Places

zdjęcia i o zdjęciach - bez dogmatu
ODPOWIEDZ
JacekB

Re: Places

Post autor: JacekB »

namoamo pisze: 30 paź 2017, 14:57 Przekichane, mieć w szkole ruski.
Ja 83 i już mieliśmy normalnie, angielski.
Ja w liceum miałem jedno i drugie. I to była słuszna koncepcja, z której do dzisiaj czerpię korzyści, chociaż później wskutek różnych życiowych okoliczności moim podstawowym obcym językiem stał się ten trzeci, czyli niemiecki.
Oczyma duszy swojej widzę forum psioniczne w 2117 roku, a na nim taką oto wypowiedź:
Przekichane, mieć w szkole angielski. Ja 2083 i już mieliśmy normalnie, chiński.
:twisted:

A FEDa też mam. To była w pierwotnej wersji podróbka Leiki, ale nie M3, lecz starej gwintowej. Piątka jest dalszym rozwinięciem tej podróbki. Można wręcz powiedzieć, że hybrydą, mającą wiele analogii z M, ale nadal z gwintowym mocowaniem. Ma rozwiązania, których M nie mają do dzisiaj, np. bardziej praktyczny system zakładania i przewijania filmu, korektę dioptrii i in. Niestety wizjer jest znacznie gorszy niż w M3, która ma najlepszy wizjer we wszechświecie.

Obrazek
Awatar użytkownika
rbit9n
Ribitibi

Post autor: rbit9n »

Owain pisze: 30 paź 2017, 15:25 Ja miałem w podstawówce i liceum, czyli ze... no właśnie, od której klasy był ruski w podstawówce? Od piątej? Matko, jak to dawno było, jakby inne życie :D
chyba od piątej. u nas w budzie ostatni rocznik, który się uczył ruskiego, to był '78, więc ja już się nie załapałem. jako piersi mieliśmy francuza, ale czytanka była prawilna, bohaterką była Nadine, jak wiadomo popularne imię wśród rosyjskiej emigracji, nadawane na cześć Nadieżdy.
nie, nie tobie ja służę, ja służę bzdurze!
Awatar użytkownika
wpk
wpkx
Kontakt:

Post autor: wpk »

rbit9n pisze: 30 paź 2017, 15:46jako piersi mieliśmy francuza
Francuzi znani są z konsumpcji innej części kobiecego ciała.
jo44

Post autor: jo44 »

vid3 pisze: 30 paź 2017, 14:16 I jeszcze klawiaturę z bukfami ma.
Wsiegda gotow, jak pisał... :)
gavin

Post autor: gavin »

wpk pisze:Doprawdy?
Byłoby miło, gdybyś odważył się napisać, w którym roku się urodziłeś i jak się nazywasz.
Albowiem nie wszystkich na to stać.
81, a przedstawić to może lepiej przy whisky, bo za dużo cyberpojebów ostatnio w sieci.
puch24

Post autor: puch24 »

Podstawówka 5-8 i лицей, 1-4, razem 8 lat. A wcześniej jeszcze był obowiązkowy chyba 2-letni lektorat ruska na każdych studiach, ale za moich czasów już go znieśli.
Ja akurat dość chętnie i dość skutecznie się go uczyłem, choć biegły zdecydowanie nie jestem. Ale dla czystej frajdy w latach 80 kupowałem w Empiku i czytałem Советское Фото. To mi całkiem nieźle poprawiło sprawność czytania i słownictwo.
Hobby działa najskuteczniej na rozwój języka, człowiek się uczy, bo chce zrozumieć. Na angielski hobby foto i audio też mi bardzo pomogło. I trochę na niemiecki.
gavin

Mi na inglisz najbardziej pomógł Fallout. :-)
puch24

Post autor: puch24 »

Tylko to trochę chyba specyficzna odmiana...

To tak, jakby ktoś chciał uczyć się rosyjskiego z filmików z rosyjskich rejestratorów samochodowych na YouTube. Słownikowo są dość monotonne... ;-)
Awatar użytkownika
wpk
wpkx
Kontakt:

Post autor: wpk »

gavin pisze: 30 paź 2017, 16:3781, a przedstawić to może lepiej przy whisky, bo za dużo cyberpojebów ostatnio w sieci.
Toż to woda na młyn wywrotowców z Posen.
gavin

que?
ODPOWIEDZ