Właśnie obejrzał-żem/polecam

o kulturze i sztuce innej niż fotograficzna
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
wpk
wpkx
Kontakt:

Re: Właśnie oglądałem/polecam

Post autor: wpk »

Herr X pisze:
wpk pisze:HerrIksu, znasz się na kinie madziarskim?
Nie za bardzo. A o co chodzi?
No to jak nie Ty, to kto?

Dawno temu - przełom lat 80/90 - leciał w telewizorze film. Po południu, była sobota lub niedziela. Nie oglądałem od początku, poza tym chyba robiłem też coś innego, więc z przerwami. To był dramat psychologiczny, nakręcony na oko w latach 70 lub 80, osadzony w czasach przedwojnia (chyba...), II wojny i reżimowego powojnia. Bohaterem był gość imieniem Elmer, chyba herbowy, playboy i nonkonformista, były miłości i inne przygody. Narracja nieciągła, bieżąca przeplatana wspomnieniową - taka opowieść... Niczego nie jestem na 100% pewien, pamiętam bardzo mało konkretów, za to przemożne wrażenie, że mi się cholernie podobał. I tylko jeden konkretniejszy cytat z końcówki: "- (...) Przyszli po niego. Stawiał opór, więc go zastrzelili..."

Chodzi mi wciąż po głowie, przez lata próbowałem szukać w "1000 filmów..." i kilka razy w necie, ale nic. Trzeba by jakąś antologię kina węgierskiego dorwać, albo co...
Bo ani aktorów nie kojarzę, ani tym bardziej reżysera.
Herr X

Post autor: Herr X »

Filmu nie kojarzę, ale pytam tu i tam, i na ten czas jedna osoba podała tytuł... hamerykański. :P
http://m.filmweb.pl/film/Elmer+Gantry-1960-33100
Sprawdź.
Awatar użytkownika
wpk
wpkx
Kontakt:

- Nie, no nie róbcie z nas pederastów!
Herr X

Czyli szukamy dalej. A pani się uparła, że to ten film.
Awatar użytkownika
wpk
wpkx
Kontakt:

Nie no, albo Ty, albo ta pani, albo oboje robicie sobie psioniczne jaja. :D
Herr X

Ja jestem poważny człowiek. A ta pani to szkoda gadać. Pisałem, że film węgierski, ale czepiła się. Już jej podziękowałem za taką pomoc. Pytałem jeszcze jednego znajomego, ale nie kojarzy, nie ma pod ręką antologii kina węgierskiego, a gdyby chodziło o kino czeskie i słowackie to gość w tym siedzi. Zapytam jeszcze w innej grupie.
Awatar użytkownika
wpk
wpkx
Kontakt:

Dzięki! :)
Wiem, że moje informacje są zbyt szczątkowe i na domiar złego obarczone błędami, dlatego sam wymiękłem.
Awatar użytkownika
rbit9n
Ribitibi

Post autor: rbit9n »

Owain pisze:Skończylim przed chwilą Ducha w Muszelce. Nawet, nawet, daje radę klimat. No i pupa Scarlett fajna :P
jednogłośnie stwierdziliśmy, że oryginalne anime lepsze.

Akirę też chcą partolić? to ja proponuję w roli głównej Leonarda z Karpiów. ha!
nie, nie tobie ja służę, ja służę bzdurze!
cz4rnuch

Post autor: cz4rnuch »

Słaby był ten GITS od Amerykańców. Nie piszę tego bo tak wypada (bo i wielkim fanem anime nie jestem), ale po prostu nawet mi się trochę nudziło na tym filmie. Co nie znaczy, że nie da się tego obejrzeć, bo się da.
namoamo

Post autor: namoamo »

To są te filmy o których z góry wiadomo czego się spodziewać jeszcze przed seansem.
Spojrzałem kto reżyserował i śmiechłem. Z drugiej strony co widz to inne podejście i oczekiwania, dla mnie gniot może być arcydziełem dla kogoś tam..
ODPOWIEDZ