Stream of consciousness

zdjęcia i o zdjęciach - bez dogmatu
ODPOWIEDZ
puch24

Re: Stream of consciousness

Post autor: puch24 »

Nie wiem z własnego doświadczenia, ale czytałem, że te niektóre najnowsze adaptery bardzo dobrze sobie radzą z tłumaczeniem elektroniki S na C.
Awatar użytkownika
wpk
wpkx
Kontakt:

Post autor: wpk »

_13_jacek pisze:Obrazek
Podoba mi się.
nordenvind

Post autor: nordenvind »

cz4rnuch pisze:
nordenvind pisze:Podobno całkiem dobrze ta 50tka sprawuje się z adapterem na A7.
Miałbym szkło na dwa korpusy :)
W jakim sensie dobrze się sprawuje? Chodzi o sam obrazek?
W sensie szybkości af w dobrych warunkach.
Co do obrazka, to jest raczej budżetowa szpeja :)
puch24 pisze:Nie wiem z własnego doświadczenia, ale czytałem, że te niektóre najnowsze adaptery bardzo
dobrze sobie radzą z tłumaczeniem elektroniki S na C.
Podobno efekty są bardzo nierówne w zależności od modelu obiektywu.
puch24

No. w końcu jest to tłumaczenie z sonicznego na artyleryjski, więc nie dziwi to, że może to działać kulawo.
Ja jestem pełen podziwu, że to w ogóle dało się zrobić.
Pamiętam, jak parę lat temu widziałem na YouTube filmik z próbami jakiegoś prototypu takiego adaptera, i wtedy to ledwie działało. Uczynili ogromne postępy.

Z mojego nikonowskiego punktu widzenia trochę szkoda, że podobne adaptery, pozwalające z Sony używać obiektywów Nikona mają poważne ograniczenia funkcjonalne i są bardzo drogie (1600 zł, co powoduje, że ma to sens tylko dla drogich obiektywów albo takich, których do Sony w ogóle nie ma). Podobno w praktyce też działają bardzo różnie, jeśli chodzi o skuteczność (szybkość i trafność AF). Wysoka cena na pewno bierze się z mechanicznego skomplikowania, bo przysłona w obiektywach Nikona (z wyjątkiem nielicznych najnowszych) sterowana jest mechanicznie, więc do adaptera trzeba było wbudować siłownik elektryczny, domykający przysłonę. No i oczywiście AF jest tylko z obiektywami z wbudowanym silnikiem, bo adapter oczywiście nie ma własnego "śrubokręta".
Ligo

Post autor: Ligo »

AF jest przereklamowany. Stabilizacja też. ;-)

Obrazek
puch24

Jaaasne! Po co?
cz4rnuch

Post autor: cz4rnuch »

nordenvind pisze:...W sensie szybkości af w dobrych warunkach.
Co do obrazka, to jest raczej budżetowa szpeja :).
A o jaki adapter chodzi, bo widziałem na razie kilka klipów ze szkłem Canona i Sigmy podłączonych do A7ek (tych nowych) i A6500 za pomocą MC-11 i słabo to wyglądało? A co do obrazka to mnie interesuje tylko ostrość, nieostrości pozostawiam artystom :)
Awatar użytkownika
wpk
wpkx
Kontakt:

Post autor: wpk »

Ligo pisze:AF jest przereklamowany. Stabilizacja też. ;-)

Obrazek
Świetne.
nordenvind

Post autor: nordenvind »

cz4rnuch pisze: A o jaki adapter chodzi, bo widziałem na razie kilka klipów ze szkłem Canona i Sigmy podłączonych do A7ek (tych nowych) i A6500 za pomocą MC-11 i słabo to wyglądało? A co do obrazka to mnie interesuje tylko ostrość, nieostrości pozostawiam artystom :)
Podobno niektóre obiektywy Canona całkiem przyzwoicie działają z tanią Fotgą lub Commlite, na ebayu są za 45-60$.
Drogich, typu Metabones nie biorę pod uwagę. O MC-11 Sigmy czytałem również same niepochlebne opinie.
Według mnie docelowo A7 z protezami zamiast szkieł natywnych, to jednak nie jest dobry pomysł.

Test adapterów z różnych półek cenowych :
http://briansmith.com/canon-ef-to-sony- ... ity-guide/
http://fotoblogia.pl/8373,metabones-com ... -a7-ii,all
puch24

Proteza zawsze będzie tylko protezą. Mało kto by się w to bawił, gdyby nie było braków w systemie.
ODPOWIEDZ