Places

zdjęcia i o zdjęciach - bez dogmatu
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
wpk
wpkx
Kontakt:

Re: Places

Post autor: wpk »

Wciórności!
Awatar użytkownika
vid3
Kontakt:

Post autor: vid3 »

Zima się zbliża ...

Obrazek
Awatar użytkownika
wuzet
Kontakt:

Post autor: wuzet »

Obrazek
Awatar użytkownika
wpk
wpkx
Kontakt:

Obrazek
puch24

Post autor: puch24 »

Nuka?

Wiecie, tak se dziś zerkłem na różne strony fotograficzne na FB, które abonuję, i stwierdziłem, że jeśli zobaczę jeszcze jedno zdjęcie z odjechanym bokehem, nieostrymi pierścieniami światła w tle, i innymi takimi, to chyba się porzygam! :D :x :| :oops: :roll: :shock: :( :evil:
Awatar użytkownika
wpk
wpkx
Kontakt:

To wszystko wina Tomka Widłaka - jego propagandy i jego manufaktury! :D
namoamo

Post autor: namoamo »

puch24 pisze: 04 wrz 2017, 22:10 Wiecie, tak se dziś zerkłem na różne strony fotograficzne na FB, które abonuję, i stwierdziłem, że jeśli zobaczę jeszcze jedno zdjęcie z odjechanym bokehem, nieostrymi pierścieniami światła w tle, i innymi takimi, to chyba się porzygam! :D :x :| :oops: :roll: :shock: :( :evil:
Szanuję.
puch24

Szanujesz - kogo? co? (Biernik)
Awatar użytkownika
wpk
wpkx
Kontakt:

Maciek, te zdjęcia to takie jednokopytowce. Bo ślubnoglamourowy przemysł już je zawłaszczył. :mrgreen:
puch24

A co, to teraz już na ślubniaku Ciocia Klocia w tle nie ma być wyraźnie widoczna, tylko rozmyta w nierozpoznawalną plamę bokehu? :-P

Ale akurat nie o jednokopytyzmie ślubnoglamourowym myślałem, tylko w ogóle... Na co drugim zdjęciu jest odjechany bokeh - czy to ślubnoglamour, czy portrety, czy pajączki na obsadzonej kropelkami rosy pajęczynie, kwiatki, listki, ważki i co tam jeszcze. Niektóre naprawdę bardzo ładne. Ale...
Dzisiaj chyba zobaczyłem tysiąc pięćset sto dziewięćsetne takie zdjęcie i coś mi się przelało.
Zobaczyłem jakieś skądinąd bardzo ładne zdjęcie, jakieś ostre liście z nieostrym tłem, gdzie plamy światła przebijające się przez liście w tle były oddane jako takie niezliczone nieostre okręgi, i mi się przepełniło. Ładne, ale ile można? Zwłaszcza, że efekt ten często jest bardzo nienaturalny.

I akurat zupełnie nie ma to związku z Twoim zdjęciem Yoli przez bramę Aero Ektarem (tym z silnym FrontFocusem). Bo na nie akurat mogę patrzeć bardzo długo... ;-)
ODPOWIEDZ