Właśnie obejrzał-żem/polecam

o kulturze i sztuce innej niż fotograficzna
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
vid3
Kontakt:

Re: Właśnie obejrzał-żem/polecam

Post autor: vid3 »

A coś jest w dekalogu na temat picia?
cz4rnuch

Post autor: cz4rnuch »

Oczywiście.

Obrazek
cz4rnuch

Myślę, że często bywa tak, że muzułmanie bardziej niż swojego Boga boją się innych muzułmanów. Kiedyś miałem kontakt, choć tylko internetowy, z gówniarzerią z Iranu. Przy okazji takich rozmów czasami ktoś tam przesłał jakąś fotkę z imprezy, takiej raczej koedukacyjnej, albo z popijawki. No, ale dostałem też kiedyś fotki z ichniego aftera. A u nich czasami after wygląda tak, że jak Cię ktoś podpierdoli do policji obyczajowej, to dostaniesz tyle batów (czy tam witek), że Ci skóra od pleców odchodzi. A to tylko młodzież.
Awatar użytkownika
wpk
wpkx
Kontakt:

Post autor: wpk »

"Nasza" religia jest starsza niż Islam - czyli ma za sobą dłuższą ewolucję.
A im młodsza religia, tym jest prymitywniejsza - widać to szczególnie w zderzeniu z - w porównaniu z tym, co było kilkaset lat wstecz - upowszechnieniem się nauki i informacji.
puch24

Post autor: puch24 »

Kiedyś jakieś czasopismo - bodaj Economist - podało informację, że we wszystkich krajach arabskich wydaje się rocznie tyle książek, co w małej Belgii.
Kurtyna.
cz4rnuch

A ebooków?
puch24

A o oszukiwaniu boga przez Żydów pisał kpt Borchardt w "Znaczy kapitanie". Żydzi, płynący w latach 30 do Palestyny, kupowali od I oficera statek, żeby w szabas być w domu.

Dodano po 57 strzałach znikąd:
cz4rnuch pisze: 09 sty 2020, 10:37A ebooków?
Podejrzewam, że czytelnictwo jest adekwatne do wydawnictwa.
cz4rnuch

Ale gorzej niż w Polsce z tym czytaniem chyba być nie może?
puch24

A bo ja wiem?
Myślę, że nie ma dobrej miary czytelnictwa, bo jak to mierzyć?

Jakoś przyjęło się, że miarą czytelnictwa jest czytanie literatury pięknej, no, literatury faktu, natomiast czytanie literatury fachowej, choćby w ogromnych ilościach, już się nie liczy.
Mam kumpla, jest dr hab. nauk humanistycznych (!), jest autorem lub współautorem kilku książek fachowych i wielu publikacji w wydawnictwach naukowych, pisze teraz książkę profesorską, czyta oczywiście literaturę fachową i dużo prasy wysokiej jakości, natomiast w ogóle nie czytuje literatury pięknej, i wg takiego potocznego kryterium kwalifikowałby się jako prosty, nieoczytany cham.

Ja też obecnie nie czytuję literatury pięknej, zresztą lektury szkolne, poezja, literatura fikcji, itp. przeważnie mnie nudziły i najczęściej się nimi nie zachwycałem, z niewielkimi wyjątkami. Owszem, kiedyś czytywałem więcej lekkiej fikcji, ale teraz prawie wcale.
Co nie oznacza, że niczego nie czytam. Ja tym bardziej kwalifikowałbym się jako prosty cham, a nieprawdą jest, że nie mam kontaktu ze słowem pisanym.
cz4rnuch

Kiedy w zeszłym roku zapytano Polaków ile przeczytali książek od 1.01.2018 do 31.12.2018 to 63% przyznało się do tego, że ani jednej. Twój kolega zgodnie z prawdą zapewne powiedziałby, że więcej niż jedną, bo w tej ankiecie chyba nie było podziału na literaturę piękną i fachową. A jak do tego dołożyć, że jakiś procent Polaków to uczniowie i studenci oraz to, że jednak niektórzy muszą czytać w pracy to jeszcze wyjdzie na to, że z własnej nieprzymuszonej woli przynajmniej jedną książkę przeczytało z 20% rodaków. Trochę smutne. Statystyczny Polak czyta w ciągu roku 0,5 książki a nasz sąsiad Czech ponoć 17.
ODPOWIEDZ