Ale bałwanek bielutki jest jak się należy.
Nie pierwszy raz tak mam. Z różnych labów stykówki i skany, wiec raczej to nie jest kwestia labu. Może to ten filtr oryginalny rolleiflexowy R1 z dawno minionej epoki daje taki efekt? Niby teoretycznie UV on ci jest, ale kolor ma lekko różowawy, więc w rzeczywistości jakby raczej skajlajtowo-konwersyjny niż UV. W postobróbce być może należałoby ując nieco czerwonego koloru dla zneutralizowania, ale tak jest przecudnie.
Aby nie być gołosłownym, dam moje najsampierwsze zdjęcie wykonane tymże Rolleiflexem, też na Reali i z tymże filtrem R1. Widoczek z mego monachijskiego balkonu w słoneczne późnojesienne przedpołudnie 2013 roku, zeskanowany przeze mnie na standardowych ustawieniach płaskiego skanera ze stykówki z niemieckiego labu, również ma to śliczne ocieplenie. W oryginale ściany domu - skądinąd stanowiącego wizualnie dość wierną, acz nieco zmniejszoną kopię domu Tomasza Manna, który stoi o jakieś 2 minuty drogi pieszo na jednej z sąsiednich ulic - są śnieżnobiałe. Tutaj nieco podróżowione.
Ostatnio zmieniony 17 wrz 2017, 00:28 przez JacekB, łącznie zmieniany 1 raz.