Kolejny, cholerny/psioniczny dzień...

off-duty
ODPOWIEDZ
puch24

Re: Kolejny, cholerny/psioniczny dzień...

Post autor: puch24 »

Małgosiu,
Dzięki, trzymam się jak mogę.

Denerwuje mnie niepewność tego, jak to się dalej potoczy. I nikt tego przewidzieć nie może. W każdym razie, nadal jest to sprawa raczej na długie tygodnie, może parę miesięcy, i, niestety, po próbach leczenia bezkrwawego może ostatecznie jednak zaistnieć potrzeba interwencji chirurgicznej, no i potem znów tygodnie dochodzenia do siebie. :-( To wariant pesy.
Wariant opty to raczej wiele tygodni z drenem.

Tomku,
Był czas, że dość intensywnie tłumaczyłem różne instrukcje obsługi, i to też były przeważnie spore kwoty, stanowiące czasem istotną część ceny urządzenia, co miało znaczenie, jeśli np. sprzedawano jedną sztukę.
Dlatego zleceniodawcy często robili wycinankę i wysyłali tylko wybrane fragmenty, uznane za ważne. Dosłownie, robili kserokopię instrukcji, nożyczkami wycinali to, co ich zdaniem było istotne, i wysyłali np. faksem, przez co wszystko to było "czytelne" jak cholera, a ja byłem pozbawiony istotnych dla mnie informacji o urządzeniu (bo usuwali np. ilustracje). Kiedyś już miałem taką sytuację, że w połowie instrukcji ciągle nie wiedziałem jeszcze, czy to jest walec drogowy, czy maszynka do nawlekania igły nitką. ;-)
Innym razem zleceniodawca zadał sobie wiele trudu, żeby nie ujawnić marki i nazwy urządzenia (nie wiem, dlaczego), usuwając strony tytułowe i inne takie, w tym stronę z rysunkiem całej maszyny.
Na szczęście inny poważny, duży zleceniodawca w pewnym momencie okazał się sensowny i po początkowych numerach j.w. przekazywał już całą książeczkę z instrukcją, żółtymi karteczkami tylko zaznaczając fragmenty do tłumaczenia. Dzięki temu miałem cały obraz (były to czasy jeszcze przed-pdf-owe, większość tych instrukcji nie była dostępna w postaci elektronicznej).
zdyboo

Post autor: zdyboo »

Maćku, to czego nie wysyłam, to są zwykle ostrzeżenia wymagane prawem. Na przykład większość elektronarzędzi ma listę ostrzeżeń wymienionych w normach serii EN 60745, powoli zastępowanymi normami serii EN 62841. Ostrzeżenia składają się dwóch części: ogólnej dotyczącej wszystkich elektronarządów i szczególnej dotyczącej danego typu elektronarzędzia, np. wiertarek, szlifierek kątowych, młotowiertarek itd. Ostrzeżenie stanowią osobny punkt lub dwa instrukcji. Nawet można je dołączyć do produktu jako osobną broszurę. Skoro mam to już przetłumaczone, nie widzę potrzeby, aby tłumacz robił kopiuj - wklej, a biuro zgarniało kasę za tłumaczenie tekstu po raz enty. Instrukcja bez tych ostrzeżeń nie traci żadnej spójności.
Wysyłanie ilustracji praktykuje od nieco ponad dwóch lat, od początku współpracy z obecnym biurem. Raz, że dla mnie to pierwsze sprawdzenie instrukcji, czy czegoś nie zapomniałem na przykład wymienić, a dwa jak sam zauważyłeś, to pomoc dla tłumaczy.
Poza tym ja w zasadzie nie wysyłam niczego co sam nie napiszę. Zatem nawet jak za bardzo zagmatwam opis, to wytłumaczę jeżeli zajdzie taka potrzeba.
Awatar użytkownika
poor
Rich poor

Post autor: poor »

slonce w zenicie
Awatar użytkownika
Owain
Nasz Czelnik

Post autor: Owain »

Hyhy. W Rzeszowie COVID otacza coraz ciaśniej. Już dwóch kolegów z pracy ma i ich małżonki, koleżanka, różni znajomi. Mnie też zaczęło boleć gardło i węzły chłonne, pytam wicedyrektora, czy mam iść do domu, a ten się śmieje, bo chyba w COVID nie wierzy. Jutro miałem kąpać koty po raz drugi w anty-lambiozowym szamponie, ale chyba sam, bo matki nie będę ciągnął, co by nie pozarażać. Ale jak jeszcze raz zobaczę kogoś bez maseczki to chyba wyjebię w ryja.
Sowy nie są tym, czym się wydają...
Awatar użytkownika
wpk
wpkx
Kontakt:

Post autor: wpk »

Bez maseczki bardziej zaboli.
gavin

Post autor: gavin »

testuję proszę ja Was Exposure X6, bo już mnie ten Lr wkurwia powoli. Wyglonda to zachęcajonco.
Awatar użytkownika
wpk
wpkx
Kontakt:

Post autor: wpk »

Trudno.
aisoglaM

Post autor: aisoglaM »

Wal
gavin

Post autor: gavin »

komu walnonć? Obrazek
zdyboo

Post autor: zdyboo »

Cztery tabletki metki to sposób dla mojej sylwetki.
ODPOWIEDZ