Właśnie obejrzał-żem/polecam

o kulturze i sztuce innej niż fotograficzna
ODPOWIEDZ
zdyboo

Re: Właśnie obejrzał-żem/polecam

Post autor: zdyboo »

"El hoyo" widziałem, spoko, choć nieco przewidywalne.
Jeszcze całkiem fajny na N jest "What happened to Monday" z Noomi Rapace.
aisoglaM

Post autor: aisoglaM »

zdyboo pisze: 18 paź 2020, 18:27 "The Devil All the Time" - to wyjątkowo udane dzieło Netflixa.
"Children of men" - postapo, ale dosyć dobre.
"A Perfect Day" - o Jugosławii w trakcie wojny, ale spojrzenie od strony wolontariuszy niosących pomoc.
"Upgrade" - SF, ale z bardzo teraźniejszymi odniesieniami. Trochę w temacie "Black Mirror".
"Rojst" - miniserial, polski, bardzo klimatyczny
Obejrzałam wczoraj/dzisiaj Devila - dobry, podobał mi się. Idę dalej w/g Twojej listy :)
zdyboo

Dorzuć sobie jeszcze do listy filmy z tzw. Cornetto trilogy.
"Shaun of the Dead"
"Hot Fuzz"
"The World's End"

To są brytyjskie komedie z Simonem Peggiem i Nickiem Frostem. W tej chwili jest tylko ostatnia część na Netflixie, ale raz, że każda część jest o czym innym i można to obejrzeć w dowolnej kolejności, a dwa już tak było, że pojawił się najpierw trzeci film, a dopiero potem wleciały pozostałe dwa. Netflix już tak ma, że daje i zabiera, i znowu daje.

Wjechał też "inglorious Basterds" QT, dla samej pierwszej sceny warto to obejrzeć. W kinie zaliczyłem autentyczny opad szczęki po tym co w tej scenie pokazał Waltz.
aisoglaM

Okej, dorzucam. Choć nie jestem pro komediowa zbytnio. No ale spróbuję :) Nareszcie coś innego niż seriale. Seriali już nie mogę. Mówię pas. Eee no Bękartów to znam na pamięć.
zdyboo

Ja w ogóle nie jestem komediowy i ten gatunek dla mnie umarł gdzieś w latach dziewięćdziesiątych. Jedynie co, to od czasu do czasu po coś brytyjskiego sięgam.
Te filmy to pastisz wszelkiej maści gatunków filmowych: horrorów, thrillerów, filmów akcji i chyba nawet komedii.
aisoglaM

aaaaa to okej. U mnie chyba jeszcze wcześniej - bo ja kocham te bareizmowe, rejsowe klimaty. Ale MPhytonowo jak najbardziej i jeszcze Little Britian - absurdalizm, pastisz, tak. To biorę :)
Awatar użytkownika
Owain
Nasz Czelnik

Post autor: Owain »

zdyboo pisze: 24 paź 2020, 09:16 Dorzuć sobie jeszcze do listy filmy z tzw. Cornetto trilogy.
..."The World's End"....
No i Simon tam lata w koszulce Sisters i gdzieś tam widać, że jest po próbach samobójczych bohater :mrgreen:
Sowy nie są tym, czym się wydają...
zdyboo

Choć akurat trzeci film MZ najsłabszy z serii. Najbardziej mi się "Hot Fuzz" podobało.
aisoglaM

Owain pisze: 24 paź 2020, 09:55
zdyboo pisze: 24 paź 2020, 09:16 Dorzuć sobie jeszcze do listy filmy z tzw. Cornetto trilogy.
..."The World's End"....
No i Simon tam lata w koszulce Sisters i gdzieś tam widać, że jest po próbach samobójczych bohater :mrgreen:
Stroszek widzę wszedł.
aisoglaM

Melduję, że obejrzałam Ludzkie dzieci. Dobry. Przypomniało mi się, że miałam go kiedyś na liście "do obejrzenia" ale zapomniałam.
No i Clive Owen w dobrej kondycji heh. Teraz to postapo nie wydaję się znowu takie bardzo sf zważywszy na wydarzenia ostatnich dni, miesięcy itp.
ODPOWIEDZ