Stream of consciousness
Re: Stream of consciousness
Jak zwykle przekomarzasz się C. C. Catch
- wpk
- wpkx
- Kontakt:
Komary to zmora.
Osusz bagno !
Re: RE: Re: Stream of consciousness
To prawda. Od 3 tygodni żyję w nieustannym strachu przed malariom i dengom.wpk pisze:Komary to zmora.
Najczęściej słychać "Zejs".puch24 pisze:Podobnie np. Amerykanie nie wymawiają Zeiss jako "Cajs", tylko jako "Zajs" albo wręcz "Zejs"
Nie bądź pan królik, panie Zając.rbit9n pisze:můj omyl. to jest królik.rbit9n pisze:chyba Herr Karnickel.

Karnickel to forma rzadziej spotykana i raczej tylko w języku mówionym. Zwykły królik w Hochdeutsch jest przeważnie Kaninchen. Wyszedłeś pan na prawdziwego znawcę niuansów.

A ja wiele razy w mediamarktach i innych empikach miałem wrażenie, że patrzą na mnie jak na niedorozwoja jakiegoś, gdy na banalne CD i DVD mówiłem normalnie po ludzku "ce-de" i "de-fał-de" zamiast "si-di" albo "di-wi-di". I wcale nie z nieuctwa lub braku światowego obycia tak od zawsze mówię. Po prostu tak się nauczyłem za Odrą i Nysą Łużycką, bo oni tak mówią i mi zostało. Zaparłem się, że prędzej sobie blu-reja kupię niż zacznę banalne CD i DVD nazywać z pseudoangielska. I słowa dotrzymałem. Do Bydgoszczy będę jeździł, a tutaj nie kupię.

Do mnie denga też przyleciała.

No, w końcu nowy monitor. Tylko jakby trochę w czerwone leci...

O żeż Ty.... Troszkę oczojebne.
- wpk
- wpkx
- Kontakt:
Czy to już? Boję...