Stream of consciousness

zdjęcia i o zdjęciach - bez dogmatu
ODPOWIEDZ
Ligo

Re: Stream of consciousness

Post autor: Ligo »

Kolory nie ruszane, tylko trochę kontrast, no i cienie. Pentax K7. :oops:
puch24

Post autor: puch24 »

Słuchajcie, z głębokiej skrzyni wykopałem po 1 sztuce 35 mm Ilford HP5 plus, Kodak Academy 200, i Agfa APX 100. Termin nieznany.
Jakby mi odbiła szajba i chciałbym je włożyć do aparatki, to jak to potem wołać?
Ostatni raz koreks miałem w ręku przy przeprowadzce 3 lata temu, a poprzedni raz to chyba z 10 lat wcześniej... :-( Ale, jakby co, koreks mam... Znalazłem też metalowe wieszaki do błon. Chemii nie mam żadnej, chyba wypieprzyłem wszystko przy przeprowadzce. I tak była bardzo stara.
Awatar użytkownika
wpk
wpkx
Kontakt:

Post autor: wpk »

Wołać normalnie, ale naświetlać na pół czułości.
puch24

Pytanie z Nikoniarzy na FB:
"Dlaczego niektóre egzemplarze tego samego modelu mają wbudowana lampę błyskowa,a inne mają "sanki"."

Pytajniczka ma D3200 i nie zauważyła, że ma sanki, tylko zatkane zaślepką.
Jebłem o ziemię. I straciłem wiarę w rasę ludzką.
Ligo

Wsadzę Cię do ciężarówki i każę włączyć Jake Brake... ;-)

Tak więc spokojnie, pomaaału...
puch24

Nie żabam... Ma mnie to otrzeźwić?
Ale dzięki. Dowiedziałem się, co to Jake Brake. Pożytki z forum fotograficznego: człowiek uczy się o ciężarówkach i okularach.
O ciężarówkach nie wiem prawie nic. Na 100% nie umiałbym nawet zapalić, a już na pewno nie ruszyć z miejsca. Rozumiem, że mają 18 kół, ale na chuj im 18 biegów, i czym się, do cholery, różni górna półtrójka od dolnej półczwórki? Kiedyś chciałem to zrozumieć i znalazłem na YT filmik, w którym kierownik w zwięzłych słowach tłumaczył, jak zmieniać biegi i jak korzystać z półbiegów i biegów górnych i dolnych. Pokazał to w trzy minuty i NIC nie zrozumiałem.
Czy nie może być tak, jak w samochodzie, tylko więcej? Po kolei: Pierwszy, drugi, trzeci, ... siódmy... jedenasty... piętnasty, ... osiemnasty? :-P
Ligo

puch24 pisze:O ciężarówkach nie wiem prawie nic. Na 100% nie umiałbym nawet zapalić, a już na pewno nie ruszyć z miejsca. Rozumiem, że mają 18 kół, ale na chuj im 18 biegów
Kolego szanowny, Profesorze! No przecież po to, żeby wartko zapierdalać! :D
Zapewniam, że kolega szanowny odpaliłby i nawet ruszył z miejsca, ponieważ niezaładowanym truckiem można ruszać nawet z piątki. Tyle, że zmiana biegu na wyższy przy niesynchronizowanej skrzyni byłaby pewnie już nieudana. Jednak na piątce też można gdzieś zajechać. ;-)
Ta cała zmiana biegów, łącznie z półbiegami jest do ogarnięcia przez przeciętnego zjadacza bułki z kaszanką. Kto wie, może nawet przez przeciętnego fotografa?

A jeszcze: czy ktoś mówił, że to forum fotograficzne? :P
Ostatnio zmieniony 25 sty 2017, 01:03 przez Ligo, łącznie zmieniany 1 raz.
puch24

Eh, jeździłem troszkę Syreną 103 z niesynchronizowaną skrzynią; walczyłem ostro, ale dało się jechać i nawet żadnych zębów nie pogubiłem. Od strony teoretycznej temat mam opracowany, z praktyką byłoby gorzej. ;-)
Ligo

Praktyka czyni Miszcza, Panie Profesorze.
puch24

Ligo pisze:
Ta cała zmiana biegów, łącznie z półbiegami jest do ogarnięcia przez przeciętnego zjadacza bułki z kaszanką. Kto wie, może nawet przez przeciętnego fotografa?
Nawet anglistę?
A jeszcze: czy ktoś mówił, że to forum fotograficzne? :P
Oficjalnie nie, ale podejrzewam, że fotografują po kątach. *

* To jest nieco przekręcony cytat z jednego z kabaretów. Kto wie, z jakiego? :-)
ODPOWIEDZ