Poprawna instalacja profili icc w Win 10
- rbit9n
- Ribitibi
Re: Poprawna instalacja profili icc w Win 10
wmówił sobie.
nie, nie tobie ja służę, ja służę bzdurze!
- wpk
- wpkx
- Kontakt:
Już wiem, już wiem
Już nie zapomnę, nie
Na tłuszcz działaj sodą i ługiem
I dodaj, po czasie niedługiem
I sól, i krem
Olejek
Weź wonny i lej
Przez lejek
Dwie uncje, nie mniej
Kakao
H2O
A potem to wszystko grzej
Już nie zapomnę, nie
Bo teraz melodię pamiętam
Hydralium acidum i mięta
Już wiem, już wiem
- vid3
- Kontakt:
Mam wrażenie, że to wgrywanie profili to jak łatanie starej stodoły gównem.
I tak wyschnie i odpadnie.
Albo monitor jest dobry albo jest do dupy.
Tak sobie tylko myślę ...
I tak wyschnie i odpadnie.
Albo monitor jest dobry albo jest do dupy.
Tak sobie tylko myślę ...
- wpk
- wpkx
- Kontakt:
A ja sobie myślę, że zdjęcia są dobre albo do dupy niezależnie od monitora.
- sorevell
wpk pisze:A ja sobie myślę, że zdjęcia są dobre albo do dupy niezależnie od monitora.

wupsio srupsio!
- wpk
- wpkx
- Kontakt:
Co Ci to, Gapiszonku, czyś zły znowuż?
- Owain
- Nasz Czelnik
Sorki zajęty byłem. Otóż problem się naprawił, tj. ja zajebałem, bo myślałem, że odkąd zauważyłem problem to nic nie przestawiałem wcześniej, a zapomniałem, że przestawiałem.
Otóż w panelu pieprzonego intela, w menu 'wyświetlacz', w ustawieniach kolorów, prócz tzw poprawy jasności kolorów dla rgb jest na dole yebany suwaczek zwany "Gama kolorów" (nie gamma). Suwaczkiem tym można suwać między "Żywe kolory" a "Naturalne kolory". Oczywiście przeglądając to menu musiałem odruchowo zjechać na środek z żywych w kierunku naturalnych - i o tym zapomniałem. No i okazało się, że to gówno nie zmienia nasycenia a kurwa robi sieczkę z krzywą gamma, głównie w rozpiętości tonalnej cz-b i to w sposób tak niejednolity, że trudno było wpaść, że to nie wada wrodzona karty/monitora.
A więc musi być ustawienie Żywe kolory na full, bo inaczej wycinanka.
No i wszystko wróciło do normy, z tym że i tak umówiłem jutro wyjazd do Dębicy na kalibrację, bo profil zakupiony jednak za jasny (gamma 2.4), a domyślny za ciemny (gamma 2.1). Na kolorach to ja się nie znam, ale kutfa, przejścia tonalne między czarnym, szarym a białym to ja chcę mieć gładkie. A kalibracja miernego inspirona zrobiła cuda, więc myślę, że się opłaci.
Otóż w panelu pieprzonego intela, w menu 'wyświetlacz', w ustawieniach kolorów, prócz tzw poprawy jasności kolorów dla rgb jest na dole yebany suwaczek zwany "Gama kolorów" (nie gamma). Suwaczkiem tym można suwać między "Żywe kolory" a "Naturalne kolory". Oczywiście przeglądając to menu musiałem odruchowo zjechać na środek z żywych w kierunku naturalnych - i o tym zapomniałem. No i okazało się, że to gówno nie zmienia nasycenia a kurwa robi sieczkę z krzywą gamma, głównie w rozpiętości tonalnej cz-b i to w sposób tak niejednolity, że trudno było wpaść, że to nie wada wrodzona karty/monitora.
A więc musi być ustawienie Żywe kolory na full, bo inaczej wycinanka.
No i wszystko wróciło do normy, z tym że i tak umówiłem jutro wyjazd do Dębicy na kalibrację, bo profil zakupiony jednak za jasny (gamma 2.4), a domyślny za ciemny (gamma 2.1). Na kolorach to ja się nie znam, ale kutfa, przejścia tonalne między czarnym, szarym a białym to ja chcę mieć gładkie. A kalibracja miernego inspirona zrobiła cuda, więc myślę, że się opłaci.
Sowy nie są tym, czym się wydają...