Dywagacje o zakupie A7

wszystko, co chcielibyście wiedzieć o technice, ale boicie się zapytać
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
wpk
wpkx
Kontakt:

Re: Dywagacje o zakupie A7

Post autor: wpk »

Bezduszny aptekarz.
Awatar użytkownika
rbit9n
Ribitibi

Post autor: rbit9n »

zgadza się, rześko dziś u nas.
nie, nie tobie ja służę, ja służę bzdurze!
Awatar użytkownika
danz1ger

Post autor: danz1ger »

a jaki roztropny. a ło.
Shoot First, Ask Questions Later.
puch24

Post autor: puch24 »

tomfoot

Post autor: tomfoot »

puch24 pisze:Owix, zerknij no tutaj: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.p ... ost3791575
Ban. Za namawianie do rekonwersji.
tomfoot

Post autor: tomfoot »

Owain
Jak juz pytasz na wszystkowiedzacym forum .N to lepiej skontaktuj się bezpośrednio z Cichym. Zadzwon do niego i dowiesz się dużo nt. Sony a7, bo Kuba sam to na sobie trenuje.
Awatar użytkownika
Owain
Nasz Czelnik

Post autor: Owain »

tomfoot pisze:Owain
Jak juz pytasz na wszystkowiedzacym forum .N to lepiej skontaktuj się bezpośrednio z Cichym. Zadzwon do niego i dowiesz się dużo nt. Sony a7, bo Kuba sam to na sobie trenuje.
Spokojnie, już dużo chyba wiem, takie czytanie naprawdę daje dużo wiedzy, niestety decyzja zakupowa mi się przyśpieszyła o pół roku, więc czytam szybko, ale bez jakiejś rozpaczy;) No nie wiem, czy dobrze zrozumiałem, ale tutaj takie sprzętowe dywagacje chyba nie są mile widziane;) Z drugiej strony ludzie z wątku A7 wydawali mi się zawsze w miarę fajni - niby Ahaby, ale jednak z dystansem :D
Nie wiem czy warto nasze, stworzone do wyższych celów forum, zaśmiecać tak prozaicznymi pytaniami i dywagacjami sprzętowymi. ;)
Sowy nie są tym, czym się wydają...
puch24

Post autor: puch24 »

He, he. Jak dla mnie, to dywaguj do woli, ja jestem sprzętolubem.
Ja Cię doskonale rozumiem, bo bardzo nie lubię kupić sobie czegoś i być niezadowolonym. I sam też przeważnie robię dokładny research. Jeśli mogę, ściągam sobie obstrukcję insługi i czytam dokładnie, wtedy jest mniej niespodziewajek.
Awatar użytkownika
Owain
Nasz Czelnik

Post autor: Owain »

Zaraz się zastrzelę - właśnie spisałem się na 20 linijek i sobie zamknąłem :( Kurwa mać :(

Dodano po 1 minucie 11 sekundach:
O, mam:)

Ale gdyby ktoś jednak chciał rzeczowo i bez spinki podyskutować (np. Puszek), to: https://www.dpreview.com/forums/thread/3934467
Na domowym kompie mam jeszcze kilka linków do porównań i zdjęć, podeślę może później.

Sigmy na apsc cieszyły się chłodnym uznaniem, oczywiście w kolejności 19 - 30 - 60. Ja się zbierałem do 19tli jako podstawowej szerokiej stałki, ale uwiedziony rodzinno wycieczkowym tamronem na szerokim końcu 17mm i już bardziej rozjechanym pezetem (16mm na szerokim), myślałem, że będzie za wąsko a na dodatek bez stabilizacji;p
Ponadto obrazek z sigmy 19 wydawał się jakiś szorstki, a tabelki mówiły o dobrym obrazie tylko w centrum.
Przy pomyśle zakupu A7 z FE 28/2 zakiełkował mi pomysł nabycia konwertera UWA, który zbierał w miarę dobre opinie. Plusem byłoby nakładanie bez konieczności odsłaniania matrycy, minusem całkiem długa i ciężkawa rura z 28/2. To oczywiście tylko do wyjątkowych pstryków, gdzie 28 byłoby za wąskie albo do czasu wyjścia zapowiadanej stałki 24mm. To jednak takie głupie asekuranctwo, bo 28mm bardziej mi się widzi niż rozjechane 24mm - jako standard.
No i teraz ze zdjęć porównawczych wychodzi, że poczciwa 19tka sigmy ze zdjętą dupką lepsza od 28/2 z konwerterem, a po przycięciu winietki wychodzi jakieś 21-22mm.
Podobie 30 sigmy vs. zeissowa 35/28. 60tka na pewno nie jest tak fajna jak FE 55/1.8, ale ta cena (!) i ta wielkość (!). Ponadto zawsze miałem ochotę na jakieś delikatne przeróbki, kręci mnie np. takie dorabianie uchwytów do rzutnikowych szkieł i dlatego chce sobie takie kupić:) Tutaj też można by pokombinować z zaczernieniem elementów metalowo-odbłyskujących, aby światło wpadające do obiektywu nie wariowało.
Z drugiej strony nie wiem, czy to wszystko tak fajnie wygląda faktycznie, bo na chłopski rozum to są przecież szkła pod apsc i nawet jeśli mechanicznie poszerzy się kąt padania światła na matrycę, pytanie czy to światło (i obraz jaki niesie) nie jest zdegradowane nawet tam, gdzie jeszcze nie ma winiety. Ale na tyle ciekawi mnie to, że może zaryzykuję zakup (może używki) sigmy 19, bo taki maluszek na A7 dla kilku pstryków mógłby być ciekawym wyjściem tymczasowym.
Sowy nie są tym, czym się wydają...
Awatar użytkownika
wpk
wpkx
Kontakt:

Post autor: wpk »

Cofnij do tyłu jak kierowca betoniarki. :mrgreen:
ODPOWIEDZ