Welcome aboard, Marine!

off-duty
ODPOWIEDZ
atomheart

Re: Welcome aboard, Marine!

Post autor: atomheart »

Jakie miłę przyjęcie :)
trumil9 pisze:Zarejstrowalem sie 4 dni przed Toba....
.... i już zdązyłeś 30 postów napisać ?;-)
Campari z sokiem pomarańczowym również wielbię:)

Owain, poza powitaniem to ja ani jednego słowa nie zrozumiałam z tego Twojego fotograficznego żargonu;-))) Ale jestem trochę inteligentna, więc mniemam, że chodziło o zachęcenie mnie do nabycie lustrzanki? ;-)
Ja mam lustrzankę, kupiłam używkę Pentaxa jakieś 5 lat temu. I czasem jej nawet używam, choć ustawionej na "auto", gdyż nie mam na tyle samozaparcia, żeby najpierw nauczyć się o tych wszystkich funkcjach , a potem za każdym razem/zdjęciem je nastawiać;-). Pojęcia nie mam co to np znaczy "priorytet migawki" albo "priorytet przesłony". Ktoś musiałby mi to pokazać i wytłumaczyć niuanse i różnice. Czytanie instrukcji obsługi (jakichkolwiek) mnie dobija.

Zresztą fotografowanie nie jest jakąś moją wielką pasją, robię to jedynie przy okazji, aby uwiecznić miejsca, w których bywam i osoby, które spotykam. Staram się jedynie, aby zachować właściwe proporcje między niebem a ziemią, nie obcinać czubków budynków ani ludzkich kończyn, no i żeby na zdjęciu nie było niepotrzebnych rzeczy, typu kosz na śmieci czy puste opakowanie po jogurcie;-)
No i oczywiście strasznie mnie wkurza, gdy proszę kogoś o sfotografowanie mnie siedzącej np. na schodach przed drzwiami do imponującego budynku, a tek ktoś sfotografuje głownie schody, mnie utnie czubek głowy, nie mówiąc już o budynku ;-)
Awatar użytkownika
Owain
Nasz Czelnik

Post autor: Owain »

atomheart pisze: Owain, poza powitaniem to ja ani jednego słowa nie zrozumiałam z tego Twojego fotograficznego żargonu;-))) Ale jestem trochę inteligentna, więc mniemam, że chodziło o zachęcenie mnie do nabycie lustrzanki? ;-)
Ja mam lustrzankę, kupiłam używkę Pentaxa jakieś 5 lat temu. I czasem jej nawet używam, choć ustawionej na "auto", gdyż nie mam na tyle samozaparcia, żeby najpierw nauczyć się o tych wszystkich funkcjach , a potem za każdym razem/zdjęciem je nastawiać;-). Pojęcia nie mam co to np znaczy "priorytet migawki" albo "priorytet przesłony". Ktoś musiałby mi to pokazać i wytłumaczyć niuanse i różnice. Czytanie instrukcji obsługi (jakichkolwiek) mnie dobija.
Moją pasją fotografowanie też nie było. Po prostu zaglądnąłem na okakane forum, bo jak Ty miałem lustrzankę Pentaxa, ale nie chciało mi się już nosić, do plecaka pakować, obrazek też już kulał bo to był sprzęt chyba z 2006 r. Chciałem coś pod wodę - na rafę, bo jednak jakiśtam podwodny nikon to jednak dupa. A że znalazłem tanie a dobre obudowy podwodne do bezlusterkowców, zainteresowałem się. Bezlusterkowce, jak sama nazwa wskazuje, nie są lustrzankami, czyli nie mają tego elementu jakim jest lustro, służące - jak peryskop - do patrzenia przez obiektyw via wizjer:) W bezlusterkowcach wizjery są elektroniczne, w związku z czym są znacznie mniejsze od lustrzanek, przy zachowaniu tej samej wielkości matryc (upraszczając - jakości). Dlatego to świetny pomysł dla podróżnika, nawet jak nie robi na trybach dla ahabów;) Bezlustra też filmują lepiej niż lustrzanki, bo coś tam z autofocusem, czyli łapaniem ostrości w czasie filmowania lepiej:) Zatem jak filmujesz aparatem też, kup sony (np. polecam używkę NEX-6 bo mniejszy niż mój a6000 a szkła pod matryce apsc są lepiej do jego mniej upakowanej pikselami matrycy dostosowane (więcej pikseli, większe wymagania dla obiektywów, większe szumy bo więcej prundu). To jak z lulakami - liczy się wielkość;)

A ja gdy wybrałem już aparat, to niektóre ciamciaki wciągnęli mnie swoimi gadkami w ten cały fotograficzny cyrk i nie będąc fotografem stałem się współtwórcą forum kwasi-fotograficznego;)
Sowy nie są tym, czym się wydają...
puch24

Post autor: puch24 »

No właśnie, forum kwasi...
cz4rnuch

Post autor: cz4rnuch »

Najlepszy AF do filmowania, Owainie, mają dualpikselowe luszczanki Kwanona ;)
Awatar użytkownika
Owain
Nasz Czelnik

cz4rnuch pisze:Najlepszy AF do filmowania, Owainie, mają dualpikselowe luszczanki Kwanona ;)
Nie wiem o czym do mnie rozmawiasz. Ja modelarzem jestem;)
Awatar użytkownika
wpk
wpkx
Kontakt:

Post autor: wpk »

Modelatorem. :mrgreen:
Awatar użytkownika
Owain
Nasz Czelnik

Herr X

Post autor: Herr X »

Skoro teraz tu wrzucamy muzykę, to proszę.

Hen.
Awatar użytkownika
wpk
wpkx
Kontakt:

Post autor: wpk »

madebyzosiek pisze:Witajcie!
Po zaproszeniu Oweina, z dużą ciekawością zaglądam na twórczość Waszą, która ze względu na moje zamiłowanie do dobrego poczucia humoru, w dobrym smaku, zawsze budziła moją aprobatę. Jednak mając świadomość, że poziom Waszej sympatii do koloru zielonego z żółtego forum jest skrajnie niski, postaram się mocno w oczy nie rzucać. Myślałem początkowo, żeby się nie ujawniać, ale jakoś tak mi głupio przez dziurkę od klucza na imprezę zaglądać, więc się witam :) Tak ze czujcie się, jakby mnie tu nie było, choć ja tylko wróg prostactwa jestem i braku wyczucia sytuacji oraz skrajnego braku dystansu do siebie i wirtualnej przestrzeni. Reszta zawsze mieściła się w szerokich granicach mojej tolerancji. Pozdrawiam serdecznie każdego :)
Zosiek, our little green friend!
Widzę, że starasz się być słowny i logujesz się jako ukryty.
Ale naprawdę nie musisz... ;)
Awatar użytkownika
rbit9n
Ribitibi

Post autor: rbit9n »

dzień dobry, cześć i czołem!
nie, nie tobie ja służę, ja służę bzdurze!
ODPOWIEDZ