Szmelcwageny i inne
- wpk
- wpkx
- Kontakt:
Re: Szmelcwageny i inne
A co to za jeden?
- rbit9n
- Ribitibi
niby racja, ale zauważ, że problem tyczył się tylko radioli. jakoś sałaciarzom zbiorniki nie pękali, a trzeba wiedzieć, że potrafił onże pęknąć podczas rychłego najazdu na krawężnik tyłem.puch24 pisze:I rozpiedralał się zbiornik....
Dodano po 23 strzałach znikąd:
Ale to drobna szczegóła
nie, nie tobie ja służę, ja służę bzdurze!
- vid3
- Kontakt:
Tak to chyba było w Pinto... który miał bardzo odsłonięty zbiornik, praktycznie dotykający do tylnego zderzaka.rbit9n pisze: ↑09 gru 2018, 09:04niby racja, ale zauważ, że problem tyczył się tylko radioli. jakoś sałaciarzom zbiorniki nie pękali, a trzeba wiedzieć, że potrafił onże pęknąć podczas rychłego najazdu na krawężnik tyłem.puch24 pisze:I rozpiedralał się zbiornik....
Dodano po 23 strzałach znikąd:
Ale to drobna szczegóła
Skandal wybuchł gdy ujawniono dokument, sporządzony przez aktuariuszy, w którym wyliczono, co będzie tańsze - wypłacanie odszkodowań poparzonym ofiarom i rodzinom spalonych ofiar, czy wprowadzenie zmian konstrukcyjnych, i wyszło z niego, że tańsze będą odszkodowania. Ciekawe, że ostatecznie Ford wprowadził te zmiany, ale po latach, prawdopodobnie wtedy, gdy tyle zarobił na produkcji tego modelu, że poniesienie dodatkowych kosztów nie było już problemem.
W Crown Vic było trochę inaczej. Zbiornik jest dość dobrze ukryty tuż za tylną osią, ale przy poważnych najazdach z tyłu bywał rozpruwany przez nadzianie na dyferencjał, albo przez broń służbową przewożoną w bagażniku. Krytykowano ramową konstrukcję samochodu. Policja, zamawiając go, zażyczyła sobie wprost konstrukcji ramowej a nie samonośnej, i może miała swoje argumenty, ale ma to ten skutek, że nadwozie jest słabo związane z ramą. Przy najazdach z tyłu przez większe pojazdy miękkie nadwozie było po prostu zdzierane z ramy, która nie stanowiła żadnej ochrony, i w takich przypadkach następowało rozerwanie zbiornika.
Ford, pod presją, wprowadził jakieś osłony wystających śrub itp., zmniejszające możliwość przebicia zbiornika przez tylną oś, wprowadzono też specjalne pojemniki na broń, wyściełające podłogę bagażnika, zmniejszające możliwość przebicia zbiornika przez zawartość bagażnika.
Dodano po 1 minucie 31 strzałach znikąd:
No, i jeszcze mądry minister twierdzi, że wzrost cen energii nie spowoduje inflacji.
- wpk
- wpkx
- Kontakt:
Ministerplus.
- rbit9n
- Ribitibi
a za poprzedniej władzi było za 5,96 zł. mam na to kwity.
nie, nie tobie ja służę, ja służę bzdurze!
- vid3
- Kontakt:
- wpk
- wpkx
- Kontakt:
Wszystko przez 1.9 TDI.
- poor
- Rich poor
Osiedle gdzie mieszkal Lem Stanisław.