Komputrowe dylematy ;)
- wpk
- wpkx
- Kontakt:
Re: Komputrowe dylematy ;)
Bogusław, to dla mnie kompletnie nieprawdopodobna i niekomfortowa sytuacja.
Bo Delle biznesowe się nie psują - sprzedaliśmy ich multum i praktycznie zero problemu.
Jednak pamiętam, że już miałeś gwarancyjną wymianę zasilacza.
Teraz aż sprawdziłem datę zakupu, mając nadzieję, że sprzęt jest dalej na gwarancji - i dupa - nie jest, bo nie wiem, jakim cudem, ale minęło 6 lat...
Co mogę na szybko zasugerować, to upgrade firmware'u płyty głównej - robiłeś to?
Bo Delle biznesowe się nie psują - sprzedaliśmy ich multum i praktycznie zero problemu.
Jednak pamiętam, że już miałeś gwarancyjną wymianę zasilacza.
Teraz aż sprawdziłem datę zakupu, mając nadzieję, że sprzęt jest dalej na gwarancji - i dupa - nie jest, bo nie wiem, jakim cudem, ale minęło 6 lat...
Co mogę na szybko zasugerować, to upgrade firmware'u płyty głównej - robiłeś to?
- danz1ger
Najlepiej jak zacznę od początku. Monitor był podłączony do karty Nvidia GTX 1660 Super najpierw kablem HDMI a potem Display Port. I wszystko było cacy przez przynajmniej rok. Jakiś tydzień, może dwa temu ekran monitora robił się afrykańsko czarny na chwilkę, (bez żadnej informacji na ekranie. Potem zdarzyły się te dziwne rzeczy na ekranie, o których pisałem w poniedziałek. Wpadło mi do głowy, żeby podłączyć do monitora stary laptop i wyszło, że monitor jest ok. A jeszcze potem "...Po ponownym podłączeniu się do adaptera Intela bestia (czyli Precision 3660) nie wystartowała a przycisk wł/wył mrugał na zółto... ...Jeszcze raz podłączyłem się do Nvidii i w menadżerze urządzeń zniknął adapter Intela. Intel zniknął też w biosie w zakładce video więc z Auto przełączyłem na Nvidię. Obraz mruga i znika ale pisać mogę nawet jak ekran jest czarny... Wczoraj znowu pomysł: odłączyłem kabel Display Port i użyłem kabla HDMI. W biosie pojawiła sie znów karta Intel 630 ale na wszelki wypadek ustawiłem Nvidię jako Primer Video. Device Manager znowu odnajduje Intela 630 i ku mojemu zaskoczeniu wszystko działa jak powinno tylko po włączniu komputera nie zawsze pojawie się logo DELL. Co to było to nie mam zielonego pojęcią.
I w ogóle nie widzę powodu, żebyś czuł się niekomfortowo, bo jak mawiali Rzymianie "shit happens" a mnie shit się zdarza jakby trochę częsciej niż innym. Zawsze robie wymagane upgrady. Czy upgrade płyty głównej to to samo co chipset firmware upgrade?
I w ogóle nie widzę powodu, żebyś czuł się niekomfortowo, bo jak mawiali Rzymianie "shit happens" a mnie shit się zdarza jakby trochę częsciej niż innym. Zawsze robie wymagane upgrady. Czy upgrade płyty głównej to to samo co chipset firmware upgrade?
Shoot First, Ask Questions Later.
- wpk
- wpkx
- Kontakt:
Raczej tak.
PS Zrób jeszcze jedno - wyjmij GTXa, uruchom system, podziałaj chwilę, zrestartuj, sprawdź aktualizacje, zainstaluj, jeśli są i zrestartuj. Potem włóż GTXa z powrotem, sprawdziwszy uprzednio, czy wiatraki nie są zapchane kurzem.
PS Zrób jeszcze jedno - wyjmij GTXa, uruchom system, podziałaj chwilę, zrestartuj, sprawdź aktualizacje, zainstaluj, jeśli są i zrestartuj. Potem włóż GTXa z powrotem, sprawdziwszy uprzednio, czy wiatraki nie są zapchane kurzem.
- no_gravity_Carlos
Re: Komputrowe dylematy [emoji6]
u mnie karta tez zaczela wariowac w laptopie, moze to windows bug, efekt mniej wiecej taki jak okolo polnocy u Wupsa, obraz sie rozjezdza niezle
- danz1ger
Zanim to zrobię to chciałbym nadmienić, że kabel Display Port, ten który dostałem z Nvidią to jakaś żylasta i mało giętka cholera. Zdarzało się, że kilka razy odłączałem onego od komputera i monitora, co nie było łatwe przez te wredne ząbki odbezpieczane trudno dostępnym przyciskiem, w związku z czym miałem podejrzenie, że doszło być może do jakiegoś mechanicznego uszkodzenia gniazda Display Port w komputerze. Kiedy zacząłem na nowo używać kabla HDMI wszystko wróciło do normy. Jeśli chodzi o updaty to mam zainstalowaną aplikację Della, którą uruchamiam przynajmniej raz w miesiącu coby zainstalować nowe BIOSy, różniste updaty itp., itd.
- wpk
- wpkx
- Kontakt:
Re: Komputrowe dylematy [emoji6]
Jestem z Ciebie dumny.
A złącze DP jakie jest, każdy czuje.
A złącze DP jakie jest, każdy czuje.
Jeśli tak, muszę to potraktować jako komplement.no_gravity_Carlos pisze: ↑05 paź 2025, 13:17 u mnie karta tez zaczela wariowac w laptopie, moze to windows bug, efekt mniej wiecej taki jak okolo polnocy u Wupsa, obraz sie rozjezdza niezle
- vid3
- Kontakt:
Widzę, że temat powoli się wyczerpuje to zarzucę jeszcze apropo.
HDMI i DP. (kurwica mnie bierze i nie wiem co ludziom odpowiedzieć)
Sytuacje są takie (liczba mnoga): do komputerów (HP) podłączone są po dwa monitory, jeden mały na biurku i jeden duży na ścianie.
W komputerze zwykle jest jedno HDMI i w-uj DP.
Monitor na ścianie ma w-uj HDMI i ani jednego DP.
Rozwiązanie jedno - HDMI na ścianę, DP na biurko w różnych konfiguracjach (kabel DP-DP, adapter DP-HDMI)
W takiej konfiguracji system głupieje ( nie zawsze ale często) po uruchomieniu programu z MsOffice.
Taki np. PowerPoint usiłuje pokazywać na ekranach różne treści pomimo ustawienia sugerującego powielenie ekranów.
A przykładowo Word robi ciemność na jednym ekranie (losowo wybranym, tak jaby chciał sięukryć przed podglądaczami). Po zamknięciu Worda - ekran ponownie pokazuje pulpit.
Inna sytuacja - nigdy nie wiadomo który ekran jest pierwszy - user włacza komputer widzi ciemność przed sobą a a komputer robi psikusa i pokazuje obraz na ścianie na wyłączonym monitorze.
No i teraz w czym problem?
Normalny człowiek to ogarnia. Jakoś sobie radzi.
Ale nie NAUCZYCIEL.
NAUCZYCIEL to chyba jakiś stan umysłu.
Pierwsze co zrobi to wyrwie kabel DP. Popatrzy i stwierdzi, że on do niczego nie pasuje.
Czasami usiłują taką wyrwaną wtyczkę wetknąć do swojego laptopa który nie posiada wyjść DP.
No i teraz pytam, jak rzyć?
HDMI i DP. (kurwica mnie bierze i nie wiem co ludziom odpowiedzieć)
Sytuacje są takie (liczba mnoga): do komputerów (HP) podłączone są po dwa monitory, jeden mały na biurku i jeden duży na ścianie.
W komputerze zwykle jest jedno HDMI i w-uj DP.
Monitor na ścianie ma w-uj HDMI i ani jednego DP.
Rozwiązanie jedno - HDMI na ścianę, DP na biurko w różnych konfiguracjach (kabel DP-DP, adapter DP-HDMI)
W takiej konfiguracji system głupieje ( nie zawsze ale często) po uruchomieniu programu z MsOffice.
Taki np. PowerPoint usiłuje pokazywać na ekranach różne treści pomimo ustawienia sugerującego powielenie ekranów.
A przykładowo Word robi ciemność na jednym ekranie (losowo wybranym, tak jaby chciał sięukryć przed podglądaczami). Po zamknięciu Worda - ekran ponownie pokazuje pulpit.
Inna sytuacja - nigdy nie wiadomo który ekran jest pierwszy - user włacza komputer widzi ciemność przed sobą a a komputer robi psikusa i pokazuje obraz na ścianie na wyłączonym monitorze.
No i teraz w czym problem?
Normalny człowiek to ogarnia. Jakoś sobie radzi.
Ale nie NAUCZYCIEL.
NAUCZYCIEL to chyba jakiś stan umysłu.
Pierwsze co zrobi to wyrwie kabel DP. Popatrzy i stwierdzi, że on do niczego nie pasuje.
Czasami usiłują taką wyrwaną wtyczkę wetknąć do swojego laptopa który nie posiada wyjść DP.
No i teraz pytam, jak rzyć?
- danz1ger
Karta on board Intel 630 (bez fizycznego odłączenia GTX), przy ustavieniu w BIOS w zakładce Video>Primery Display>Auto i podłączenia kabla HDMI do gniazda na komputerze, nie działa. Po restarcie z kablem podłączonym do Nvidii BIOS "nie widzi" Intela, podobnie jak nie ma go na liście kart graficznych Menadżera Urządzeń. Kiedy w BIOS>Video >Primery Display ustawiona jest Nvidia i kabel podłączony do gniazda HDMI na karcie Nvidii wszystko działa o.k. i Intel pojawia siẹ znowu w BIOS i Menadżerze Urządzeń.