Wołacz. O!
- wpk
- wpkx
- Kontakt:
Re: Wołacz. O!
Wiadomix, jak by stwierdził nieboszczyk zbydo...
A odpowiedź akademików ZSRR brzmi: - Ale wy bijecie murzynów!
A odpowiedź akademików ZSRR brzmi: - Ale wy bijecie murzynów!
- danz1ger
- vid3
- Kontakt:
Gupi jestem i nic nie zrozumiałem.
Dodano po 30 strzałach znikąd:
Wrzuciłem to do gugletranslatora ale nic mi nie rozjaśniło.
Dodano po 20 strzałach znikąd:
Dodano po 30 strzałach znikąd:
Wrzuciłem to do gugletranslatora ale nic mi nie rozjaśniło.
Dodano po 20 strzałach znikąd:
Innym sposobem na wyostrzenie filmu bez zmiany twórców jest użycie minimalnych metod miksowania. Dzieje się tak, gdy zmniejszasz częstotliwość inwersji w miarę rozwoju filmu i dodajesz trochę czasu, aby zrekompensować zmniejszony rozwój.
Osobiście polecam stosowanie tej metody tylko w przypadku klasycznych filmów ziarnistych, takich jak HP5, Tri-X i FP4. Folie emulsyjne T-grain, takie jak seria TMax i Ilford Delta, wykazują znacznie większą zmienność kontrastu i ujemnej gęstości przy niewielkich zmianach w czasie mieszania i wywoływania. Z tego powodu bezpieczniej jest postępować zgodnie ze wskazówkami podczas korzystania z folii T-Grain. Ponadto emulsje T-Grain mają wbudowaną w ich emulsję tajną broń, która znacznie zwiększa ostrość podczas obróbki. Więcej na ten temat poniżej.
Więc jeśli użyjesz klasycznej ziarnistej emulsji, możesz zwiększyć ostrość przy minimalnym mieszaniu w ten sposób. Po nalaniu wywoływacza obracać ciągle korkiem przez 1 minutę i delikatnie obracać. Następnie zmniejsz częstotliwość inwersji do raz na trzy minuty i zwiększ czas rozwoju o 50%, aby to zrekompensować.
Jeśli więc masz standardowy cykl programowania wynoszący 10 minut, zwiększ czas programowania do 15 minut. Rozpocznij odwracanie przez pierwszą pełną minutę. Następnie wykonaj dodatkowe 10-sekundowe inwersje w 4, 7, 10 i 13 minucie.
Powód, dla którego to działa, jest naprawdę fajny. Istnieje proces, w którym po zakończeniu przez wywoływacza obróbki ziarna, składnik aktywny dyfunduje między ziarnami i rozwija najbliższe ziarna. W ten sposób dyfuzja tworzy większą gęstość w zlokalizowanych obszarach, co jest znane jako tworzenie „efektu krawędzi”. Ta zlokalizowana gęstość daje ostrzejszy obraz i kontrastuje z mniej gęstymi obszarami w pobliżu.
Najłatwiej to zobaczyć na obrazie o wysokim kontraście, jak ciemne drzewo na tle jasnego nieba. Książka Anchell and Troop opisuje, jak deweloper szybko rośnie drzewo w cieniu i dyfunduje do jaśniejszego nieba na krawędziach, tworząc niewielki obszar o większej gęstości wzdłuż separacji światła i cienia. Przesunięcie filmu zanim to nastąpi zmniejsza te zjawiska, zmniejszając poczucie ostrości. "
Wypróbowałem stary Kodak TMY 120 400 i pomimo ostrzeżenia, że nie poleci tej metody z użyciem emulsji T-Grain, wyszedł najlepiej ze wszystkich poprzednich bitów. kodak Już niedługo wypróbuję Acrosa 120 100.
- danz1ger
Nie no bez jaj. Vidu, chodzi o to, żeby mieć "ostrzejsze" negatywy, rezygnując z tyrpania koreksem co minutę na korzyść tyrpania koreksem co trzy minuty a nie co jedną, przedłużasz jednocześnie czas wywoływania o 50%.
Shoot First, Ask Questions Later.
- vid3
- Kontakt:
- rbit9n
- Ribitibi
bo podczas częstego mieszania ziarna ocierają się o siebie, robią się bardziej okrągłe i stąd ostrość obrazu spada, jest mniejsza. a jak się miesza rzadko, wtedy ziarna pozostają bardziej ostre. proste i genialne.
nie, nie tobie ja służę, ja służę bzdurze!
- wpk
- wpkx
- Kontakt:
Ostra teoria.
- danz1ger
- poor
- Rich poor
- vid3
- Kontakt: