Komputrowe dylematy ;)

wszystko, co chcielibyście wiedzieć o technice, ale boicie się zapytać
ODPOWIEDZ
gavin

Re: Komputrowe dylematy ;)

Post autor: gavin »

samżeśjestancymon!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1111one
Awatar użytkownika
Owain
Nasz Czelnik

Post autor: Owain »

Przecież muszę na coś narzekać po pozytywnym wyniku kalibracji. No ale nie wiem czy to wina kompa, bo się różne rzeczy dzieją dziwne pod tym Win 10, które zaprzeczają logice, powtarzalności i brzytwom Ockhama. Np. nie naciskając niczego nagle, niczym cycki na stronie eltrakonu, wskakuje mi jakaś pomoc windows - jak używać ms edge. Może chuje widzą, że siedzę na chromie i spamują? Albo sobie kodeki raw zainstalowałem, ale raz je przeglądarka widzi, raz nie. Odinstalowałem, to w niektórych katalogach widziała, w niektórych nie. Mam takie wrażenie, że w tym win10 to działa lub nie działa coś, zależnie od ciśnienia atmosferycznego i siły wiatru... :P
Sowy nie są tym, czym się wydają...
puch24

Post autor: puch24 »

No trochę masz rację...
gavin

Post autor: gavin »

Dla mnie to działa tak jak w 7.
Awatar użytkownika
vid3
Kontakt:

Post autor: vid3 »

Owain, wciśnij se w lupce powiadomiania i akacje
poczytaj, blokuj,

Dodano po 19 minutach 16 sekundach:
zgodnie z poniższa instrukcją :
Obrazek

dostępną na stronie
srututut

Dodano po 2 minutach 2 sekundach:
wszystko jasne?
Awatar użytkownika
Owain
Nasz Czelnik

Spoko spoko, ogarniam wszystko powoli.

1. Skandalem jest to, że Dell dostarcza swoje lapki, nawet te z wyższych półek jak XPSy, za 7-12 kolcków ze zwalonymi profilami kolorów. No i trzeba robić nowy profil icc, co powoduje pewne trudności.
Wina Dell'a

2. Jak wyczytałem na zagranicznych stronach, powodem tego, że moja stara przeglądarka systemu windows znana z 7ki, przywrócona pod win10 wyświetla po kalibracji ciemne zdjęcia jest to, że czyta ona profile icc tylko do ver 2, a pan kalibrujący w programie x-rite pewnie nawet nie wiedząc o tym zapisał mi profil icc domyślnie, w najwyższej ver. 4. Z czytaniem jednak profilu icc ma problem obecna przeglądarka zdjęć windows pt. "Zdjęcia", ponieważ wyświetla je nieco ciemniejsze (choć nie tak ciemne jak stara przeglądarka obrazków win) i z lekko innymi kolorami, niż tą samą fotografię widzi LR, PS, firefox czy nawet chrome, który ma już od ver. 62 poprawną obsługę kolorów. Zatem szukam fajnej przeglądarki jpgów, najlepiej z ciemnym, a jeszcze lepiej - z ustawialnym przez użyszkodnika - tłem.
Wina Microsoftu.

3. Zwracam honor wpk, bo faktycznie lagi w LR mimo nowszego sprzętu o 10 lat wynikac mogą z obsługi wyższej rozdzielczości, choć mi się to w głowie nie mieści, bo przeca mój stary lapek też obrabiał w uj pikseli, tyle, że ich nie wyświetlał. Tym samym wsparcie grafiki się przydaje (zaznaczyć w preferencjach LR). Niestety, jak czytałem artykuł, pany inżyniery od adobego włączyli w to wsparcie grafiki wszystko, prócz korekcji lokalnych pyndzelkowych (bo gradientowe już są) oraz czyszczenia spotowego. Tym samym, gdy nie ma wsparcia grafiki zaznaczonego, LR robi wszystko prockiem, który akurat pyndzelkowanie ogarnia jeszcze dobrze, ale może zwalniać i lagować przy suwaczkach. Zaznaczenie grafiki pomaga w suwaczkowaniu, ale wówczas automatycznie procek działa jakby mniej i dlatego nie wspierane przez grafę (na życzenie adobego) pyndzelkoanie - laguje.
Wina Adobe.

4. No a skalowanie ssie, bo chyba nie da się tego przeskoczyć, jednakże wynika to z robienia stron w jakiś maluśkich wymiarach w pikselach, co jest nie tyle spowodowane troską o posiadaczy starych rozdzielczości, ale głównie robieniem pod głaskaczy, gdzie fizyczna wielkość piksela (ekranu) jest ok dla małych pikselowo elementów. Czyli wygrali tacy jak wpkx z wielkim monitorem oraz malutkim macbookiem. Owainy z 15'' na drzewo.
Wina wpkx'a.
Awatar użytkownika
rbit9n
Ribitibi

Post autor: rbit9n »

a jak ten komp działa na linuxie?
nie, nie tobie ja służę, ja służę bzdurze!
puch24

Post autor: puch24 »

A co to jestvten linx?
Awatar użytkownika
Owain
Nasz Czelnik

rbit9n pisze: 16 sty 2018, 10:38 a jak ten komp działa na linuxie?
Jestem starozakonny :P
Awatar użytkownika
rbit9n
Ribitibi

Post autor: rbit9n »

Obrazek
Owain pisze: 16 sty 2018, 11:26
rbit9n pisze: 16 sty 2018, 10:38 a jak ten komp działa na linuxie?
Jestem starozakonny :P
to se wgraj linucha na patyka i zobacz w live view.

Dodano po 4 minutach 31 sekundach:
ba, nawet jest coś a la LR.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
nie, nie tobie ja służę, ja służę bzdurze!
ODPOWIEDZ