wyrabiać na 24 Mpix.
gwoli przypomnienia, ile mpix ma klatka filmu 35mm,
np. tmax 100?
Shoot First, Ask Questions Later.
puch24

Tego, zdaje się, tak naprawdę nie wie nikt... ;-)

Jak się szuka po Internecie, to można znaleźć bardzo różne liczby, od m/w 13 do 20-24 MP.

Z tego wynikałoby, że obiektyw, obliczony dla błony, nie będzie się wyrabiał na matrycy powyżej 24 MP.

No i pewnie dlatego te wszystkie nowe grubaśne ogóry, które kosztują po grube kilka tysi.
namoamo

Post autor: namoamo »

Slajd ma chyba 50mpx, jak znajdę test laboratoryjny to wkleję.
To urban legend z tym nieprzystosowaniem do cyfry, MZ.
Awatar użytkownika
wpk
wpkx
Kontakt:

Post autor: wpk »

A ja to rozumiem tak: pewne niedoskonałości - aberracje, niedostateczna rozdzielczość - pozostają niezauważone albo są do przyjęcia w analogu, bo giną w emulsji, która jest ziarnista "analogowo" i ma swoją grubość. Jest przestrzenna, i to przestrzenna analogowo. A matryca nie. Jest płaskim zbiorem kropek identycznej wielkości. Powiększenie czy skan klatki analogowej ponad teoretyczną rozdzielczość daje się oglądać bez odruchu wymiotnego nawet z bardzo bliska, a powiększenie z cyfry ponad 1:1 (bez sztucznych zabiegów tupu aproksymacja oczywiście) nie, bo daje odwzorowanie pikseli w postaci już nie punktów a pierdolonych kwadracików. ;)

Dodano po 7 minutach 7 sekundach:
PS Oczywiście moja uwaga nie jest całkiem na temat, bo tak czy siak obiektywy mają różną rozdzielczość i to może być widoczne i na emulsji, i na matrycy.
Ale taka aberracja chromatyczna czy mała rozdzielczość pięknie zginie w aksamicie emulsji, a będzie na pieprzony cyfrowy sposób kłuć w oczy na cholernej matrycy.
puch24

Na pewno nie jest legendą miejską wymóg telecentryczności obiektywu do cyfry, bo matryca ma soczewki (których nie ma błona), i jeśli światło pada na matrycę pod kątem, dzieją się dziwne rzeczy, na przykład powstaje silna aberracja chromatyczna, winietowanie, itd.

Poza tym matryca jest silnie lustrzana, błyszcząca, w przeciwieństwie do matowej błony, i odbija światło, które rozprasza się w komorze. Sigma i Tamron twierdziły, że w seriach obiektywów do aparatów cyfrowych (DG i DC u Sigmy, Di i Dii u Tamrona) znacząco pod tym kątem poprawiono powłoki przeciwodblaskowe.
namoamo

Post autor: namoamo »

I pewnie wszystko razem ma znaczenie, nie sama rozdzielczość matrycy.
puch24

Gdzieś około 2005-6 roku miesięcznik FOTO zrobił test trzech standardowych zoomów do Nikona DX: 2,8/17-55, który był modelem flagowym, 3,5-4,5/18-70, który jako średni model był sprzedawany z D70, i 3,5-5,6/18-55, model plastikowy, budżetowy, sprzedawany z D50. W testach rozdzielczości wypadły jednak prawie identycznie, bo testowano je na najbardziej rozdzielającej wówczas matrycy Nikona, 6 MP. Wtedy każdy obiektyw się wyrabiał.
Teraz jest o wiele gorzej przy matrycach od 24 do 50 MP.
Ligo

Post autor: Ligo »

namoamo pisze:Slajd ma chyba 50mpx, jak znajdę test laboratoryjny to wkleję.
To urban legend z tym nieprzystosowaniem do cyfry, MZ.
Jakiego formatu ten slajd?
Wiem, że moje szkła M42 bardzo ładnie pracowały na APS-C 6 Mpix, a założone na APS-C 16 Mpix już wyraźnie mniej. Jawa.
ODPOWIEDZ