He, he, dzięki, ale przesadzasz.
Nie wiem, jak ten Plustek na film 6 cm, ale te Plusteki do błon małoobrazkowych nie mają AF, więc podobno loterią jest, czy emulsja wypadnie akurat w strefie ostrości czujnika, czy nie. I jakość (ostrość) skanów jest taka sobie nawet w droższych modelach z wyższą rozdzielczością, sprzętowym usuwaniem rys i kurzu, itd.
Jest taka niemiecka strona z testami skanerów
https://www.filmscanner.info/en/Filmsca ... ichte.html
Dodano po 1 godzinie 21 minutach 59 strzałach znikąd:
Poczytałem sobie te testy, i ta Reflecta RPS 10M wypada w nich naprawdę dobrze. Jako jeden z nielicznych ma AF, a także ręczną regulację ostrości. Deklarowana rozdzielczość 10000 dpi to oczywiście "chłyt", nominalna sprzętowa to 5000, a rzeczywista - 4100 czy 4300, czyli i tak nieźle.
No ale to wszystko za prawie 4500 zł.
Co ciekawe, okazało się, że ogromne znaczenie ma użyte oprogramowanie. SilverFast Ai daje o wiele lepszą jakość obrazu i, co ciekawe, znacznie krótsze czasy skanowania, niż standardowy CyberView.
Natomiast ten Plustek 120 raczej jest niewypałem. Nie ma AF, jak i inne Plusteki, rzeczywista rozdzielczość jest zauważalnie mniejsza od nominalnej (choć twierdzą, że wyniki i tak są lepsze niż w przypadku dowolnego skanera płaskiego), i dość marna jest jego Dmax, którą można jednak zauważalnie poprawić poprzez multiscan, tyle, że to jeszcze bardziej wydłuża i tak bardzo długie czasy skanowania, liczone już w godzinach (!) na klatkę 6x9 z
multiskanem i włączonym usuwaniem kurzu i rys.
Już lepsza (i tańsza) jest średnioformatowa Reflecta, choć ma trochę gorszą rozdzielczość.