Komputrowe dylematy ;)

wszystko, co chcielibyście wiedzieć o technice, ale boicie się zapytać
ODPOWIEDZ
namoamo

Re: Komputrowe dylematy ;)

Post autor: namoamo »

Owain pisze: 10 sty 2018, 11:11 Nie do końca Cię rozumiem. Zatem uważasz, że IPS to gówno?
Gównem jest ten laptop, za cztery tysie, nad którym bez przerwy szlochasz.
Zacznij od nie używania skrótu IPS, bo go nie rozumiesz, skrót ten wprowadza w Tobie zamęt, niesłusznie utożsamiając rodzaj matrycy z jakością obrazu. To też już pisałem...
Nie znam Wpk na tyle, nie wiem jaki ma monitor. Może być gównem, a moze być gównianie skalibrowany, albo otoczony gównianym oświetleniem, jest tyle mozliwości :roll:

Fakt że nie dowierzam Twoim relacjom, z powodu Twojego podejścia. Nie widze np żebyś dopuszczał możliwość adaptacji, ludzkie zmysly dostrajają się z czasem,to naturalne. Taka moja pierwsza myśl odnosnie czarnych plam.
Inna rzecz, że w Twoich zdjęciach zawsze podobała mi się ekspozycja, więc Twój wzrok(zmysł) i ten asus dawały jakoś radę.
Dziwnie reagujesz na zmiany i tyle.
cz4rnuch

Post autor: cz4rnuch »

Owain pisze: 10 sty 2018, 10:31...I niech mi Czarnuch nie pisze o rozdziałce na jego telefonie, bo niech se zmierzy przekątną tego jego ekraniku (z pewnością mniejszą od jego przyrodzenia :P )
Ale gdy po kąpieli w jeziorze wychodzę z przerębla to juz tylko dwa razy mniejsza.
Awatar użytkownika
wpk
wpkx
Kontakt:

Post autor: wpk »

namoamo pisze: 10 sty 2018, 11:58 Nie znam Wpk na tyle, nie wiem jaki ma monitor. Może być gównem, a moze być gównianie skalibrowany, albo otoczony gównianym oświetleniem, jest tyle mozliwości :roll:
Hujowy ma, a na dodatek Czornemu się przyjechać nie chce, więc hujowy do kwa... do prostokąta. :D
Awatar użytkownika
Owain
Nasz Czelnik

Post autor: Owain »

Dziś wrócił z naprawy zawiasów mój stary asus i porównałem sobie matrycę TN w tym asusie z 2008 r. (podświetlaną CCFL) za 2600 zł z Dellem z 2017 r. za 4 tysie... i matryca z asusa daje i bardziej nasycone kolory no i szczegółów w cieniach i bielach jest więcej, mimo stawania na głowie z kalibracją. Niech sobie Mateusz pluje na mnie ile sił, ale tak, zaufałem dziesiątkom opinii w necie piejących zachwyty nad tym dellem no i przekonaniu, że postęp jest a nie uwstecznianie i marketing dla baranów. Owszem, czerń w tym IPSie lepsza i biel bielsza ale co z tego jak rozpiętość tonalna ssie. A na próbce gradientu na stronie www.lagom.nl/lcd-test/ to asus ma płynny gardient a dell banding. Mało tego, lapki za 8 tysi niekoniecznie wypadają teraz lepiej, niż lapki za 3 tysie 10 lat temu. Klawiatury łącznie z Macbookowymi chodzą jak klawisze w kalkulatorze mego dziadka z lat 80tych. Nawet myszki radiowe logitecha, których używam od dawna, są co raz gorszej jakości. Vanitas, vanitatum... ech.
Sowy nie są tym, czym się wydają...
puch24

Post autor: puch24 »

Owianin, myślałem, że to ja jestem malkontentem i zawsze na wszystko narzekam...
Awatar użytkownika
Owain
Nasz Czelnik

Ja jestem realistą. Nie muszę być znawcą czy milionerem tudzież profesjonalistą, by rozpoznać, że laptopy, myszki, auta, ekspresy do kawy, kosztują co raz więcej, nawpycha się tam elektroniki made in china a jakość spada wyraźnie.
samek

Post autor: samek »

Owanno Ty moja droga... Czy Ty przypadkiem nie za duże masz wymagania wobec laptopów w kierunku obróbki fotografii?
Przyznaję. Trochę marudzisz. Wydałeś 4 tysie i świat chcesz wojować?
Hmm...
gavin

Post autor: gavin »

Trza było elitebooka kupić :-D
Awatar użytkownika
Owain
Nasz Czelnik

Nie. Nie chcę świata wojować. Wszyscy się mądrzycie i nie znając tematu staracie się zdyskredytować moje słowa i wrażenia. A mi się nie chce Wam udowadniać, że po prostu spodziewałem się matrycy, która nie będzie gorsza od matrycy ze starą technologią sprzed 10 lat. To zresztą nie tylko moje słowa, wystarczy poczytać forum nhl. Lapki po 6-8 tysi a taki szmelc, którego spodziewałbyś się w laptopie z biedronki za 900 zł. Ludzie filmiki, zdjęcia wrzucają. Krzywo osadzone touchpady, szpary, wycieki światła, odklejające się ramki przy matrycach, telepiące się radiatory, wypadające klawisze itp. W laptopach firm, które kiedyś - w modelach z wyższej półki - gwarantowały jakość. Nie dożywotnią, nie kurwa, że laptopami można wbijać gwoździe i na saharze użytkować, ale kurwa nowe, z fabryki, wychodzą w zatrważającej liczbie po prostu jako szmelc. Bo wystarczy nowe procki i ssd powpychać w byle jak złożone korpusy, wrzucić byle jak odpierdolone matryce i pchać za 2000 $. No ale lepiej, Panie od MacBooka, zamiast poczytać lub uwierzyć na słowo, temu co poczytał, będziesz się tu mądrzył, że wiesz lepiej.

Gavin -> Elitebooka właśnie dostaję w pracy jako kolejny służbowy. Ten sam szmelc i spadek jakości.
Awatar użytkownika
wpk
wpkx
Kontakt:

Post autor: wpk »

Owain pisze: 10 sty 2018, 21:31szpary, wycieki światła, odklejające się ramki przy matrycach
Właśnie zrobiliśmy reklamację takiego XPSa za ponad 9 tysięcy. :D
ODPOWIEDZ